Ακόμα και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάνει λόγο το Bloomberg σε δημοσίευμά του, δείχνοντας με τον πιο ενδεικτικό τρόπο το πώς βλέπει η διεθνής κοινότητα την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.
Bloomberg: Φόβοι ακόμα και για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο | tanea.grΣυγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανταπόκριση του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, «η ΕΕ είναι τρομοκρατημένη μπροστά σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από τις Βρυξέλλες και αυτός ο φόβος βρίσκεται πίσω από την πολιτική της Ένωσης αναφορικά με τη Λιβύη και την Τουρκία. Ωστόσο το μπλοκ ενδεχομένως θα πρέπει να επεκτείνει τη λίστα με τις ανησυχίες του. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα αρχίσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ως δικά της σύμφωνα με τις συμβάσεις του ΟΗΕ».
«Για την Αθήνα», συνεχίζει το Bloomberg, «μια τέτοια κίνηση θα ξεπερνούσε τα όρια και ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πολλά περιθώρια, δηλαδή ή να εμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα ή να διακινδυνεύσει την πολιτική αυτοκτονία του».
«Και μετά τι;», αναρωτιέται το Bloomberg και συνεχίζει:
«Όσοι ανακαλούν στη μνήμη τους τον Ιανουάριο του 1996 (σ.σ. κρίση των Ιμίων), γνωρίζουν ότι άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδίου. Χρειάζεται έναν λάθος υπολογισμό ή ένα στραβοπάτημα, ώστε να οδηγηθεί η κατάσταση στην καταστροφή».
TA NEA