Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Oρκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Παρασκευή, 13 Μαρτίου, 2020ΚΕΤΕ
Toυ Γιώργου Μπουρδάρα
Η ιστορική ορκωμοσία της πρώτης Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 12 σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή, σε μια πρωτόγνωρη τελετή, καθώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού όλα διεξήχθησαν εν μέσω ειδικών μέτρων με κυρίαρχα εκείνα αφενός της παρουσίας μικρού αριθμού βουλευτών, κυβερνητικών στελεχών, και προσκεκλημένων, και αφετέρου της αποφυγής οποιασδήποτε χειραψίας.
Στην αίθουσα της Ολομέλειας παρόντες εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν μόνο οι υπουργοί -με αναπληρωτές και υφυπουργούς να απουσιάζουν, ενώ ολιγομελείς ήταν και οι αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, επικεφαλής των οποίων ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Ι.Βαρουφάκης.
Την έναρξη της διαδικασίας κήρυξε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικ. Κακλαμάνης περίπου στις 11 πμ. Ο κ. Κακλαμάνης, εν αναμονή της άφιξης της νέας Προέδρου, ανέγνωσε το περιεχόμενο της σύντομης ομιλίας την οποία είχε κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, όταν μετά την διαδικασία εκλογής της, είχε επισκεφθεί την κυρία Σακελλαρόπουλου στο γραφείο της για να της ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Επίσης, βάσει των προβλεπομένων, ανέγνωσε και την τότε αντιφώνηση της νεοεκλεγείσας Προέδρου. Πρώτα απ’ όλα, πάντως, επισήμανε τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η τελετή, τόσο για λόγους αυτοπροστασίας, όσο και για να σταλούν μηνύματα (στην κοινωνία) αναφορικά με την τήρηση μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου για την διάδοση του ιού.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι οι υπάλληλοι της Βουλής που είχαν επιφορτιστεί με το καθήκον της προετοιμασίας των διαδικαστικών φορούσαν άπαντες λευκά γάντια, ενώ μικρά δοχεία με αντισηπτικό ήταν τοποθετημένα σε πολλά σημεία, στα έδρανα και στους διαδρόμους.
Λίγη ώρα αργότερα, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χαρ. Αθανασίου συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τα συνοδεύοντα αυτόν μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενόψει της άφιξης της κυρίας Σακελλαρόπουλου για την ορκωμοσία της.
Εκείνη την ώρα, στους δρόμους μπροστά από το μέγαρο της Βουλής, διακόπηκε η κυκλοφορία, ενώ θέση στο χώρο του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη είχαν λάβει θέση τιμητικά αγήματα, ειδικά για την κατάθεση στεφάνου από την κυρία Σακελλαρόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής στην Ολομέλεια.
Στην κεντρική είσοδο της Βουλής, επί της Λεωφόρου Αμαλίας, περίπου στις 11.25 ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Βουλής Κ.Τασούλας ανένεμαν -χαμογελαστοί και έχοντας μεταξύ τους μια μικρή συζήτηση- την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο.Η κυρία Σακελλαρόπουλου αφίχθη στις 11.36 πμ και μετά την απόδοση τιμών και την υποδοχή της από τον πρωθυπουργό και τον κ. Τασούλα, εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Μετά από μια σύντομη δέηση που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα θρησκευτικό όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας, Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδος, να φυλάττω το Σύνταγμα, τους νόμους, και να μεριμνώ για πιστή στήριξη τους, να υπερασπίζομαι την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα, τις ελευθερίες των Ελλήνων, και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού».
Τότε οι παρευρισκόμενοι επισφράγησαν την τελετή λέγοντας «Αξια» για να ακολουθήσει η υπογραφή του Πρωτοκόλλου ορκωμοσίας, κατά σειρά από την νέα Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο.
Η συνέχεια της διαδικασίας προβλέπει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και μετάβαση στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου