Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Η Ομογένεια θα δώσει το «παρών» στην πλατεία Αθηνών


Κυριακή, 8 Μαρτίου, 2020



Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ομογενείς από το Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, την Βαλτιμόρη, την Ουάσιγκτον, τη Φιλαδέλφεια, την Πενσυλβάνια, ακόμα και από το Μόντρεαλ του Καναδά θα δώσουν το «παρών» την Κυριακή, 8 Μαρτίου, στην πλατεία Αθηνών στην Αστόρια, στη συγκέντρωση-διαμαρτυρία για τα όσα διαδραματίζονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τον Εβρο τις τελευταίες ημέρες.
Η συγκέντρωση έχει τίτλο «Migrant Crisis Awareness Rally» και όπως εκτιμούν οι διοργανωτές της αναμένεται να έχει μεγάλη προσέλευση.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ομογενείς θα καταφτάσουν από τις γύρω Πολιτείες, ακόμη και από την Φλόριδα, ενώ αναμένεται να δώσουν το «παρών» και μέλη Χιακών Συλλόγων από το Μόντρεαλ του Καναδά.
Η Αμαλία Μπουρνιά, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλάει στον «Ε.Κ.» για την συγκέντρωση και το μήνυμα που θέλει να περάσει: «Πολλοί Ελληνες δεν γνωρίζουν ακριβώς το πρόβλημα ,το οποίο είναι μεγαλύτερο από ό,τι νομίζουν. Γι’ αυτό θέλουμε να κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση και να ακουστούμε. Οι στόχοι μας είναι τρεις:
Πρώτον, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να σηκώσει το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και της Ευρώπης.
Δεύτερον, οι ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία γιατί αυτή τη στιγμή η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτούς τους ανθρώπους σαν πιόνια και σαν όπλα.
Τρίτον, να δείξουμε στους ανθρώπους στα ακριτικά νησιά και τον Εβρο, ότι τους σκεφτόμαστε, είμαστε μαζί τους και τους συμπονούμε για ό,τι έχουν περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Εχουμε καλέσει όλους τους Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς που έχουν διάθεση να βοηθήσουν και γνωρίζουν τα ελληνικά θέματα. Δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι εθνικό, δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν. Δουλεύουμε ως εθελοντές με σκοπό να διατηρήσουμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμά μας και να στηρίξουμε την Ελλάδα που ποτέ δεν ξεχνάμε».
Η Μαρία Κοβόρου, υπεύθυνη νεολαίας της Χιακής Ομοσπονδίας, μιλώντας στον «Ε.Κ.» κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση. «Ολοι οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει στη Χίο τις τελευταίες ημέρες γιατί η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει. Μέσα σε λίγες ημέρες όλα άλλαξαν, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Ολοι οι Ελληνες ομογενείς που ζουν εδώ στην Αμερική πρέπει να ενημερωθούν και να καταλάβουν τι γίνεται στα νησιά μας, όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα τους περιμένουμε όλους στη συγκέντρωση της Κυριακής».
Η Ειρήνη-Ερρικα Σταυρινούδη-Γλουμή, πρόεδρος του Συλλόγου «Κουρουνιωτών-Εγρηγοριανών Χίου Νέας Υόρκης», δηλώνει πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο. «Θέλουμε κι άλλοι να μας υποστηρίζουν γιατί αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό. Εχω μιλήσει με κόσμο από την Χίο και αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν είναι αυτά που συμβαίνουν. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να είναι εκεί την Κυριακή και να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται. Θέλουμε υποστήριξη σε όλη την Ελλάδα, είμαστε μικρό νησί, είμαστε τυχεροί που οι Ελληνοαμερικανοί και ο κόσμος το έμαθε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εχουμε πολλά παράπονα. Οι αντιδράσεις του κόσμου δεν έχουν να κάνουν με το φιλότιμο, αλλά με την καθημερινότητα του κόσμου εκεί. Πρέπει να τους υποστηρίζουμε, η Ελλάδα δεν είναι μόνο για διακοπές. Πρέπει να τους συμπαρασταθούμε».
Ο Σιδερής Σταματινός, υπεύθυνος εκδηλώσεων του Συλλόγου «Κουρουνιωτών-Εγρηγοριανών Χίου Νέας Υόρκης» προσθέτει: «Στους πολλούς αιώνες της Ελληνικής Ιστορίας, σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση και θα πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, όπως αγωνίστηκαν οι πατεράδες μας και οι πρόγονοί μας».
Ο Μιχάλης Χριστοδούλου, πρώην πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής χαρακτηρίζει τη συγκέντρωση ως ιδιαίτερα σημαντική. «Θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην Ομογένεια και στη Νέα Υόρκη σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτή η Ελλάδα που έδωσε την καρδιά της στους ανθρώπους αυτούς. Τους φρόντισε. Ομως πόσους να αντέξει; Μέσα σε ένα χώρο όπου ζούσαν 2000 άνθρωποι, τώρα έχουν μαζευτεί 25.000.
Είναι πλήγμα στη δημοκρατία αυτό. Ενα παιδάκι 5 χρόνων δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έφυγε από το σπίτι του που ήταν στο βουνό και τώρα είναι εκεί μέσα στοιβαγμένο. Αυτό ποτέ δεν θα το καταλάβει. Εμείς οι Ελληνες γεννήσαμε τη δημοκρατία και πρώτα πρέπει να βλέπουμε τα δικαιώματα των άλλων, μετά τα καθήκοντά μας και μετά τα δικαιώματα τα δικά μας. Κάναμε το καθήκον μας όμως και πρέπει να δούμε και τα δικά μας τώρα».
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρεται και στην περίπτωση ομογενή από την Βοστώνη που επισκεπτόμενος την Μυτιλήνη, έδινε κάθε μέρα το ποσό των 500 δολαρίων για αγορά τροφίμων στη Σκαμνιά.
Για την συγκέντρωση στην πλατεία Αθηνών μίλησε στον «Ε.Κ.» και ο Γιώργος Μολυβιάτης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Συλλόγου στο Τορόντο «Αρίων Μυτιλήνης».
«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και ξεκινάει από το 2011. Το 2015 η κατάσταση ήταν αφόρητη, αλλά το καλό τότε ήταν πως υπήρχαν δύο υπερωκεάνια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και άδειαζε το νησί. Τώρα πού να χωρέσει εκεί όλος αυτός ο κόσμος; Ολη η ευθύνη χρεώνεται στην Ευρώπη που πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της, δεν μπορεί να μαζεύεται τόσος κόσμος σε 2-3 νησιά. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση».
«Παρών» δηλώνει πως θα είναι την Κυριακή ο ομογενής Αργύρης Μακρής με καταγωγή από τη Λήμνο.
«Θα είμαι εκεί, να συμπαρασταθώ στους Ελληνες ακρίτες. Είναι απαράδεκτα όλα αυτά που συμβαίνουν, φταίνε οι μεγάλες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Η Λήμνος δεν έχει πρόβλημα, όμως αν συμβεί κάτι στη Μυτιλήνη θα συμβεί και σε μας. Αν καεί το σπίτι του γείτονα… Γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει. Είδαμε τι έγινε αυτές τις ημέρες και πώς αντέδρασε ο κόσμος. Η αντίσταση στον Εβρο είναι μεγαλύτερη και από το ’40. Πρέπει να αντισταθούμε και πάλι για το καλό της πατρίδας μας».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου