Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ηλεία: Ο πληθυσμός μικραίνει και αλλοιώνεται…



Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η εφ. «Πατρίς» και αφορούν στις γεννήσεις και τους θανάτους (για το 2019 σχέση με το 2018), καθώς και τους γάμους αλλά και τα διαζύγια (για το 2019), σύμφωνα με το Ληξιαρχείου Πύργου…

Από τα στοιχεία αποτυπώνεται και στην Ηλεία το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τους θανάτους να υπερτερούν των γεννήσεων, τα διαζύγια να αυξάνονται «απειλώντας» τον ετήσιο αριθμό των γάμων…
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα στοιχεία δεν αφορούν συγκεντρωτικά για την Ηλεία αφού τα δημογραφικά μεγέθη με τα επικαιροποιημένα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που αφορούν όλη τη χώρα και κάθε νομό ξεχωριστά, δημοσιεύονται στο τέλος της χρονιάς (και αφορούν την προηγούμενη χρονιά)…
Δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα πρώτο αποτύπωμα της γενικότερης τάσης στην οποία θα κινηθούν τα δημογραφικά στοιχεία του 2019…
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ – ΘΑΝΑΤΟΙ
Το 2019 οι θάνατοι ήταν 446 και οι γεννήσεις 499 ενώ το 2018 οι θάνατοι ήταν 432 και οι γεννήσεις 437. Να διευκρινίσουμε ότι οι θάνατοι αφορούν όλον τον δήμο Πύργου ενώ οι γεννήσεις αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ηλείας. Χωρίς βέβαια να υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τους θανάτους σε όλον τον νομό εύκολα κανείς μπορεί να υπολογίσει –κατά προσέγγιση- ότι ο αριθμός τους είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν στον δήμο Πύργου…
Σημειώνεται ότι το 2018 συνολικά είχαν καταγραφεί στην Ηλεία 976 γεννήσεις και 1.852 θάνατοι (-876)…
Φυσικά υπάρχουν και πολλές γεννήσεις που γίνονται σε άλλους νομούς και κυρίως στην Πάτρα. Ειδικότερα θα πρέπει να προσθέσουμε πως από το σύνολο των γεννήσεων οι 101 περιπτώσεις (και το 2019 και το 2018), αφορούν αλλοδαπούς. Από αυτές τις 101 γεννήσεις οι περισσότερες προέρχονται από Αλβανούς ενώ καταγράφονται και γεννήσεις από Σύριους που –ως γνωστό- μένουν στη Μυρσίνη Λεχαινών τα τελευταία χρόνια.
ΓΑΜΟΙ – ΔΙΑΖΥΓΙΑ
Όσον αφορά τους γάμους το 2019 είχαμε 140. Σημαντική παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς -οι 75- ήταν πολιτικοί. Είθισται τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός γάμος να ακολουθεί τον πολιτικό και πολλές φορές να συνδυάζεται και με τα βαφτίσια του (πρώτου) παιδιού ενός ζευγαριού. Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι τα διαζύγια τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 100 κάθε χρόνο. Πιο συγκεκριμένα το 2019 είχαμε 110 κάτι που φανερώνει ότι τα διαζύγια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία δεκαετία τα διαζύγια στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 45,8%…

Επαμεινώνδας Γεωργακόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων νομού Ηλείας

«Θεωρώ δεδομένο ότι αλλοιώνεται ο πληθυσμός της χώρας μας. Οι μουσουλμάνοι γεννούν πολλά παιδιά σε σχέση με το ελληνικό και το Χριστιανικό στοιχείο. Βλέπουμε ότι υπάρχει μείωση των γεννήσεων κι αυτό δεν είναι ρατσιστικό και φέρνω σαν παράδειγμα τα Πομακοχώρια στη Θράκη. Περιοχή όπου η πολιτική που εφαρμόστηκε τότε με τους Πομάκους, τους οποίους δεν εκχριστιανίσαμε αλλά οι Τούρκοι τους κάνανε μουσουλμάνους, ήταν ένα μεγάλο λάθος από εμάς. Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το κυριότερο. Εμείς σαν τρίτεκνοι παλεύουμε ώστε να δοθούν κίνητρα στις οικογένειες να κάνουν παιδιά για να ξεφύγουμε από αυτό το πρόβλημα που είναι μία απειλή για τη χώρα μας. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι στατιστικές που αναφέρουν ότι το 2060 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί κατά 30 – 40% και θα είμαστε 7-8 εκατομμύρια από 11 που είμαστε σήμερα».

Νίκος Κρουστάλης
Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου

«Για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας υπάρχει αναγκαιότητα παροχής κινήτρων από την Πολιτεία για να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, διότι η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη. Πριν από την κρίση ήταν περισσότερα τα πολυτεκνικά επιδόματα, αλλά κόπηκαν. Νομίζω πως θα έπρεπε το κράτος να δώσει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες για να κάνουν παιδιά, διότι σε μερικά χρόνια θα μείνουμε πολύ λιγότεροι Έλληνες. Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη δίνονται φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στις πολύτεκνες οικογένειες, θα έπρεπε να γίνει και εδώ κάτι ανάλογο».
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου