Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Προστέθηκαν 5,2 εκατομμύρια άνεργοι σε μία εβδομάδα στις ΗΠΑ




Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου, 2020

(AP Photo/Nam Y. Huh)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το κύμα απολύσεων που έχει κατακλύσει την αμερικανική οικονομία από τότε που χτύπησε ο κορωνοϊός ανάγκασε 5,2 εκατομμύρια Αμερικανούς να ζητήσουν επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας, ανεβάζουν το σύνολο των ανέργων μέσα σε ένα μήνα στα 22 περίπου εκατομμύρια, κάτι που αποτελεί το χειρότερο ρεκόρ όλων των εποχών.
Συνολικά, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τώρα επιδόματα ανεργίας, που αντιστοιχούν περίπου στο ανώτατο όριο που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2010, λίγο μετά την επίσημη λήξη της μεγάλης κρίσης.
Ολες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται μη απαραίτητες έχουν κλείσει σχεδόν σε κάθε πολιτεία καθώς η οικονομία έχει σχεδόν σταματήσει να λειτουργεί. Εχουν προκληθεί μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας σχεδόν σε κάθε κλάδο. Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να φθάσει το 20% τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 1930. Συγκριτικά, η ανεργία δεν ξεπέρασε ποτέ το 10% κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης.
Οι απολύσεις εξαπλώνονται πέρα από τις βιομηχανίες υπηρεσιών όπως τα ξενοδοχεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια, που απορρόφησαν το βάρος των αρχικών περικοπών θέσεων εργασίας, σε επαγγέλματα καριέρας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών λογισμικού, οικοδόμων και των πωλητών λιανικού εμπορίου.
Συνολικά, οι περικοπές θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεργία σε πρωτοφανή κλίμακα. Μέχρι 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι ευάλωτες σε απολύσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, λένε οι οικονομολόγοι – περίπου το ένα τρίτο όλων των θέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε έναν υπολογισμό των θέσεων εργασίας που θεωρούνται μη απαραίτητες από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και που δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι.
Είναι απίθανο όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να απολυθούν ή να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας. Ωστόσο, αποκαλύπτει το εξαιρετικό μέγεθος της ανεργίας που θα μπορούσε να προκύψει από την πανδημία.
«Αυτή η κρίση συνδυάζει την κλίμακα της εθνικής οικονομικής ύφεσης με τον ρυθμό μιας φυσικής καταστροφής», δήλωσε ο Ντάνιελ Ζάο (Daniel Zhao), ανώτερος οικονομολόγος της Glassdoor. «Και αυτό είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου στην αμερικανική οικονομική ιστορία».
Η οικονομία των ΗΠΑ πέφτει σε μια καταστροφική ύφεση, τη χειρότερη δεκαετιών. Ο Ράιαν Σουίτ (Ryan Sweet), οικονομολόγος στο Moody’s Analytics, εκτιμά ότι η παραγωγή του έθνους θα συρρικνωθεί 10,5% πριν αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό θα ήταν πάνω από το διπλάσιο της συρρίκνωσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης 2008-2009, η οποία ήταν η χειρότερη από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του 1930.
Καταστήματα λιανικής και άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών συνεχίζουν να περιορίζουν τις θέσεις εργασίας τους. Η ηλεκτρονική αλυσίδα Best Buy είπε αυτήν την εβδομάδα ότι θα απολύσει 51.000 από τους υπαλλήλους της με ωρομίσθιο, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των εργαζομένων μερικής απασχόλησης. Η εταιρεία κρουαζιέρων «Royal Caribbean Cruises» θα μειώσει κατά ένα τέταρτο τους 5.000 εταιρικούς υπαλλήλους της.
Αλλά τώρα, οι απώλειες θέσεων εργασίας εξαπλώνονται πολύ πέρα από τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν εστιατόρια, καταστήματα λιανικής, ταξίδια και ψυχαγωγία, τα οποία χτυπήθηκαν πρώτα και πιο σκληρά. Η εταιρεία λογισμικού Toast, η οποία συνεργάζεται με τη βιομηχανία εστιατορίων, την περασμένη εβδομάδα μείωσε κατά το ήμισυ (1.300 άτομα) το εργατικό της δυναμικό, – επικαλούμενη μια σοκαριστική πτώση στις πωλήσεις εστιατορίων. Το Yelp, ο ιστότοπος αξιολόγησης πελατών, έκοψε 1.000 θέσεις εργασίας. Η Groupon, η διαδικτυακή εταιρεία έκπτωσης, έχασε 2.800.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου