Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Άργησαν!!! Μήνυμα Ιερώνυμου για τον κορωνοϊό: Kάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία

Παρασκευή, 20 Μαρτίου, 2020

Άργησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.  Αφήνει και υπονοούμενα για την Κυβέρνηση
Το ίδιο και ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

Ο Θεός να τους συγχωρέσει
«Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο!», τονίζει σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού.
14s4iern-thumb-large--2Παράλληλα, επισημαίνει ότι «κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρι και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Να αισθανθούμε και απόψε και κάθε ημέρα, πως γινόμαστε μια ενωμένη γροθιά προσευχής προς την Παναγία μας. Για όλους, ασθενείς και ιατρούς. Για όλους όσοι στερούμαστε την κοινωνία των αγίων μέσα στην ευχαριστιακή κοινότητα. Να δακρύσουμε μπροστά στην εικόνα Της και να την παρακαλέσουμε για τις μεσιτείες Της στον Υιό της».
18s20xantzopoulosΣκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου, (18 Μαρτίου, 20 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Ακολουθεί το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου:
Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά μου αγαπημένα!
Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε την πόρτα της χώρας μας αυτή η ασύμμετρη παγκόσμια απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος αλλά και όλοι οι Eπίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και όλοι οι Κληρικοί μας, αναλογιστήκαμε την ευθύνη που μας αναλογεί και την φροντίδα που οφείλουμε ως ποιμένες και αδελφοί σας να επιδείξουμε προς όλους εσάς και τον καθένα χωριστά.
Ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υπηρετούντες στην δημόσια υγεία, οι οποίοι δίνουν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έναν υπεράνθρωπο αγώνα για όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εκθέτοντας συνειδητά και χάριν του λειτουργήματός τους τούς εαυτούς τους σε κίνδυνο. Επιστήμονες και ερευνητές, που εργάζονται νυχθημερόν αναζητώντας αποτελεσματικές θεραπείες για το εμβόλιο που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον ιό. Ασθενείς που δίνουν με τη βοήθεια των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού τον δικό τους αγώνα και τους οποίους συνοδεύουν περισσότερο από τον οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή οι ευχές και οι προσευχές της Εκκλησίας μας, για να εξέλθουν δυνατοί και υγιείς από τη μεγάλη δοκιμασία που βιώνουν.
Πήραμε τις απαραίτητες αποφάσεις ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις και τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών που σχεδιάζουν, συντονίζουν και υλοποιούν τις πολιτικές εκείνες που είναι κομβικές για την διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο ποίμνιό μας.
Από την πρώτη στιγμή στείλαμε με διάκριση το μήνυμα προς όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και προς όλους όσοι ανησυχούν και φοβούνται να μείνετε στα σπίτια σας για το κοινό καλό. Για την πρόληψη και αναχαίτιση της εξάπλωσης αυτής της πανδημίας.
Η Εκκλησία μας είναι κοντά σας. Μαζί σας, δίπλα σας. Όλους σας αγαπά και για όλους σας προσεύχεται.
Σήμερα που ψάλλουμε την Γ´ Στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία μας διαβάζουμε για την καινή κτίση που προσέφερε η Υπεραγία Θεοτόκος προς την Οικουμένη με την σάρκωση και γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού. («Νέαν έδειξε κτίσιν, εμφανίσας ο Κτίστης») Αυτή την ελπίδα για ανανέωση και θεραπεία θέλω όλοι να κρατήσετε μέσα σας.
Μπορούμε όλοι οι πιστοί να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε Εκκλησίες και να προσευχηθούμε, να ενώσουμε τις καρδιές μας ζητώντας την άμετρο χάρι και το έλεος του Θεού στην ανθρωπότητα. Να αισθανθούμε και απόψε και κάθε ημέρα, πως γινόμαστε μια ενωμένη γροθιά προσευχής προς την Παναγία μας. Για όλους, ασθενείς και ιατρούς. Για όλους όσοι στερούμαστε την κοινωνία των αγίων μέσα στην ευχαριστιακή κοινότητα. Να δακρύσουμε μπροστά στην εικόνα Της και να την παρακαλέσουμε για τις μεσιτείες Της στον Υιό της.
Να ζητήσουμε από τον Θεό την συγχώρηση που όλοι έχουμε ανάγκη. Να ξεπλύνουν τα δάκρυα μας τον εγωισμό και την ατομικότητα που μας διακρίνει, να αναβαπτιστούμε προετοιμαζόμενοι για το Άγιον Πάσχα. Και να θυμόμαστε πάντοτε πως η Χριστιανική αγάπη είναι το κίνητρο για την προφύλαξη των αδελφών μας. Μένω σπίτι επειδή αγαπώ τον άλλο. Τον κάθε άλλο. Δεν μένω επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή αγαπώ. Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβο!
Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία. Γιατί αγαπάμε τον Θεό και ας μην μπορούμε να τον συναντήσουμε στον οίκο Του. Γιατί αγαπάμε τον πλησίον μας. Ο Θεός είναι παντού. Τον συναντούμε παντού με την προσευχή μας.
Και να θυμάστε την φράση του Γρηγορίου του Θεολόγου, του μεγάλου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας. «Νεφύδριον εστί και θάττον παρελεύσεται». Ένα συννεφάκι είναι και γρήγορα θα περάσει! Σας μιλώ λοιπόν ως ο πνευματικός σας πατέρας και σας παρακαλώ να το έχετε καλά αυτό μέσα στο νου σας. Γρήγορα θα παρέλθει κάθε δοκιμασία. Δείχνουμε υπευθυνότητα επειδή αγαπάμε και όχι επειδή ο φόβος χτυπά την πόρτα μας. Κρατάμε την καινούρια κτίση που μας χάρισε η Παναγία μας και αναμένουμε προσευχητικά το Αγιον Πάσχα. Θα έρθει! Δεν θα αργήσει. Και τότε θα λάμψει όλη η κτίσις από το φως της Ανάστασης, της χαράς, της ελπίδας. Θαρσείτε αδελφοί μου, παιδιά μου αγαπημένα! Ο Κύριος εγγύς!


Ο Ηλείας Γερμανός: «Πειθαρχούμε σε όσα η Κυβέρνησις μας επέβαλε. Προσευχόμαστε σπίτι μας»

Προς

Τους Αιδ. Εφημερίους και τις Ιερές Μονές
της καθ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Έδρας των
Αγαπητοί μου Αδελφοί και Πατέρες,
Όλοι ζούμε από ολίγες ημέρες τώρα ένα γενικό αόρατο πόλεμο κατά της ζωής μας. Είναι η πανδημία του Κορονοϊού.
Βεβαίως οι Χριστιανοί δεν φοβόμεθα τους εχθρούς, φανερούς και αφανείς, γιατί είμεθα ενωμένοι με τον παντοδύναμο και αιώνιον Δημιουργόν Θεόν και Πατέρα πάντων ημών. Και «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ ημών». (Ρωμαίους Η 31).
Όμως είναι ανάγκη να προφυλάξουμε και τους αδύναμους Αδελφούς μας, διότι χωρίς να το θέλουμε η να το καταλάβουμε είναι δυνατόν να μεταδώσουμε την ασθένεια του σώματος σε άλλους με την μετ’ αυτών συναναστραφή μας, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί και απεδέχθη η Κυβέρνησίς μας.
Επειδή, λοιπόν, είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε τον εαυτόν μας και τους συνανθρώπους μας, πρέπει εκουσίως να πειθαρχήσουμε και με σχολαστικότητα να τηρήσουμε όσα η Κυβέρνησις μας επέβαλε και η Ιερά Σύνοδος δια σημερινής Εγκυκλίου της μας εγνώρισε. Πιστεύω, ότι τίποτε δεν θα χάσουμε, μάλλον θα κερδίσουμε διπλά: Θα ωφεληθούμε, ασκούμενοι στην άσκησι τηρήσεως του περιορισμού των αδυναμιών μας, αλλά και θα ωφελήσουμε με την αγάπη μας τους άλλους, πιστούς και άπιστους. Ελπίζω δε ότι έτσι θα ευαρεστήσουμε και τον Θεόν Πατέρα μας, που «δι’ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν εθυσίασε τον Μονογενή Του Υιόν, ο οποίος «εαυτόν εκένωσε μορφήν δούλου λαβών, εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος … και εταπείνωσεν εαυτόν γενόμενος υπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δε σταυρού» (Φιλιππισίους Β 3-11) .
Πιστεύω ακόμη ότι έτσι θα αποστομωθούν και οι διάφοροι καλοθεληταί, που είναι έτοιμοι να κατηγορήσουν την Εκκλησίαν και εμάς, ότι εξ αιτίας μας δήθεν πεθαίνουν οι συνάνθρωποί μας.
Προς τούτο, αδελφοί μου, σας παρακαλώ να τηρήσωμε όλοι μας τα εξής :
  1. Από σήμερα και μέχρι τις 30 Μαρτίου οι Εκκλησίες μας θα μείνουν κλειστές και δεν θα τελούνται οι καθημερινές Ακολουθίες ούτε οι θείες Λειτουργίες. Όλοι μας, Κληρικοί και Λαϊκοί, για 15 ημέρες θα κάνουμε τις προσευχές μας στο σπίτι μας, που θα γίνη « κατ’οίκον Εκκλησία» (Α Κορινθίους ΙΣΤ 19).
  2. Όλοι μας κάθε βράδυ 10 με 10.15 ανάβουμε το κανδήλι μας, θυμιατίζουμε το σπίτι μας και κάνουμε προσευχή δια την υγεία πάντων των ασθενούντων και την απαλλαγήν όλων μας από την προσβολή του κορονοϊού.
Και εάν μεν είναι προς το συμφέρον μας, θα μας απαλλάξη ο Θεός, άλλως θα μας δώση «συν τω πειρασμώ και την έκβασιν» (Α Κορινθίους Ι 13).
  1. Γάμοι και βαπτίσεις δεν θα τελούνται.
  2. Οι τυχόν κηδείες θα τελούνται με συμμετοχή ολίγων μόνον στενών συγγενών.
  3. Τα μνημόσυνα, καλόν είναι να αναβληθούν για μετά το Πάσχα. Αν όμως οι συγγενείς επιμένουν, ας τελεσθούν επί του τάφου με ολίγους στενούς συγγενείς παρόντας.
  4. Στα Μοναστήρια μας θα συνεχίσουν να τελούνται όλες οι καθημερινές Ακολουθίες και η θεία Λειτουργία με μεγαλύτερη ζέσι δια να προσεύχωνται για όλους μας. Αλλά κεκλεισμένης της εξώπορτας της Μονής. Δηλαδή χωρίς Προσκυνητάς. Και
  5. Πάντες οι Κληρικοί βεβαίως θα είναι άγρυπνοι, θα παρακολουθούν τα γινόμενα στην ενορία τους, θα δέχωνται τα τηλεφωνήματα των ενοριτών τους δια την λύσιν τυχόν εκκλησιαστικών προβλημάτων τους. Το ίδιο βέβαια και η ταπεινότητά μου από τον Μητροπολιτικόν οίκον δια την λύσιν των αποριών σας.
«Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».
Διάπυρος προς τον Τριαδικόν Θεόν ευχέτης υμών
† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου