Δεύτερο κύμα επιθέσεων από την πλευρά της Τουρκίας αντιμετώπισαν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.
Οπως φαίνεται και στο βίντεο που τραβήχτηκε από το ελληνικό φυλάκιο, μετανάστες και ακροδεξιά στοιχεία στην υπηρεσία του Ερντογάν, όπως οι Γκρίζοι λύκοι, εκτόξευσαν μολότοφ πάνω από τον ελληνικό φράκτη.
Την εστία φωτιάς έσβησε αμέσως το ελληνικό πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε νερό στους επιτιθέμενους.00:00
Νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Τούρκοι κομάντο απέναντι από τις Φαίρες Έβρου εθεάθησαν να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις και χειρονομίες κατά των αστυνομικών.
Οι Τούρκοι στρατιώτες έκαναν το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», ενώ ένας από αυτούς σημάδευε τους Έλληνες αστυνομικούς.

Επεισόδια και το απόγευμα

Επεισόδια σημειώθηκαν και λίγο μετά τις 18:00 την Πέμπτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου.
Mετανάστες από την πλευρά της Τουρκίας άναψαν φωτιές, φώναζαν και πετούσαν πέτρες, αλλά και δακρυγόνα προς τα ελληνικά εδάφη.
Από την ελληνική πλευρά, τα ΜΑΤ ήταν παραταγμένα λίγα μέτρα μακριά από τον φράκτη, ενώ πετούσε και drone της ΕΛ.ΑΣ.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, με σκοπό να αποκρουστούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Ειδικότερα, στην περιοχή των Καστανιών έχουν μεταφερθεί εδώ και λίγες ημέρες φορητές τουρμπίνες. Πρόκειται για μεγάλους ανεμιστήρες, οι οποίοι αποδιώχνουν τα χημικά από τον αέρα, ενώ την ίδια στιγμή διαλύουν και τα προπετάσματα καπνού, βελτιώνοντας την ορατότητα.
Εξαιρετικό μέτρο: Εποχούμενος ανεμιστήρας για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων της Τουρκικής Αστυνομίας και του καπνού από τις πυρκαγιές των παράνομων μεταναστών. Παρόμοια οχήματα χρησιμοποιούνται διεθνώς από πυροσβεστικές δυνάμεις κυρίως για πυρκαγιές σε σήραγγες.



Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες τα επεισόδια ξεκινούν κάθε απόγευμα την ίδια ώρα, με τους μετανάστες να προσπαθούν να κόψουν τον φράκτη και να περάσουν στην Ελλάδα.

Embedded video741 απόπειρες παράνομης εισόδου σε ένα 24ωρο

Την ίδια στιγμή, σε 741 περιπτώσεις αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στον Έβρο σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο, από τα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Το 24ωρο μεταξύ 06.00 το πρωί της Τετάρτης και 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου έγιναν 3 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι, 2 προερχόμενοι από το Τονγκο και ένας από το Πακιστάν.
Για την περίοδο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 06.00 της Πέμπτης 12 Μαρτίου ο απολογισμός είναι ο ακόλουθος:
  • Έχουν συλληφθεί 351 άτομα
  • Εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 45.094 περιπτώσεις