Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Όσοι ξεφύγουμε από τον Κορωνοϊό, τι γλυτώσαμε από το θάνατο! Και ύστερα;


Χριστος Ανέστη

Δεν ξέρω εάν σας έβαλα σε σκέψεις αλλά έτσι είναι.  Κάθε μέρα και νύχτα είμαστε μελλοθάνατοι!  Βέβαια αυτές τις ημέρες με την Ανάσταση η θρησκεία μας λέει ότι θα αναστηθούμε οπότε υπάρχει ελπίδα!

Παρ’ ότι γνωρίζω αρκετά για τη Θρησκεία (Βλέπεις είχα θεολόγους καθηγητές τον Θεόδωρο Δημακόπουλο και τον Νίκο Κουλουγλιώτηη μετέπειτα Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας) και μπορώ να κάνω διαλογική ή θρησκευτική συζήτηση με αρκετούς θεολόγους και ιερωμένους, δεν θα το κάνω όμως γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου γνώστη και πολλές φορές ακολουθώ το «πίστευε και μη ερεύνα» από σεβασμό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω γνώμη.  Λέγοντας αυτό δεν θα ασχοληθώ με τα θρησκευτικά αλλά με τον σύγχρονο άνθρωπο.


Ο φόβος του κορωνοϊού είναι αναμεσά μας για τους τελευταίους 2-3 μήνες και είτε γιατί οι αρχές επέβαλαν «μέτρα προστασίας» είτε γιατί εμείς φοβόμαστε για τον εαυτό μας και τους τριγύρω μας καθίσαμε στο σπίτι και εξ αποστάσεως κάναμε τα ψώνια, το φαγητό, την εκπαίδευση, την εργασία μας (όσοι μπορέσαμε) και, και…


Εξ αποστάσεως λοιπόν, πολλά πράγματα, ευτυχώς που υπάρχει το διαδίκτυο, το κινητό ή τα «ακίνητο» τηλέφωνο και μπορούμε να επικοινωνούμε με συγγενείς, φίλους και γνωστούς. 


Αλλά ποιες είναι οι επιπτώσεις του «περιορισμού κατ’ οίκων»;   Με σιγουριά δεν μπορούμε να ξέρουμε αλλά κάποια πράγματα θα αλλάξουν και η κοινωνία μας θα γίνει διαφορετική.


Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα:


Αγορά Αγαθών.  Σήμερα ότι θέλεις ή σχεδόν ότι θέλεις μπορείς να το αγοράσεις από το διαδίκτυο.  Τα mall και τα super markets σιγά-σιγά θα εξασθενίζουν και δεν θα είναι στην πριν κορωνοϊού εποχή.  Το ίδιο και για τα εστιατόρια και άλλα καταστήματα. 

Εκπαίδευση.  Η εξ αποστάσεως διδασκαλία είχε αρχίσει και πριν τον κορωνοϊό ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια.  Τώρα με τον κορωνοϊό και αυτό το είδος εκπαίδευσης θα συνεχιστεί.  Υπολογίζω ότι αυτό και μόνο θα είναι μεγάλη ανακατάταξη στην εκπαίδευση που θα έχει ως αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια με τα μεγάλα κτήρια με τις δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, με τις φοιτητικές εστίες, τα διαμερίσματα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.  Συνάμα και η οικονομία της περιοχής όπως εστιάτορες, ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και δωματίων και άλλων επιχειρήσεων θα βρεθούν σε οικονομική ύφεση με ότι επακόλουθο.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα περάσει και στο δευτεροβάθμιο τομέα με την εξ αποστάσεως μάθηση για μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων.

Εργασία.  Εδώ να δούμε τι θα γίνει.  Αφού πολλοί μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι γιατί να υπάρχουν τα μεγάλα κτήρια, τα μεγάλα γραφεία, οι χώροι στάθμευσης που σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν όσο το mortgage (δάνειο του σπιτιού), τα αυτοκίνητα… οπότε το μποτιλιάρισμα θα μειωθεί.

Εκκλησιασμός.  Των Βαΐων, η Σταύρωση, ο Επιτάφιος, η Ανάσταση εκ μακρόθεν!  Σε πολλές ενορίες/κοινότητες οι λειτουργία και οι ακολουθίες έγιναν και τις παρακολουθούσαμε από το διαδίκτυο.  Εμείς βλέπαμε παραδείγματος χάρη από τον ναό της Αγίας Τριάδος στο Lowell.  Τώρα πόσο προσηλωμένοι είμαστε αφού ΄όποτε θέλαμε πηγαίναμε στο ψυγείο, στη κουζίνα, τρώγαμε ή πηγαίναμε στο μέρος!  Είναι όμως ΕΚΚΛΗΣΙΑ αυτό;  Θα επανέλθουν οι πιστοί πίσω στο ναό ή θα «ξεκόψουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα;  Εάν γίνει αυτό πως θα ανταπεξέλθουν οικονομικά οι ενορίες/κοινότητες;  Περιττό να πω ότι θα φανεί πιο πολύ η «γύμνια» του λόγου αρκετών κληρικών όταν κάνουν κήρυγμα και λένε «ανάλατα» που οι μορφωμένοι μας "πιστοί", "χλευάζουν", δυστυχώς!

Βλέπω μεγάλες αλλαγές αφού άνοιξε περισσότερο ο εκκλησιασμός κατ’ οίκων με το διαδίκτυο, την τηλεόραση...  Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο θέμα στα οικονομικά των ενοριών αφού κάποιοι θα επιλέξουν να μη πηγαίνουν στο ναό, να μη κοινωνούν.  Και ίσως να κάνουν μόνο τα απαραίτητα .  Αφού από το νοσοκομείο ή γηροκομείο οι νεκροί πήγαιναν στο νεκροταφείο χωρίς κηδεία στο ναό, γιατί να μη συνεχιστεί κι αυτό;  

Βέβαια για πολλούς, ηλικιωμένους επί το πλείστων, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο ναό, όσοι πάνε, οι νεότεροι όμως είδαν και άκουσαν αυτό τον καιρό τις ακολουθίες, τη λειτουργία τους «λόγους» των κληρικών όπου σε πολλές περιπτώσεις  φάνηκε «άμα δεν ξέρεις τι λέει το ευαγγέλιο, άστο τον λόγο καλύτερα γιατί εκτίθεστε».  Οι νέοι μας είναι μορφωμένοι πολύ περισσότερο από πολλούς ιερωμένους.  

Αθλητισμός.  Γυμναστική κατ’ οίκων.  Τώρα με το διαδίκτυο και η γυμναστική μπορεί να γίνεται κατ’ οίκων.  Αλλά, και οι αθλητικές εκδηλώσεις, αγώνες football, basket, hockey… και άλλων αθλημάτων να γίνονται με λιγότερους ή καθόλου θεατές!  

Νοσηλεία/Υγεία.  Εδώ κι εάν θα έχουμε κοσμοϊστορικές αλλαγές.  Ο κορωνοϊός μας έπιασε «ξεβράκωτους».  Εννοώ τα συστήματα υγείας όπου τα νοσήλια είναι τεράστια αλλά που δεν υπήρχαν ούτε μάσκες για το προσωπικό των νοσοκομείων, των ασθενοφόρων και όλους αυτούς τους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, τραυματιοφορείς, αστυνομικούς, πυροσβέστες…  Πληροφορηθήκαμε ότι γινόταν επιλογή ποιόν θα προσπαθήσουν να σώσουν και ποιόν θα αφήσουν να πεθάνει γιατί δεν είχαν αναπνευστήρες!  

Και εδώ έγινε πολιτικός- κομματικός πόλεμος.  
Φταίει η κυβέρνηση Trump;  Ναι αλλά τι έγινε στις άλλες χώρες που δεν κυβερνάει ο Trump;  Μήπως δεν έχουν ευθύνη οι πρόεδροι και οι κυβερνήσεις πριν τον Τραμπ;  Σίγουρα έχουν ευθύνη όπως ευθύνη έχουν και οι κυβερνήτες των πολιτειών.  Κι εδώ θα σταθούμε για λίγο στο θέμα των γηροκομείων και οίκων ευγηρίας όπου είχαμε δεκάδες νεκρούς σε πολλά γηροκομεία.  Οι ευάλωτοι γέροντες και γερόντισσες επί χρόνια στο «προθάλαμο του νεκροταφείου» παρατημένοι από οικείους και κράτος/πολιτεία.  Με προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τη στοιχειώδη μόρφωση και εμπειρία αφού αρκετοί είναι προσωπικό από άλλα κράτη, συνήθως τριτοκοσμικά με σύμβαση εργασίας 2-3 χρόνων που πολάκις την καταπατούν ή βρίσκουν τρόπο να παραμείνουν με την συγκατάθεση των εργοδοτών.  Στο HolyokeMA είχαμε 48 και πλέον νεκρούς σε ένα γηροκομείο παλαίμαχων, στο WilmingtonMA 20 νεκροί, στο LittletonMA 10 νεκροί, στη RevereMA σε οίκο ευγηρίας 12 νεκροί.  Και σε πολλά άλλα μέρη.  Στη Μασσαχουσέτη, στη Νέα Υόρκη, στην Πολιτεία Washington και αλλού.  Δεν είναι υπεύθυνοι οι κυβερνήτες, το σύστημα υγείας σε κάθε ένα από αυτά τα μέρη;


Και ενώ όλοι μιλάμε για τη νόσο του κορωνοϊού, τι γίνετε με τις άλλες ασθένειες;  Δεν υπάρχουν;


Ποια θα είναι η μετά κορωνοϊό εποχή;

Εύχομαι να μη κλειστούμε περισσότερο στον εαυτό μας γιατί η κατά πρόσωπο επικοινωνία είναι «φάρμακο».  Μέχρι τώρα το τείχος που έχει απλωθεί γύρω μας για προστασία ή μυστικότητα (privacy) φέρνει μοναξιά με όλα τα επακόλουθα για την υγεία, την κοινωνία.
Σίγουρο είναι ότι από κοινωνικής πλευράς θα δούμε πολλά διαζύγια αφού κλεισμένοι μέσα και με οικονομικά προβλήματα ανδρόγυνα «τρώγονται» μεταξύ τους.

Από την άλλη μεριά πολύ θα ήθελα να μάθω τους αριθμούς γεννήσεων τους μήνες, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και Ιανουαρίου 2021!  Κλεισμένοι μέσα, "παιδία ποιoύν".


Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου