«Επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία» επισήμανε ακόμη αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του.
Η σκληρή και αντιλαϊκή αυτή δήλωση τη δεδομένη συγκυρία δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητη από την Αντιπολίτευση που άνοιξε πυρ εναντίον του αντιπροέδρου και υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «αποκρουστική, απάνθρωπη, και εσφαλμένη άποψη» και να εγκαλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό αφού όπως υποστηρίζει «ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για τις αθλιότητες Γεωργιάδη εις βάρος όσων αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους».
Σε κάθε περίπτωση, με τους πλειστηριασμούς να απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου, όποτε παύει να ισχύει το υπάρχον πλαίσιο προστασίας, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού του ακινήτου και της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη, τους θεσμούς να πιέζουν αφόρητα προς αυτή την κατεύθυνση και τα «γεράκια» των funds να εποφθαλμιούν κέρδη από την πώληση και διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικές.

«Δεν πρέπει να υπάρχει απόλυτη προστασία της α’ κατοικίας»

Μιλώντας στο πλαίσιο χαιρετισμού που απηύθυνε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας σε καμία προηγμένη οικονομία για να προσθέσει ότι «ούτε πρέπει να υπάρχει».
Μάλιστα, αναπτύσσοντας τη σκέψη του ο κ. Γεωργιάδης πήγε ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας την προστασία της πρώτης κατοικίας ως «ζημιογόνα» για την οικονομία.
«Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκπλειστηριασμού της α΄κατοικίας δεν υπάρχει στεγαστικό δάνειο της α’ κατοικίας, γιατί ο μόνος τρόπος για να υπάρξει στεγαστική πίστη σε κάποιον που δεν έχει καμία άλλη περιουσία είναι να εκπλειστηριάζεται η α’ κατοικία» εξήγησε ο υπουργός.

«Είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει κανονική καπιταλιστική οικονομία»

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «αν υπερασπίζεσαι την προστασία της α΄κατοικίας με ένα είδος ιδεολογικής εμμονής στην πραγματικότητα θέλεις να αφήσεις άλλους ανθρώπους χωρίς δουλειά. Όχι εγώ αυτό δεν το δέχομαι»
Εάν και στο βίντεο δεν φαίνονται οι αντιδράσεις των παριστάμενων, μάλλον τον κοιτούσαν με μια έκπληξη αφού ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ναι ήταν σωστός ο νόμος Κατσέλη, σωστά ψηφίστηκε τότε που η Ελλάδα κατέρρεε. Όσο η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης όμως, σε κάποιο σημείο της διαδρομής, μπορεί να διαφωνούμε ως προς το πότε πρέπει να είναι αυτό Απριλίος του 2020 ή Απρίλιος του 2021, – αλλά σε κάποιο σημείο της διαδρομής ότι είσοδος στην κανονικότητα σημαίνει είσοδο στην κανονική καπιταλιστική οικονομία, που σημαίνει τράπεζες ισχυρές».
Μάλιστα είπε ότι αυτοί που κυρίως πρέπει να ενδιαφέρονται και να αγωνιούν για να συμβούν τα παραπάνω είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα βρουν χρηματοδότηση.

Ενώ το ΥΠΟΙΚ μιλά για «ειδικές πρόνοιες για ευάλωτους»…

Προηγουμένως πάντως ο κ. Γεωργιάδης είχε αναγνωρίσει ότι πάσχει από «ακράτεια λόγου», κάτι που ίσως μπορεί να επικαλεστεί η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο που φοβούμενο τις κοινωνικές αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος που μπορεί να φέρει η πλήρης κατάργηση της προστασίας της α’ κατοικίας, αναζητά εναγωνίως -σύμφωνα με τις πληροφορίες- το μοντέλο που θα την αντικαταστήσει, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να δεσμεύεται για «ειδικές πρόνοιες για τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Απευθύνει δε δοθείσης ευκαιρίας έκκληση σε όποιον πληρεί τα κριτήρια να ενταχθεί έως τις 31 Απριλίου στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, ώστε να μειωθούν οι «ευαίσθητες περιπτώσεις».
Την ίδια έκκληση είχε απευθύνει και ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από κάποιες εβδομάδες και πάλι όμως με το δικό του μάλλον προσβλητικό τρόπο. Υπενθυμίζοντας ότι 31 Απριλίου λήγει το πλαίσιο προστασίας, είπε ότι ξεκαθαρίζει ότι απόλυτη προστασία της α΄κατοικίας δεν θα υπάρχει «για να μην χαλάμε τις καρδιές μας από 1η Μαϊου».


ΤΑ ΝΕΑ