Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Αποκλειστικό: Διευκρινιστική επιστολή Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τη λειτουργία των ναών



Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2020



Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προεδρευομένη από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο (μέσον). Διακρίνονται από αριστερά: Σικάγου Ναθαναήλ, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Ατλάντας Αλέξιος, Βοστώνης Μεθόδιος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Ντένβερ Ησαϊας, Πίτσμπουργκ Σάββας, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, και ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, Αρχιγραμματέας της Συνόδου. Φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έστειλε διευκρινιστική επιστολή στους Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφορικά με τον ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη λειτουργία του ιερών ναών και την αναστολή των Λειτουργιών και των Ιερών Ακολουθιών τονίζοντας ότι θα εξακολουθήσει η τέλεσης τους «κεκλεισμένων των θυρών». Ταυτόχρονα ο Αρχιεπίσκοπος συναπέστειλε και το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Προτού στείλει την επιστολή του στους εν Αμερική ιεράρχες, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος και παρείχε την άδεια προς τούτο. Κι έτσι θα εξακολουθήσουν να τελούνται οι Λειτουργίες και οι Ιερές Ακολουθίες στους ναούς χωρίς την παρουσία πιστών και θα μεταδίδονται μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας Ιντερνέτ και YouTube.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Σεβασμιώτατε άγιε αδελφέ,
Μετ᾽ αδελφικής χαράς αλλά και αγωνίας επικοινωνώ προς την υμετέραν προσφιλή Σεβασμιότητα εις καιρούς κρισίμους και δυσχειμέρους, ότε ταλανίζεται σύμπασα η ανθρωπότης εκ της ενσκηψάσης, ως μη ώφελε, πανδημίας του κορονοιού, ίνα εν τη ιδιότητί μου ως Εξάρχου του Οικουμενικού Θρόνου κοινοποιήσω υμίν την άρτι εκδοθείσαν απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου περί των ποιμαντικών μέτρων, τα οποία δέον όπως ληφθώσι διά την προστασίαν του απανταχού ποιμνίου της Μητρός Εκκλησίας.
Διευκρινιστικώς επικοινωνήσας μετά του Σεπτού Κέντρου και ερωτήσας σχετικώς περί των ΗΠΑ, έλαβον την απάντησιν του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ότι δυνάμεθα να επιτρέψωμεν ουχί μόνον εις τας Ιεράς Μονάς αλλά και εις τους ενοριακούς Ι. Ναούς την τέλεσιν ιερών ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διασώζηται έστω και το ελάχιστον της λειτουργικής ημών παραδόσεως, αλλά και να υπάρχη η δυνατότης μεταδόσεως των ως άνω ιερών ακολουθιών διά των μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, προς ψυχικήν ωφέλειαν των χριστιανών.
Τα ως άνω καθηκόντως γνωρίζων τη υμετέρα φίλη Σεβασμιότητι, εύχομαι καλήν δύναμιν εις την αντιμετώπισιν της πρωτογνώρου και δυσαρέστου ταύτης καταστάσεως και υγείαν αδιάπτωτον, διατελώ δε μετά της εν Κυρίω αμεταπτώτου αγάπης και πάσης τιμής,
Εν Νέα Υόρκη, τη 18η Μαρτίου 2020,
+ ο Αμερικής Ελπιδοφόρος».
Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:
«Καθώς συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, και δη και επιτείνεται η κρίσις του κορωνοιού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί την κατάσταση με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πιστών του και έναντι όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων και, σε συνέχεια του Ανακοινωθέντος της 11ης Μαρτίου ε. ε., κατόπιν συσκέψεως των Ιεραρχών του στην Πόλη, ανακοινώνει τα εξής:
1) Επαναλαμβάνει με έμφαση την έκκλησή του προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξη και για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
2) Εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας με το οποίο εργάζονται οι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας και τους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τόσο για τις υπεράνθρωπες και εξαντλητικές προσπάθειές τους να βοηθήσουν τους πάσχοντας συνανθρώπους, όσο και για τον κίνδυνο τον οποίο εν γνώσει τους διατρέχουν, συγχρωτιζόμενοι με τους προσβληθέντες από τον ιο covid 19.
3) Υπογραμμίζει την ανάγκη να υπακούουν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό.
4) Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων που ήδη πήραν μερικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, σήμερα γενικεύεται για όλες τις επαρχίες του η εκκλησιαστική απόφασις και εντολή να ανασταλούν όλες οι θρησκευτικές ιερουργίες, εκδηλώσεις και τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, εκτός από την προσωπική προσευχή των Χριστιανών στους ναούς που θα παραμείνουν ανοικτοί όπως μέχρι τώρα. Η απαγόρευσις αυτή θα αναθεωρηθεί αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός.
5) Στα απανταχού Πατριαρχικά και Σταυροπηγιακά Μοναστήρια θα τελούνται κανονικά οι ιερές ακολουθίες από τις Αδελφότητές τους, δεν θα γίνονται όμως δεκτοί προσκυνηταί εκ του κόσμου.
6) Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας αποφάσεως και η λειτουργία των Πατριαρχικών Γραφείων στο Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής θα τελούν τις νενομισμένες ιερές ακολουθίες και θα προσεύχωνται, για όλο τον κόσμο και για την ταχεία παρέλευση της δοκιμασίας.
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου