Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Reuters: Η Ευρωζώνη έτοιμη να εγκαταλείψει τη λιτότητα

Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2020
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ετοιμοι για συμφωνία προς μια δημοσιονομική πολιτική λιγότερο «σφικτή» και πιο φιλική προς την ανάπτυξη εμφανίζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως τονίζει το πρακτορείο, η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο προσεχές Eurogroup, εντός του Φεβρουαρίου, εν μέσω αυξανόμενων προβληματισμών για την επίδραση του κορωνοϊού στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει η πρόκληση του Brexit και οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, με την αλλαγή στάσης να ανοίγει τον δρόμο για αύξηση των δαπανών στη Γερμανία.
«Εάν οι καθοδικοί κίνδυνοι λάβουν σάρκα και οστά, η αντιμετώπιση σε δημοσιονομικό επίπεδο θα πρέπει να αλλάξει, με στόχο πιο υποστηρικτική στάση», φέρεται να τονίζεται σε προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης, με πηγές της Ενωσης να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη προκαταρκτικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει όμως να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
Στο προσχέδιο, το οποίο συνεγράφη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζεται ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι προβλέπουν, μεταξύ άλλων απαιτήσεων, έλλειμμα κάτω του 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Παρά τους περιορισμούς της, η κίνηση θα σηματοδοτήσει μια απόκλιση από προηγούμενες δηλώσεις στις οποίες οι υπουργοί της ευρωζώνης είχαν συστήσει μια «ευρέως ουδέτερη» δημοσιονομική κατεύθυνση, παρά τη μικρή οικονομική ανάπτυξη.
Η αλλαγή θα δώσει την ευκαιρία σε κυβερνήσεις με πιο σταθερά οικονομικά, να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη, παρά στη σταθερότητα, ενόψει των προετοιμασιών τους για τους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους.
Ακόμη, τονίζει το Reuters, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές ότι η Ευρωζώνη ανταποκρίνεται τελικά στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «συμπληρώσει» τη χαλαρή νομισματική πολιτική της με μια δημοσιονομική ώθηση που θα την έκανε πιο αποτελεσματική.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Πέμπτη τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης και οι εκτιμήσεις θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου