ΚΥΣΕΑ : Σοβαρή και ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας | tanea.gr
Για ενεργή, σοβαρή και ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά των επεισοδίων σε Έβρο και Μυτιλήνη, αλλά και μετά την εκρηκτική αύξηση των προσφυγικών ροών που φτάνουν τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε για τις εξελίξεις με το προσφυγικό, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβει η χώρα για τη διαφύλαξη των συνόρων.

Ενεργοποιούνται 5 έκτακτα μέτρα

Κατηγορώντας την Τουρκία ότι γίνεται η ίδια διακινητής προσφύγων, του οποίους μετατρέπει σε πιόνια για την άσκηση διπλωματικής πίεσης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πέντε έκτακτα μέτρα:
Αποχωρώντας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εστίασε στην σύγκληση Έκτακτης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ μετά το ελληνικό αίτημα.
1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα στοιχεία που διοχέτευσε η κυβέρνηση για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συρρεύσει και έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην ελληνική επικράτεια είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα.
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε πως έχουν ήδη αποτραπεί 9.600 απόπειρες παραβίασης των συνόρων, από πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις που έρχονται από την «απέναντι πλευρά», καθώς ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι μετανάστες που είχαν φύγει από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεπερνούν τους 36.000.
TA NEA