Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Τα ταξίδια του Μπέρνι Σάντερς την εποχή του Ψυχρού Πολέμου




 Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, 2020
Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, με την γυναίκα του μιλάει Ο’Μεάρα Σάντερς μιλάει στους υποστηρικτές στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού κύκλου στην Αϊόβα. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα της «Washington Post» για τα ταξίδια του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς είναι πιθανό να του δημιουργήσουν πρόβλημα τώρα. Κι αυτό επειδή είχε πολλά θαυμάσει από την πλευρά των τότε εχθρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ο Σάντερς ήταν δήμαρχος της μικροσκοπικής πόλης Μπάρλινγκτον στο Βερμόν. Μόλις είχε γυρίσει από τη Νικαράγουα και ήταν πρόθυμος να μοιραστεί τα καλά νέα. Η κυβέρνηση της χώρας εκείνης, που στηριζόταν από τη Σοβιετική Ενωση, μείωνε τη βρεφική θνησιμότητα, μείωνε τον αναλφαβητισμό και προχωρούσε σε αναδιανομή της γης στους αγρότες. Οι ηγέτες των Σαντινίστας, χαρακτηρισμένοι τρομοκράτες από την αμερικανική κυβέρνηση, τον εντυπωσίασαν με «τη νοημοσύνη και την ειλικρίνειά τους».
Τρία χρόνια μετά, ο Μπέρνι Σάντερς μόλις έχει επιστρέψει από τη Μόσχα, όπου απόλαυσε την ομορφιά της γης και την ικανοποίηση των κατοίκων.
Και ένα χρόνο μετά, επέστρεψε από την Κούβα, και είχε ένα επαναστατικό πνεύμα «πολύ βαθύτερο και πιο ουσιαστικό από ό,τι το κατάλαβε».
Με τον Σάντερς τώρα να προηγείται στην κορυφή του Δημοκρατικού προεδρικού πεδίου, αυτές οι τρεις δεκαετίες εισάγουν ένα νέο ρευστό στοιχείο στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι αντίπαλοί του αντέδρασαν στην απόφαση του Σάντερς να υπερασπιστεί τα σχόλιά του εκείνα και να μην τα αποποιηθεί.
Ερωτηθείς για τις ευνοϊκές κριτικές της Κούβας του Φιντέλ Κάστρο στην συνέντευξη «60 Minutes», που προβλήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο «CBS», ο Σάντερς δήλωσε ότι ο κομμουνιστής ηγέτης άξιζε την κριτική για την «αυταρχική φύση» της κυβέρνησής του – αλλά και για το «μαζικό πρόγραμμα αλφαβητισμού».
«Είναι αυτό ένα κακό πράγμα; Ακόμη κι αν το έκανε ο Φιντέλ Κάστρο;» αναρωτήθηκε.
Τα σχόλια πρόσφεραν άμεση τροφή στους αντιπάλους που είχαν ήδη μοιράσει τα παλιά κλιπ και υπογράμμισαν τον κίνδυνο για έναν υποψήφιο με ιστορικό συμπάθειας προς τις κομμουνιστικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που είναι αντίθετο με οποιονδήποτε άλλο πρόσφατο Δημοκρατικό υποψήφιο.
Οι αντίπαλοι ανέβασαν ένα ολοκαίνουργιο βίντεο απεικονίζοντας τον γερουσιαστή από το Βερμόντ ως αφελή.
«Ο Φιντέλ Κάστρο άφησε μια σκοτεινή κληρονομιά στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, θρησκευτικής καταπίεσης, εκτεταμένης φτώχειας, εκτελεστικών αποσπασμάτων και τη δολοφονία χιλιάδων πολιτών», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικ Μπλούμπεργκ. «Αλλά σίγουρα, Μπέρνι, ας μιλήσουμε για το πρόγραμμα αναλφαβητισμού του».
Ο πρώην δήμαρχος του South Bend, Πιτ Μπούτιτζετζ συνέκρινε τον Σάντερς με τον πρόεδρο Τραμπ, διότι μετά από τέσσερα χρόνια που δίνει ελευθέρας σε δικτάτορες, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται «έναν πρόεδρο ο οποίος θα είναι εξαιρετικά σαφής στη στάση εναντίον καθεστώτων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εξωτερικό».
Το γεγονός ότι τα ταξίδια του Σάντερς προ ετών στον κομμουνιστικό κόσμο έχουν καταστεί ζήτημα στην εκστρατεία του 2020 αντικατοπτρίζει πόσο ανορθόδοξη επιλογή θα ήταν να ηγηθεί του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Σάντερες έχει υποσχεθεί να μετασχηματίσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην άκρα αριστερή του εικόνα ως «δημοκρατικός σοσιαλιστής» και ισχυρίζεται ότι το όραμά του για μια πολιτική επανάσταση αποτελεί παράδειγμα από τις ευημερούσες δημοκρατικές κοινωνίες πρώτου κόσμου όπως η Δανία. Ωστόσο, στη δεκαετία του ‘80, κατά τη διάρκεια των ημερών που ψυχορραγούσε ο Ψυχρός Πόλεμος, ο Σάντερς απολάμβανε με μεγάλο ενδιαφέρον τα πιο ενοχλητικά και διχαστικά στελέχη μιας σοσιαλιστικής ιδεολογίας που έχει αγκαλιάσει σε όλη την ενήλικη ζωή του.
Επιστρέφοντας στο σπίτι από επισκέψεις σε μερικούς από τους δεδηλωμένους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Σάντερς ασκούσε κάποια κριτική, αλλά και πολλούς επαίνους σε μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές εγγραφές στο Βερμόντ.
Πολλά από τα βίντεο φυλάσσονταν για δεκαετίες -συμπεριλαμβανομένης και της εκστρατείας του το 2016- και, ακόμη και μετά τη δημοσίευσή τους στο Διαδίκτυο, παρέμειναν σχετικά άγνωστα.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου