Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Ενίσχυση υφιστάμενων ΜΜΕ σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
ΜΑΙΡΗ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ
Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), εκτός από την πρόσκληση για ενίσχυση νέων επιχειρήσεων, που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη δράση «Ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό - αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης στην ΠΑΜΘ». Η δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014-2020. Η δημόσια δαπάνη της δράσης, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 10.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, η δράση αφορά την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό - αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην ΠΑΜΘ. Στόχος της δράσης είναι να συμβάλει στην παραγωγή νέων, καινοτόμων, βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να βελτιωθεί η θέση των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Μέσω της δράσης ενισχύονται κατά προτεραιότητα επενδυτικά σχέδια σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής «Εξυπνης Εξειδίκευσης» (Περιφερειακής RIS3), ήτοι:
• Στον αγροδιατροφικό τομέα.
• Στον τομέα τουρισμού - πολιτισμού.
• Στον τομέα υλικών (πλαστικών-ελαστικών, μη μεταλλικών ορυκτών) και καινοτόμων υλικών.
• Στον τομέα χημικών, φαρμάκων και υγείας.
• Στον τομέα περιβάλλοντος, ενέργειας και υβριδικών τεχνολογιών.
• Στον τομέα ηλεκτρονικού / ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
• Στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Τόσο οι επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας όσο και οι ΚΑΔ που αντιστοιχούν στους ανωτέρω τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής RIS3 και πριμοδοτούνται βαθμολογικά, δίνονται αναλυτικά στη δημοσιευμένη πρόσκληση.
Δικαιούχοι
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, δικαιούχοι που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης είναι:
Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν κλεισμένες τις διαχειριστικές χρήσεις του 2017 και 2018 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης διαθέτουν τουλάχιστον έναν από τους επιλέξιμους τομείς.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης:
Οι δημόσιες επιχειρήσεις, οι δημόσιοι φορείς ή δημόσιοι οργανισμοί ή/και οι θυγατρικές τους, καθώς και επιχειρήσεις που εξομοιώνονται με αυτές.
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κ.λπ.).
Οι εξωχώριες (offshore) επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην από 7-11-2017 πρόσκληση για την «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020.
Επιλέξιμες δαπάνες
Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στο πλαίσιο της δράσης ενισχύονται δαπάνες οι οποίες εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού, όπως κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος, εξοπλισμός (μηχανολογικός εξοπλισμός, μηχανήματα – εξοπλισμός ΤΠΕ / συστήματα αυτοματισμού και ειδικά συστήματα πληροφορικής, μεταφορικά μέσα, λοιπός εξοπλισμός).
Αϋλες δαπάνες, όπως πιστοποίηση προϊόντων - υπηρεσιών - διαδικασιών, λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού.
Συμβουλευτική, υποστήριξη και καθοδήγηση.
Συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις.
O επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, τόσο κατά τη φάση της υποβολής του όσο και κατά την ένταξή του όπως θα διαμορφωθεί μετά την αξιολόγησή του, θα πρέπει στις κατηγορίες δαπάνης «Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος» και «Εξοπλισμός» να ανέρχεται σε τουλάχιστον 80% του συνολικά επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της δράσης χρηματοδοτείται αποκλειστικά η αρχική επένδυση υφιστάμενης επιχείρησης. Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αφορά επένδυση σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού σε σχέση με τη δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης ή την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης, ή τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας επιχειρηματικής εγκατάστασης σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτή ή τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης επιχειρηματικής εγκατάστασης.
Ποσοστά ενίσχυσης
Σύμφωνα με την αναλυτική πρόσκληση, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 60.000 ευρώ και μεγαλύτερος από 800.000 ευρώ. Η δημόσια χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται μεταξύ 45% και 55% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος της δαπάνης, ενώ η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες.
Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης και όροι υποβολής των προτάσεων είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.eydamth.gr/index.php/component/k2/466-prosklisi-yp-arithm-4123-amth86
Προτάσεις υποβάλλονται έως την 27η Μαΐου 2020.
* Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου