Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 1 Μαρτίου 2020

Η Μεσογειακή διατροφή βοηθά στα καλά γηρατειά!Κυριακή, 1η Μαρτίου, 2020

Πολλές φορές έχουμε κάνει λόγο για τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, κάτι που έρχεται να το επιβεβαιώσει και νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κορκ της Ιρλανδίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η μεσογειακή διατροφή βοηθά στα καλά γηρατειά συμβάλοντας στην καλύτερη υγεία του πεπτικού.
Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη με επικεφαλής τον δρα Πολ Ο’Τουλ της Σχολής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Κορκ της Ιρλανδίας έκανε τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Gut». Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα οι ηλικιωμένοι που ακολουθούν συστηματικά τη Μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον έναν χρόνο, έχουν περισσότερα «καλά» βακτήρια στο έντερο τους, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει πιο υγιή γηρατειά. Η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι βοηθά το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου και την καλύτερη λειτουργία του σώματος, αλλά και του νου. Επίσης, η γήρανση σχετίζεται με μείωση των κινητικών λειτουργιών και με χρόνια φλεγμονή. Η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τους μικροοργανισμούς που ευνοούν τη φλεγμονή, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη έκπτωση των κινητικών και νοητικών λειτουργιών.
Όσον αφορά την έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία ομάδα έκανε τη συνήθη διατροφή και η άλλη τη μεσογειακή (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και ψάρια, καθώς επίσης με λίγα κόκκινα κρέατα και κορεσμένα λίπη). Οι συμμετέχοντες ήταν 612 άτομα, ηλικίας 65 έως 79 ετών και προέρχονταν από πέντε διαφορετικές χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σωματική και νοητική κατάσταση των ηλικιωμένων αξιολογήθηκε με τεστ στην αρχή της έρευνας και μετά από ένα χρόνο.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ηλικιωμένοι της δεύτερης ομάδας, που έκαναν τη μεσογειακή διατροφή, είχαν καλύτερη αναλογία «καλών-κακών» βακτηρίων στο έντερο τους, καθώς και μεγαλύτερη σωματική δύναμη, βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου, καλύτερη μνήμη και λιγότερες φλεγμονές. Μάλιστα, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ήταν κοινά ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την ηλικία ή το βάρος των συμμετεχόντων. Σημειώνεται, τέλος, πως απ’ ότι φαίνεται οι αλλαγές προήλθαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των διαιτητικών ινών και των συναφών βιταμινών και ανόργανων συστατικών -όπως, των C, B6, B9, χαλκού, καλίου, σιδήρου, μαγγανίου και μαγνησίου.
olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου