Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Κοροναϊός: Γιατί πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα – Πώς θα τα καταφέρετε

Κοροναϊός: Γιατί πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα – Πώς θα τα καταφέρετε | imommy.gr

Λες και δεν είχατε ήδη αρκετούς λόγους να κόψετε το κάπνισμα, η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πλέον πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να απαλλαγείτε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια

Λες και δεν είχατε ήδη αρκετούς λόγους να κόψετε το κάπνισμα, η πανδημία του κοροναϊού καθιστά πλέον πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη να απαλλαγείτε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι οι καπνιστές μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό.

Κάπνισμα και κοροναϊός

Το κάπνισμα είναι ίσως στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων συνηθειών, γεγονός που δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη δεδομένου ότι ο κοροναϊός επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, οπότε οποιοσδήποτε με πνευμονικά προβλήματα θα είναι ευάλωτος.
Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του κοροναϊού ώστόσο μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Medical Journal, διαπίστωσε ότι από 78 ασθενείς με COVID-19, οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος ήταν 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν πνευμονία.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες στην Κίνα διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες και το κάπνισμα – οι άνδρες καπνίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες – προτείνεται ως ο κύριος λόγος για αυτή τη διαφοροποίηση, μιας και οι επιβαρυμένοι πνεύμονες σε συνδυασμό με μια μόλυνση του αναπνευστικού είναι αυτό που θα λέγαμε… διπλό κακό.
Η διαθέσιμη έρευνα για το κάπνισμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες έρχεται να επιβεβαιώσει το παραπάνω. Ενδεικτικά, μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health, βρήκε ότι το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με γρίπη και μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου γρίπης στους ηλικιωμένους. Άλλωστε, υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύει ότι το κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες και καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ παρλάλληλα αποδυναμώνει την καρδιά, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για σοβαρές νόσους.

Πώς θα καταφέρετε να σταματήσετε αυτή τη βλαβερή συνήθεια

Η πανδημία του κοροναϊού μπορεί να λειτουργήσει ως ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να βάλετε τέλος στο κάπνισμα, προκειμένου να προφυλάξετε την υγεία σας σε μια περίοδο που χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ.
Ας δούμε μερικούς τρόπους να τα καταφέρετε.
*Αντισταθείτε στον πειρασμό
Η επιθυμία σας για τσιγάρο είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις περιστάσεις που συνήθως καπνίζατε, για παράδειγμα μαζί με τον πρωινό καφέ σας ή μετά το μεσημεριανό σας γεύμα. Εντοπίστε τις συνθήκες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την προσπάθειά σας και σκεφτείτε τι θα σας βοηθούσε να τις διαχειριστείτε. Για παράδειγμα, αν νιώθετε ότι είστε έτοιμη να ανάψετε το τσιγάρο, μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο κάποια φίλη σας, ώστε να ξεχαστείτε.
*Ρίξτε το στις τσίχλες
Οποιαδήποτε τσίχλα, όχι απαραίτητα κάποια με νικοτίνη, θα κρατήσει το στόμα σας απασχολημένο. Δείτε τις τσίχλες ως υποκατάστατο του τσιγάρου και προτιμήστε αυτές χωρίς ζάχαρη. Επίσης, όταν νιώθετε την ανάγκη να καπνίσετε δοκιμάστε να φάτε μερικά στικς λαχανικών, καρότου και αγγουριού για παράδειγμα, και αντισταθείτε στα γλυκά ή άλλα ανθυγιεινά σνακ.
*Ζητήστε κατανόηση και συμπαράσταση
Το να βλέπετε τον σύντροφό σας να καπνίζει όλη μέρα και να μυρίζετε τον καπνό του, είναι κάτι το οποίο μπορεί να σας παρασύρει. Φυσικά, δεν μπορείτε να τον πείσετε να σταματήσει και εκείνος το κάπνισμα, αλλά μπορείτε να του εξηγήσετε τον στόχο σας και να του ζητήσετε να μην καπνίζει μπροστά σας. Στην περίπτωση βέβαια που θέλει και ο ίδιος να κόψει το κάπνισμα, είναι μια καλή ιδέα να το προσπαθήσετε από κοινού.
*Δε θα είναι «μόνο ένα τσιγάρο»
Όταν σας καταλάβει η επιθυμία για κάπνισμα, μπορεί να σκεφτείτε ότι θα κάνετε «μόνο ένα τσιγάρο» και μετά τέλος. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας. Όλοι ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να σταματήσετε εκεί, αφού συνήθως το ένα τσιγάρο οδηγεί στο επόμενο. Επιπλέον, το πισωγύρισμα αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ότι δεν έχετε την απαραίτητη αυτοπειθαρχία να τα καταφέρετε και κάπως έτσι θα οδηγηθείτε στην παραίτηση.
*Θυμηθείτε γιατί ξεκινήσατε
Κάθε φορά που σκέφτεστε να ανάψετε ένα τσιγάρο, θυμηθείτε γιατί αρχίσατε να προσπαθείτε να το κόψετε. Η καλύτερη υγεία, η προστασία του αναπνευστικού σας, η μεγαλύτερη αντοχή και η βελτιωμένη ποιότητα δέρματος, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη.
imommyanddaddy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου