Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Μόνο σε ευχολόγια κατέληξε η «Σύναξη» του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020

 

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος κηρύσσει την έναρξη της «αδελφικής συνάντησης» των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην οποία εμφανίσθηκαν μόνο έξι αντιπρόσωποι. ΦΩΤΟΓΡΑ ΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
ΑΜΜΑΝ –ΙΟΡΔΑΝΙΑ. Σε μη πορίσματα και αποφάσεις, αλλά μόνο σε ευχολόγια  κατέληξε «η αδελφική συνάντηση», όπως ονομάσθηκε εκ των υστέρων η αρχικώς εξαγγελθείσα «Σύναξη» των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Αμμάν της Ιορδανίας, στην οποία συμμετείχαν μόνο έξι εκπρόσωποι Ορθοδόξων Εκκλησιών όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.
Στο Ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα μετά το πέρας της «αδελφικής συνάντησης»  αναφέρεται ότι «σκοπός της συνάντησης ήταν η ανανέωση του διαλόγου και η προώθηση της ενότητας μεταξύ αδελφών μέσα στην Ορθόδοξη Κοινωνία».
Αναφορικά με το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έγραψαν πως «όσον αφορά την τρέχουσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν επίσης ότι ένας Πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την επούλωση και τη συμφιλίωση».
Έκαναν αναφορά και στο εκκλησιαστικό της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και του Μαυροβουνίου».
Ουδεμία φυσικά απόφαση ελήφθη, καθότι γνωρίζουν πως δίχως την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι εκ προοιμίου -a priori – άκυρη.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι αίσθηση προκάλεσε και σχολιάσθηκε ευμενώς το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με το οποίο έθεσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο προ των ιστορικών του ευθυνών. Μεγάλες ενότητες του γράμματος  δημοσίευσε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου.
Το ακόλουθο κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα αγγλιστί μετά το πέρας της «αδελφικής συνάντησης» των έξι :
«Έπειτα από την πρωτοβουλία για διάλογο και συμφιλίωση που ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’ τον Νοέμβριο του 2019, φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας η Αδελφική Οικογενειακή Συνάθροιση στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν με τη συμμετοχή Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανανέωση του διαλόγου και η προαγωγή της ενότητας μεταξύ αδελφών μέσα στην Ορθόδοξη Κοινωνία.
Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, οι Προκαθήμενοι και οι Αντιπρόσωποι εξέδωσαν το ακόλουθο ανακοινωθέν:
Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας μια συνεδρίαση Προκαθημένων και εκπροσώπων τοπικών Oρθοδόξων Εκκλησιών, με πρωταρχικό στόχο την ενότητα και τη συμφιλίωση εντός της Αγίας Ορθοδοξίας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την κατανόησή τους για την αγωνία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τον επικείμενο κίνδυνο σχίσματος στην Ορθόδοξη Κοινωνία μας.
Στη συνεδρίαση (meeting)  συμμετείχαν οι εξής αντιπροσωπείες: της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας και πάσης Ρωσίας, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο της Σερβίας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νήφωνα του Targoviste, της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αβελ του Lublin και Chełm και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας με επικεφαλής τον Μακαριότατο Μητροπολίτη Ραστισλάφ της Τσεχίας και Σλοβακίας.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην Αυτού Μαγελειότητα τον Βασιλέα Abdullah του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας και Χασεμιτικό Θεματοφύλακα των Χριστιανικών και Μουσουλμανικών Αγίων Τόπων  στην Αγία Γη  και τον Ιορδανικό Λαό για τη διευκόλυνση της διοργάνωσης αυτής της συνάθροισης στην πρωτεύουσα τους,  το Αμμάν, σημειώνοντας το εξαιρετικό έργο της Αυτού Μεγαλειότητος για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου διεθνώς.
Οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν επίσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Μακαριότατο Πατριάρχη Θεόφιλο για όλες τις επίπονες προσπάθειες οι οποίες αποσκοπούσαν στο άνοιγμα της οδού για την προετοιμασία του διαλόγου και την συνάθροιση των αδελφών εν τω πολυτίμω πνεύματι της ενότητας, επισημαίνοντας ότι το φως τον οποίο εκπηγάζει από την Ιερουσαλήμ είναι μάρτυρας αυτής της Αγίας Πόλης, η οποία διακηρύσσει διαρκώς την πολυθρησκευτικότητα και  πολυπολιτισμικότητά  της, χαίρεται ως ένθερμος τόπος για τις τρεις Αβρααμικές θρησκείες, τον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.
Οι αντιπροσωπείες διεκήρυξαν ότι αυτή η συνάθροιση έγινε για να ενισχυθούν οι αδελφικοί δεσμοί μεταξύ αδελφών και των Εκκλησιών τους, να προωθήσουν μεταξύ τους τους δεσμούς ειρήνης στον Χριστό, να προάγουν την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και να ανανεώσουν το διάλογο με την προσευχητική ελπίδα να επέλθει συμφιλίωση όπου υπάρχει διαφωνία.
Σε ατμόσφαιρα αδελφικής αγάπης, εκείνοι που συγκεντρώθηκαν για τη συνεδρίαση συμφώνησαν ότι αποφάσεις οι οποίες αφορούν ζητήματα ευρείας Ορθόδοξης σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε συγκεκριμένες Εκκλησίες, οφείλουν να οριστικοποιηθούν με πνεύμα Πανορθόδοξου διαλόγου και ενότητας, και με Πανορθόδοξη συμφωνία.
Όσον αφορά την τρέχουσα εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν επίσης ότι ένας Πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την θεραπεία και συμφιλίωση.
Στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντιπροσωπείες δήλωσαν ότι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου εντός της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και με Πανορθόδοξη υποστήριξη.
Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, οι συμμετέχουσες αντιπροσωπείες κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να σεβαστούν και να υποστηρίξουν το θεμελιώδες δικαίωμα ιδιοκτησίας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.
Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν ως αδελφοί, κατά προτίμηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να ενισχύσουν τους δεσμούς της ειρήνης μέσω της προσευχής και του διαλόγου. Οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι η Αυτού Παναγιότης,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τα εγνωσμένα πρεσβεία τιμής που κατέχει, θα συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο μαζί με τους αδελφούς του Προκαθημένους.
Οι αντιπροσωπείες αγκάλιασαν την έκκληση του αδελφού τους Πατριάρχη Θεόφιλου Γ΄ να αναπέμψουν προσευχή για τον κόσμο, για τον τερματισμό του πολέμου, την ασθένεια και τα δεινά και για όλους τους Χριστιανούς, καθώς και για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή η προσευχή θα πραγματοποιηθεί στη Μητέρα Εκκλησία, τον Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, μπροστά στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, από τον οποίο αναστήθηκε και διακηρύσσει ειρήνη στον κόσμο».
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος έμπλεος χαράς για την «αδελφική συνάντηση» των έξι αντιπροσώπων Εκκλησιών που διοργάνωσε στο Αμμάν της Ιορδανίας. Δίπλα του διακρίνεται ο Μητροπολίτης Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας Ραντισλάβ.
ΦΩΤΟΓΡΑ ΦΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου