Η εξάπλωση του κοροναϊού επιταχύνθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έχει ήδη σκοτώσει 233 ανθρώπους. Σχολές, παμπ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, έχουν κλείσει από την Παρασκευή.

Φόβοι για υπερφόρτωση του συστήματος Υγείας

Το βρετανικό Eθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ενδέχεται να «υπερφορτωθεί» από την πανδημία του κορονοϊού, όπως το ιταλικό σύστημα υγείας σε μόλις δύο εβδομάδες, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως η χώρα βρίσκεται μόλις «δύο ή τρεις» εβδομάδες πίσω από την Ιταλία στην εξάπλωση του κοροναϊού
Ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία έφτασε χθες Σάββατο σχεδόν τις 5.000, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 233.
Σε δηλώσεις που έκανε στην Sunday Telegraph και σε άλλες κυριακάτικες εφημερίδες ο Τζόνσον συνέστησε εκ νέου στους Βρετανούς να μείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
«Αν δεν δράσουμε από κοινού, αν δεν κάνουμε την ηρωική και συλλογική εθνική προσπάθεια να επιβραδύνουμε την εξάπλωση – τότε είναι πολύ πιθανό το ίδιο μας το εθνικό σύστημα υγείας να υπερφορτωθεί με παρόμοιο τρόπο», είπε.

«Μείνετε μακριά από τους ηλικιωμένους»

«Οι Ιταλοί έχουν ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας. Και όμως, οι γιατροί και οι νοσηλευτές τους έχουν εντελώς υπερφορτωθεί από τις απαιτήσεις», σημείωσε.
Συμβούλευσε τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από τους ηλικιωμένους γονείς τους σήμερα Κυριακή, Γιορτή της Μητέρας.
«Το μόνο καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε… είναι να τους γλυτώσουμε από τον κίνδυνο να μολυνθούν με μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Προτροπές στους ευάλωτους να αυτο απομονωθούν για τρεις μήνες

Νωρίτερα, η Βρετανία προέτρεψε 1,5 εκατομμύριο πολίτες που ταυτοποίησε το NHS ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών εάν μολυνθούν με κοροναϊό, να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τρεις μήνες.
«Έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Αγγλία που έχουν ταυτοποιηθεί από το NHS ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών ασθενειών εάν μολυνθούν με κοροναϊό, θα πρέπει να μείνουν σπίτι για να προστατευθούν», ανέφερε η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.
Μια ειδική τηλεφωνική γραμμή θα δημιουργηθεί για να βοηθηθούν όσοι την χρειάζονται περισσότερο. Τρόφιμα και φάρμακα μπορούν να παραδοθούν στο σπίτι για απομονωμένους ανθρώπους.

Ανάγκη επείγουσας δράσης

«Αυτή θα είναι μια περίοδο ιδιαίτερα βασανιστική για όσους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και γι ‘αυτό παίρνουμε επείγουσα δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι εξαιρετικά ευάλωτοι λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα βασικά προϊόντα θα πρέπει να τους παρέχονται», δήλωσε ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ.
Η υπηρεσία δημόσιας υγείας «θα έρθει σε επαφή με εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από μια πολύ σοβαρή ασθένεια ως αποτέλεσμα του Covid-19 για να τους συστήσουν να μείνουν σπίτι για τουλάχιστον δώδεκα εβδομάδες», δήλωσε ο δρ. Πολ Τζόνσον διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.
«Αν λάβετε ένα γράμμα, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσετε για την ίδια σας την προστασία, μην συμμετέχετε σε καμία συνάθροιση φίλων ή οικογένειας, μην βγαίνετε έξω για ψώνια, για αναψυχή ή για ταξίδια», πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Οι άνθρωποι που προσδιορίζονται ότι ανήκουν σε μία ή περισσότερες από τις ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, περιλαμβάνουν εκείνους που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, εκείνοι με σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις ή συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και κάποιοι που λαμβάνουν ορισμένου τύπου φαρμακευτική αγωγή.

Μακρόν προς Τζόνσον : Θα κλείσουμε τα σύνορα με τη Βρετανία αν δε λάβετε μέτρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν αποφάσιζε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Την Παρασκευή το βράδυ, ο Τζόνσον διέταξε το κλείσιμο παμπ, εστιατορίων, θεάτρων, κινηματογράφων και γυμναστηρίων για την επιβράδυνση εξάπλωσης του Covid-19. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν λάβει μέρες νωρίτερα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα.
Επικαλούμενη πηγές στο Ελιζέ, η Liberation τόνισε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να λάβει τα νέα μέτρα μετά από τελεσίγραφο που του έδωσε ο Μακρόν την Παρασκευή το πρωί, απειλώντας με απαγόρευση εισόδου στην Γαλλία οποιουδήποτε ταξιδιώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο αν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν προχωρούσε στην αυστηροποίηση των μέτρων.
«Χρειάστηκε ξεκάθαρα να τον απειλήσουμε για να τον κάνουμε τελικά να αλλάξει γνώμη», τόνισε ένας αξιωματούχος του Ελιζέ στην γαλλική εφημερίδα.
Το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, έπειτα από επικοινωνία του Reuters. Το γραφείο του Τζόνσον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο του δημοσιεύματος.
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές των επιστημονικών της συμβούλων, καθώς εντείνει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος διέταξε τη Δευτέρα αυστηρούς περιορισμούς στην μετακίνηση ανθρώπων στη Γαλλία. Εστιατόρια, μπαρ και σχολεία έχουν κλείσει σε εθνικό επίπεδο και η εντολή στους πολίτες είναι να μένουν στο σπίτι τους και να βγαίνουν έξω μόνο για αγορά τροφίμων, να πηγαίνουν στην εργασία τους, για άσκηση ή για ιατρική περίθαλψη.
Ο Μακρόν πίεσε επίσης τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα.
Το δημοσίευμα της Liberation ανέφερε επίσης δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ που έκανε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
«Αν γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία, παραμείνουν για πολύ καιρό σε μια κατάσταση χωρίς να λαμβάνουν αυτά τα μέτρα, τότε θα δυσκολευτούμε να δεχτούμε στο έδαφός μας Βρετανούς υπηκόους που θα έχουν μετακινηθεί ελεύθερα στη χώρα τους», δήλωσε ο Φιλίπ.
Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου, αλλά παραμένει σε καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης με το μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους.