Ερντογάν σε Πούτιν: Θα απαντήσουμε εάν υπάρξει νέα επίθεση σε τούρκους στρατιώτες | tanea.gr
Η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα στην περίπτωση που σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών της στη Συρία, ανακοίνωσε απόψε η τουρκική προεδρία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα απαντήσει «με τον πιο σθεναρό τρόπο» αν υπάρξει και νέα επίθεση.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στη Συρία βλάπτει τις κοινές ειρηνευτικές προσπάθειες. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν δεκάδες στόχους της συριακής κυβέρνησης σήμερα, αφού οκτώ Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Ρωσία.
Στο μεταξύ, τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν μέσα στην πόλη Σαρακέμπ, η οποία αποτελεί τον επόμενο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, υποστηρίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μη κυβερνητική οργάνωση, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας από την έναρξη του πολέμου, ανήρτησε φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μέσα στην πόλη.
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται μετά την πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων και τις συγκρούσεις στις οποίες υπήρξαν νεκροί και από τις δύο πλευρές.
Ο στρατός του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προωθείται στη Σαρακέμπ αφού κατέλαβε την πόλη Μααράτ αλ Νουμάν. Οι δύο αυτές πόλεις είναι κρίσιμης σημασίας για τη Δαμασκό, αφού θα της επιτρέψουν να ελέγξει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Χάμα με το Χαλέπι και κατά συνέπεια την πρωτεύουσα, στα νότια, με το Χαλέπι, στα βόρεια.
Σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο, ο συριακός στρατός κατέλαβε πολλά χωριά και κωμοπόλεις κοντά στη Σαρακέμπ σήμερα.
TA NEA