Με μια δήλωση με έντονο συμβολισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τελεσίγραφο στους… απείθαρχους Έλληνες πως από εκείνους εξαρτάται εάν τελικά θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τεστ συμμόρφωσης το ΣΚ | tanea.grΜε τις φήμες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα να έχουν πάρει φωτιά, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από εμάς τους ίδιους. Πως; Με το αν τελικά θα μείνουμε σπίτι…
Έχοντας εξαντλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα που μπορεί να πάρει, ώστε να περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι μετακινήσεις -έχοντας αφήσει ανοιχτά μόνο ελάχιστα καταστήματα που σχετίζονται με τα είδη πρώτη ανάγκης- φαίνεται πως και πάλι υπάρχουν κάποιοι που επιλέγουν να μην πειθαρχήσουν και κάνουν του κεφαλιού τους, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο.
Σε αυτούς απευθύνθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, μέσα από το διάγγελμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως η «συμπεριφορά» τους το Σαββατοκύριακο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σχετικά με το αν θα λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού.
«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές.
»Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.
Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως τα λεγόμενά του αυτά ερμηνεύονται ως η τελευταία προειδοποίηση πριν από την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πέτσας: Εξετάζονται μέτρα περιορισμού σε πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Στην πιθανότητα νέων, αυστηρότερων, μέτρων αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την πιθανότητα επικείμενων περιορισμών στην ακτοπλοΐα μετά τα φαινόμενα συνωστισμού στα πλοία ο κ. Πέτσας απάντησε ότι εξετάζονται «μέτρα περιορισμού στη δυναμικότητα που θα έχουν και τα πλοία προς τα νησιά αλλά ενδεχομένως και τα αεροσκάφη ιδίως από τις πτήσεις εξωτερικού αλλά αυτά είναι θέματα που θα εξειδικευθούν τις επόμενες μέρες» καθώς μιλάμε για ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με την αξιολόγηση της κατάστασης.

Θα επιβληθούν αυστηρά μέτρα όπως στην Ιταλία;

Επίσης σχετικά με την προοπτική αυστηρών μέτρων ανάλογων με αυτά που επιβλήθηκαν στην Ιταλία δηλαδή μια καθολική καραντίνα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως αν δείξουμε όλοι την υπευθυνότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, αυτοσυγκράτηση και περιορισμό στο σπίτι, δεν θα απαιτηθούν τέτοια μέτρα.
Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που «σίγουρα χρειάζεται και το ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός είναι να στηρίξουμε όλοι αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τον αγώνα, που εργάζονται νυχθημερόν για να είμαστε οι υπόλοιποι υγιείς και ασφαλείς. «Ας μείνουμε κι εμείς στο σπίτι για να τους βοηθήσουμε» τόνισε.
TA NEA