Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

Στο οικόπεδο 8 το «Σαρλ ντε Γκωλ» - Ισχυρό μήνυμα Γαλλίας προς Αγκυρα

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2020
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», με βάση τον προγραμματισμό που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις επίσημες γαλλικές αρχές, θα πλεύσει στη Λεμεσό, επιστρέφοντας από την αποστολή του στα Στενά του Ορμούζ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στο οικόπεδο 8 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο μεταφέρει έναν μικρό στόλο μαχητικά/βομβαρδιστικά τύπου Ραφάλ, ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και UAVs. Οπως είναι γνωστό, στο οικόπεδο 8 βρίσκεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», παραβιάζοντας αφενός την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, αφετέρου τα δικαιώματα που έχουν εκεί η γαλλική Total και η ιταλική ΕΝΙ. Τα Ραφάλ επιχειρούν κατά στόχων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το «Σαρλ ντε Γκωλ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Chammal» και, μάλιστα, την Κυριακή κάποια από τα αεροπλάνα πέταξαν και πάνω από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στα νότια της Κύπρου, δίχως να μετακινείται νοτιότερα, προς το Σουέζ, όπως είχε προγραμματιστεί, προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα, με βάση τουλάχιστον όσα έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες στον τουρκικό Τύπο. Η παρατεταμένη παραμονή του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις επίσημες γαλλικές αρχές, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα πλεύσει στη Λεμεσό, επιστρέφοντας από την αποστολή του στα Στενά του Ορμούζ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Η Κύπρος προσελκύει το ενδιαφέρον και του αμερικανικού παράγοντα, όπως φαίνεται και από την επίσκεψη στη Λευκωσία του υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον. Η επίσκεψη Φάνον, ο οποίος συνοδεύεται και από ομάδα αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα ασφαλείας, συνδέεται αφενός με τις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Λευκωσίας, αφετέρου με την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ. Ο κ. Φάνον θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τεθεί και η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στις ζώνες ευθύνης, αλλά και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εν τω μεταξύ, χθες, έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. κατέληξε στην επιβολή κυρώσεων σε δύο Τούρκους πολίτες, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση και «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των δύο προσώπων. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αργότερα μέσα στον Φεβρουάριο, όταν εγκριθεί και σε υπουργικό επίπεδο από τους «27».
Η Λευκωσία, ιδιαιτέρως μετά την πρόσφατη απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση της απαγόρευσης πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ από πλευράς αμυντικής συνεργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες (3 και 4 Φεβρουαρίου) πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο ο διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης Κρις Καβόλι (USAREUR), ο οποίος και επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και κατατοπίστηκε σχετικά με τις δυνατότητές της. Συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εθνικής Αμυνας Σάββα Αγγελίδη και τον αρχηγό ΓΕΕΦ Ηλία Λεοντάρη, οι οποίοι, πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς, παρουσίασαν στον στρατηγό Καβόλι και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο, φυσικά, την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι επαφές του κ. Καβόλι στην Κύπρο είχαν βασικό στοιχείο την αναζήτηση πεδίων στα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την αμυντική συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου