Ο καθηγητής παθολογίας-λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο Αττικό Νοσοκομείο Βαγγέλης Γιαμαρέλλος και συντονιστής της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συγκεκριμένη ομάδα πήρε αίμα από τους πρώτους αρρώστους στην Ελλάδα, με μέτρια πνευμονία και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
«Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή».
Ο καθηγητής, εξηγεί πως από την ανάλυση αυτή προέκυψαν δύο σημεία «στόχοι», δηλαδή, μόρια που κυκλοφορούν στο αίμα, στα οποία αν παρέμβουμε και τα μπλοκάρουμε με βιολογικούς παράγοντες (μονοκλωνικά αντισώματα) γεννώνται ελπίδες να θεραπευτούν οι βαριά ασθενείς.
Η ανάλυση αυτή, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την Τρίτη και «αποτελεί τη βάση για ένα πρωτόκολλο έγκυρης έναρξης της θεραπείας».
Επίσης υπάρχει διαθέσιμη εξέταση αίματος, σύμφωνα με τον κ. Γιαμαρέλλο που μπορεί να διαγνώσει πολύ νωρίς ποιος άρρωστος χρειάζεται θεραπεία.
Η συγκεκριμένη εξέταση προτείνεται να μπει και αυτή στο πρωτόκολλο.
Στην Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια, βρίσκονται διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι της χώρας.
TA NEA