Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ορατό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να θελήσει να κατασκευάσει ένα νέο εχθρό. Θα είναι ξανά η Ελλάδα;

Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2020

Η οικονομία θα οδηγήσει τα πράγματα στην Τουρκία συμφώνησαν και οι τρεις ομιλητές που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα “ Τι συμβαίνει στην Τουρκία;”.  

Ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αρεταίος, ο αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Γρηγοριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος της Levant Partners Βασίλης Καρατζάς ανέλυσαν την πολυπαραγοντική κατάσταση στην Τουρκία, σχολιάζοντας πως η υπόθεση της πανδημίας ανέδειξε το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν και τον αμφισβητούν πια ανοιχτά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα/
Ο δημοσιογράφος του Βήματος Άγγελος Αθανασόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση, έθεσε το κρίσιμο ερώτημα αν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Ερντογάν θα θελήσει να “φτιάξει” ένα νέο εχθρό, που πιθανότατα να είναι η Ελλάδα.
Ο Βασίλης Καρατζάς εκτιμά, πως αν και ο ίδιος ανησυχεί βαθιά για αυτό το ενδεχόμενο, οι συνομιλητές του στην Τουρκία τον διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα και οι ίδιοι δεν ανησυχούν. Από την πλευρά του όμως ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Ιωάννης Γρηγοριάδης εκτίμησε πως αν και ο Ερντογάν δεν είχε στο παρελθόν ανθελληνικά ρεφλέξ, η υπόθεση του Έβρου έδειξε πως αυτό μπορεί να αλλάξει και ο Τούρκος πρόεδρος να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική που του προτείνει ένας από τους πλέον ισχυρούς, όπως αποδείχτηκε, άντρες  της Τουρκίας, ο υπουργός εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Όπως επισήμανε και ο Ευάγγελος Αρεταίος ας μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Σοϊλού φοβούμενος τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης. Τα πράγματα είναι πολύ πολωμένα στην Τουρκία και  όπως τόνισε ο Ιωάννης Γρηγοριάδης η υπόθεση του Έβρου έδειξε πως δεν υπάρχει μία συνολική στρατηγική.
Είναι σαφές είπαν και οι τρεις στον Άγγελο Αθανασόπουλο πως η οικονομία θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Το ζήτημα της ισοτιμίας, η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού αλλά του δημόσιου χρέους και η τιμή του πετρελαίου θα δείξουν ποια “κατσαρόλα θα ξεχειλήσει”. Ισχυροί φίλοι της Τουρκίας όπως είναι το Κατάρ πλήττονται αυτή τη στιγμή από τις τιμές του μαύρου χρυσού και ειναι αμφίβολο αν στο μέλλον θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν όπως έκαναν στο παρελθόν.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου