Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

250.000 δολάρια θα χάσει λόγω κορωνοϊού Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Μασαχουσέτη

Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020


«Εθνικός Κήρυξ»
Φωτογραφία: https://www.goarchangels.org/
ΓΟΥΑΤΕΡΤΑΟΥΝ. ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗ. Το Πάσχα για τους ορθόδοξους Χριστιανούς θα γιορταστεί φέτος στις 19 Απριλίου και οι λειτουργίες πριν την Ανάσταση είθισται να συγκεντρώνουν χιλιάδες πιστούς και να αποφέρουν στις εκκλησίες χιλιάδες δολάρια. Φέτος, ωστόσο, για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Μασαχουσέτη θα παραμείνουν κλειστές και όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ιεροτελεστίες θα χρειαστεί να το κάνουν μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες.
Η Κοινότητα των Αρχαγγέλων Ταξιαρχών (Taxiarchae Archangels Greek Orthodox Church) στη Γουάτερταουν της Μασαχουσέτης εκτιμά πως θα χάσει περίπου 250.000 δολάρια μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Τα χρήματα θα συλλεγόταν από τη συνεισφορά των πιστών για τα κεριά, αλλά και στο παγκάρι, όπως και από δωρεές κατά τις καθιερωμένες κυριακάτικες λειτουργίες που ολοκληρώθηκαν στις 8 Μαρτίου. Επίσης, θα είχαν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Ανάσταση, την Κυριακή του Πάσχα, από ενοικιάσεις εκκλησιαστικών χώρων, αλλά και κατά τη διάρκεια του τριήμερου ελληνικού φεστιβάλ, αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα «watertown.wickedlocal».
Ο Κώστας Καραγεώργης (Costa Karageorgis) από το Μίλτον, διευθυντής του Κυριακάτικου Σχολείου των Ταξιαρχών και ταμίας του Συμβουλίου της Κοινότητας των Ταξιαρχών, έχει υπάρξει μέλος της κοινότητας για πάνω από 50 χρόνια.
Οπως λέει, οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν στις δωρεές τους διαδικτυακά, ωστόσο το ποσό που συγκεντρώνεται από το διαδίκτυο σε σχέση με τη διαπροσωπική συνεισφορά είναι μειωμένο κατά περίπου 50%. Οπως τονίζει στο ενημερωτικό τοπικό μέσο της Μασαχουσέτης, η κοινότητα βρίσκεται στη διαδικασία αίτησης για προσωρινή οικονομική βοήθεια τόσο στην Care Act, όσο και στην ένωση μικρών επιχειρήσεων, αλλά εν πολλοίς η οικονομική βιωσιμότητα της εκκλησίας βασίζεται στις δωρεές.
Πέρα από τις θρησκευτικές τελετές, πολλοί Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί θα στερηθούν φέτος και την κοινωνική διάσταση των εορτασμών του Πάσχα, που ξεκινούν μετά την Ανάσταση με την μαγειρίτσα να αποτελεί το βασικό πιάτο στο μενού, αλλά και την Κυριακή του Πάσχα με τις ευρείες συναθροίσεις και το σούβλισμα του αρνιού. Πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν φέτος να περάσουν μόνες τους τις γιορτές ή θα αναβάλλουν την πραγμάτωση των χριστιανικών εθίμων έως και τουλάχιστον τις 4 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία λήγει η εντολή κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχει εκδοθεί από τον κυβερνήτη Τσάρλι Μπέικερ.
Ο π. Αθανάσιος Νένες (Athanasios Nenes) και ο π. Φίλιππος Χαλικιάς (Philip Halikias) δήλωσαν ότι αποτέλεσε γι’ αυτούς πρόκληση να τελούν τις λειτουργίες μπροστά σε άδεια στασίδια, αλλά το πιο σημαντικό είναι να παραμείνουν οι ενορίτες τους ασφαλείς.
«Με πονάει να είναι για τόσο καιρό τόσο άδεια η εκκλησίας», είπε χαρακτηριστικά ο π. Νένες. Από την άλλοι, οι ιερείς εκλαμβάνουν ως θετικό το στοιχείο πως μπορούν να δουν πόσοι πιστοί παρακολουθούν ηλεκτρονικά τις λειτουργίες. «Είχαμε περισσοτερες διαδικτυακές επισκέψεις απ’ ότι διαπροσωπικές», τόνισε ο π. Χαλικιάς, ο οποίος θεωρεί ότι ίσως αυτό είναι σημείο των καιρών.
«Υπάρχει κάτι θετικό που μπορεί να εξαχθεί απ’ αυτή την περίοδο που όλα γύρω μας είναι κλειστά εκτός από τα σούπερ μάρκετ», είπε ο ίδιος. «Είναι μία περίοδος που μπορούμε να έρθουμε κοντά ο ένας με τον άλλον και να έρθουμε κοντά με τον Θεό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου