Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Να εκκλησιάζεσθε στα σπίτια σας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2020
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

H Aρχιεπισκοπή Αμερικής έδωσε την ευλογία της σε όσους πιστούς επιλέξουν, σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο που βιώνουμε, να μην εκκλησιάζονται, εξηγώντας ότι μία τέτοια απόφαση σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αμαρτία, αλλά αντίθετα αποτελεί «πράξη αγάπης και ευθύνης για την προστασία τόσο του εαυτού μας όσο και των συνανθρώπων μας».
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση των τελευταίων δεδομένων ως προς τη διάδοση του κορωνοϊού, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος αποφάσισε ότι «χάριν της προστασίας των πιστών μας και λαμβάνοντας υπ᾽ όψιν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, συμβουλεύουμε τους πιστούς μας τις προσεχείς εβδομάδες να μη εκτίθενται σε δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένου του εκκλησιασμού)».
Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη συμβολικά και ουσιαστικά, από τις επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιδεικνύει την ωριμότητα και υπευθυνότητα που επιβάλλουν οι συνθήκες.
Για κάποιον που έχει ζήσει για δεκαετίες την ομογένεια - στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον - είναι απόλυτα κατανοητό πως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ηγεσίας της Ελληνοορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής «ομολογούμε ότι βιώνουμε μία άνευ προηγουμένου κατάσταση, κατά την οποία καλούμαστε να λάβουμε μέτρα προστασίας των ενοριτών μας και της ευρύτερης κοινωνίας».
Η ακριβής διατύπωση έχει ως εξής: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή δίνει την ευλογία την περίοδο αυτή, εφόσον κάποιος το επιλέξει, να μη εκκλησιάζεται, αφού μία τέτοια απόφαση δεν συνιστά αμαρτία, αλλά πράξη αγάπης και ευθύνης για την προστασία τόσο του εαυτού μας όσο και των συνανθρώπων μας. Προτρέπουμε τους πιστούς μας να συμμετάσχουν στη λατρεία της εκκλησίας κατ᾽ οίκον, από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα ενημερώσεως».
Στη συνέχεια διαμηνύει με απόλυτα σαφή τρόπο ότι οι πάντες, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας και των πιστών, «οφείλουμε να σεβόμαστε και να υπακούμε στις αποφάσεις των δημοτικών και των πολιτειακών αρχών, όσο επώδυνες και αν είναι, για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Τέλος, δίνει στους κατά τόπους Μητροπολίτες «τη δυνατότητα και η ευελιξία να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την προστασία των πιστών, πάντοτε σύμφωνα με τις περί δημόσιας υγείας διατάξεις και τους κατά τόπους περιορισμούς που αφορούν τις συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους και άλλες προβλέψεις».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου