Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα ποσοστά στο μηδέν, επανεκκινεί το QE

Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2020
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής προέβη σε αναγγελία έκτακτης ανάγκης το απόγευμα της Κυριακής, ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το "πλήρες φάσμα εργαλείων" της για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του νέου coronavirus και ανακοίνωσε την ποσοτική χαλάρωση με τη μορφή τουλάχιστον $ 700 δισεκατομμυρίων αγορών ενεργητικού. Ενθάρρυνε επίσης τις τράπεζες να παρέχουν πίστωση στην οικονομία με την κατάργηση των υποχρεωτικών αποθεματικών και την παροχή δυνατότητας στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια και τα αποθέματα ρευστότητας.
Σε μια παγκόσμια προσπάθεια, η Fed ανακοίνωσε επίσης σταθερές συμφωνίες ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ σε συντονισμό με την Τράπεζα του Καναδά, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ελβετική Εθνική Τράπεζα.
"Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει τη ροή πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έτσι να προωθήσει τους μέγιστους στόχους της όσον αφορά την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών", δήλωσε η Fed σε δήλωση.
Η Fed δήλωσε ότι η επιδημία των κορωνοαϊών «βλάπτει τις κοινότητες και διακόπτει τις κοινότητες σε πολλές χώρες», προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας των Η.Π.Α εξακολουθεί να εμφανίζεται «ισχυρή» καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε με «μέτριο ρυθμό».
Ωστόσο, η Fed την Κυριακή μείωσε τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφού είχε ήδη πραγματοποιήσει μια αυτοσχέδια περικοπή 50 μονάδων βάσης.
"Η ΕΟΚΕ αναμένει να διατηρήσει αυτό το φάσμα στόχων μέχρι να είναι σίγουρος ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους μέγιστους στόχους της όσον αφορά την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών".
Η Fed επανέλαβε επίσης την πολιτική κρίσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας, δεσμεύοντας τις αγορές του Treasury με τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια και ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων "κατά τους επόμενους μήνες".
Η κεντρική τράπεζα είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς στις 17-18 Μαρτίου με ανακοίνωση πολιτικής στις 18 Μαρτίου. Ενόψει των επιταχυνόμενων περιπτώσεων του κορωναϊού σε όλο τον κόσμο, η Fed έβαλε την απόφαση προς τα εμπρός.
Η απόφαση ψηφίστηκε από όλα τα μέλη της FOMC, με εξαίρεση τον Πρόεδρο του Cleveland Fed, Loretta Mester, ο οποίος υποστήριξε όλες τις ενέργειες, αλλά προτιμούσε μόνο μια μείωση 50 μονάδων βάσης σε ένα στόχο μεταξύ 0,5% και 0,75%.


Διατήρηση πίστωσης
Η Fed δήλωσε ότι «παρακολουθεί προσεκτικά τις αγορές πιστώσεων», όπου η ρευστότητα της αγοράς υπήρξε ανησυχητική, καθώς οι αγορές εξαπλώθηκαν από την επίδραση του κοροναϊού.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων την Κυριακή για να παρακινήσει τις τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, καθώς οι καραντίνας σε όλη τη χώρα προκαλούν ανησυχίες ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν τις πόρτες τους και ενδεχομένως να απολύσουν τους εργαζόμενους.
Ως βασικός ρυθμιστής των τραπεζών, η Fed δήλωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να αξιοποιούν το παράθυρο έκπτωσης ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των "πιθανών πιέσεων χρηματοδότησης". Στο παρελθόν, οι τράπεζες δίσταζαν να εκμεταλλευτούν τις άμεσες γραμμές χρηματοδότησης λόγω του στίγματος που συνδέεται με τη στήριξη της Fed για κεφάλαια έκτακτης ανάγκης.
Η Fed δήλωσε ότι οι τράπεζες ήταν ευπρόσδεκτοι να δανειστούν από το παράθυρο έκπτωσης για περιόδους έως και 90 ημέρες, "προπληρωμένες και ανανεώσιμες από τον οφειλέτη σε καθημερινή βάση".
Η Fed δήλωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας για δανεισμό και να μειώσουν τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεματικών στο μηδενικό ποσοστό στις 26 Μαρτίου.

"Η ενέργεια αυτή εξαλείφει τις ελάχιστες αποθεματικές απαιτήσεις για χιλιάδες καταθετικά ιδρύματα και θα βοηθήσει στη στήριξη δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου