Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡHNH.

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Αντιδράσεις Ομογένειας στη Χειμάρρα για το σχέδιο Ράμα για τις περιουσίες
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2020
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
ΑΘΗΝΑ. Αντιδράσεις προκαλεί στη Χειμάρρα, και γενικότερα στο χώρο της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, το σχέδιο της κυβέρνησης του Εντι Ράμα για τις διαδικασίες καταγραφής περιουσιών και απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.
Ανακοίνωση ομογενειακών φορέων της Χειμάρρας, επισημαίνει πως η αλβανική κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για τους Ελληνες νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι κινδυνεύουν ν’ απολέσουν οριστικά τις περιουσίες τους.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως στόχος των Τιράνων, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της παραθαλάσσιας γης στην περιοχή της Χειμάρρας, που θεωρείται «φιλέτο», να περάσει στην κατοχή του αλβανικού κράτους, που συνεχίζει τις μεθοδεύσεις της κατά των Ελλήνων της περιοχής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Οπως πληροφορούμαστε, στις αρχές Μαρτίου θα κατατεθεί προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση διαδικασιών καταγραφής των περιουσιών και απόδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία δημόσια διαβούλευση με τις θιγόμενες ομάδες ιδιοκτητών και με την κοινωνία των πολιτών.
Μετά από μελέτη του νομοσχεδίου με την συμβολή έγκριτων νομικών προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα για την περιοχή της Χειμάρρας:
Το νομοσχέδιο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως προσθέτει πληθώρα νέων.
Η διαδικασία που προβλέπεται για την καταγραφή, απονομή τίτλων ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση των ιδιοκτησιών είναι δαιδαλώδης και θα έχει σαν αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να την ολοκληρώσει.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνολική ιδιωτική γη ώστε το κράτος να είναι κύριος του μεγαλύτερου μέρους των εκτάσεων, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το κράτος στη Χειμάρρα πριν το 1945 δεν διέθετε ούτε μια σπιθαμή γης.
Το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στην γεωργική γη ενώ όπως επιβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, στη Χειμάρρα αυτή αποτελεί μόλις το 17 με 25% των συνολικών εκτάσεων. Το υπόλοιπο 75% μένει εκτός, άγνωστο με ποια σκοπιμότητα.
Το νομοσχέδιο δεν οριστικοποιεί τους μη εγγεγραμμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Αντιθέτως, τους θέτει σε μία μακρόσυρτη ‘γκρίζα’ διαδικασία κατατεθειμένων αιτήσεων αλλά όχι οριστικοποιημένων τίτλων ιδιοκτησίας, διότι επιτρέπει στην Υπηρεσία Κτηματολογίου να εγείρει επί μακρόν πολλαπλά εμπόδια νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας ή εφαρμογής των τίτλων επί των κτηματολογικών χαρτών.
Εν τέλει, το νομοσχέδιο επιτρέπει την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών τοπικών συμφερόντων διά της ευρείας ευχέρειας της Υπηρεσίας Κτηματολογίου να αναπροσαρμόζει το εμβαδόν των ιδιωτικών εκτάσεων με βάση κτηματολογικούς χάρτες που η ίδια η Υπηρεσία καταρτίζει.
Βγάζει απ’ την εξίσωση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς της αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της ανεξέλεγκτης διαχείρισης του περιουσιακού στον τόπο μας απευθείας από το κράτος.
Συνολικά, το νομοσχέδιο δημιουργεί το υπόβαθρο για de facto απαλλοτρίωση της γης, διότι δεν διασφαλίζει ότι οι μη εγγεγραμμένοι τίτλοι δεν θα διανέμονται από κρατικούς φορείς σε ‘επενδυτές’ ή τρίτους, αφήνοντας στο απώτατο μόνο μέλλον την προσδοκία των αδικηθέντων ιδιοκτητών για αποζημίωση.
Εφόσον ο νόμος αυτός ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τους νόμους για τους στρατηγικούς επενδυτές, για το υπερταμείο και για τις απαλλοτριώσεις, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του λαού της Χειμάρρας, καθώς έτσι ολοκληρώνεται το σχέδιο της υφαρπαγής των περιουσιών μας.
Οσοι συμφωνούν με τη μορφή που φαίνεται να λαμβάνει το νομοσχέδιο αυτό, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Χειμαρραίων – ειδικά όσων παραμένουν στις πατρογονικές εστίες.
Με βάση τα παραπάνω, οι υπογράφοντες δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που καταρτίστηκε χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις των γηγενών ιδιοκτητών.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και την κοινωνία των πολιτών να μας προστατεύσουν από την επιχειρούμενη απαλλοτρίωση της περιουσίας μας η οποία αποτελεί το κύριο μέσο επιβίωσής μας.
Επίσης, καλούμε την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς να σταθούν στο πλευρό μας σε αυτό το δίκαιο αίτημά μας.
Τέλος, καθώς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, καλούμε τον λαό της Χειμάρρας από την Παλάσα μέχρι την Νίβιτσα να σταθούν μαζικά δίπλα μας στις επερχόμενες κινητοποιήσεις ώστε να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στις ενέργειες της κυβέρνησης και να αντισταθούμε στην επιχείρηση σφετερισμού της πατρογονικής μας περιουσίας».
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου