Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Επιλύθηκε η πολύχρονη δικαστική διαμάχη Σχολής – Μαλιωτείου Κέντρου με παρέμβαση του ΑρχιεπισκόπουΕλπιδοφόρου

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2019

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Θεολογικής Σχολής Γεώργιο Καντώνη. Φωτογραφία HCHC
ΒΟΣΤΩΝΗ. Επιλύθηκε η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Θεολογική Σχολή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο χάρη στην παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Η διαμάχη αυτή, για την οποία έχει γράψει επανειλημμένα ο «Εθνικός Κήρυκας» στη διάρκεια των ετών, κόστισε εκατομμύρια δολάρια ένθεν και ένθεν σε δικηγορικά έξοδα.
Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου, καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ είπε πως «είμαι ευχαριστημένος που τελείωσε επιτέλους η διαμάχη μεταξύ δύο σημαντικών ελληνικών ιδρυμάτων, του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής και του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, τα οποία εξυπηρετούν δύο πολύ αλληλένδετους θεσμούς: την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής επειδή θα συνεχίσουμε τα πολιτιστικά προγράμματα που είχε οραματιστεί ο μεγάλος μας ευεργέτης Κώστας Μαλιώτης για την Ομογένεια και τους φιλέλληνες της Νέας Αγγλίας. Οι προηγούμενες ενέργειες της Αρχιεπισκοπής, πριν από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, και του Κολεγίου, πριν από τον Πρόεδρο κ. Καντώνη, είχαν καταστήσει δύσκολη την παρουσίαση των ελληνικών προγραμμάτων του Μαλιωτείου».
Ο κ. Σεραφείμ τόνισε πως «η συμφωνία είναι τελική. Επιτεύχθηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, αργά το απόγευμα. Στις 9 π.μ. της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου άρχισε η δίκη και οι δικηγόροι ανακοίνωσαν στο δικαστήριο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν. Ετσι τελείωσε αυτή η δεκαετής νομική διαμάχη».
Στην ερώτηση αν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς διαλαμβάνει αυτή η συμφωνία, απάντησε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου θα γίνει επιτροπή της Σχολής για το Μαλιώτειο και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου θα γίνει μέλος της Εφορείας της Σχολής. Η νέα αυτή επιτροπή θα έχει την επίβλεψη της λειτουργίας του Μαλιωτείου και θα οργανώνει και θα χρηματοδοτεί τα πολιτιστικά προγράμματά του. Επί πλέον η επιτροπή θα χρηματοδοτεί τα έξοδα της συντήρησης στο εσωτερικό του κτιρίου καθαρισμός, ηλεκτροδότηση κ.λπ. Η Σχολή θα αναλάβει τα έξοδα της εξωτερικής συντήρησης, κηπουρική, καθαρισμό χιονιού κ.λπ. και όλες τις κεφαλαιακές δαπάνες, επισκευή οροφής κ.λπ. Η επιτροπή θα έχει δικό της λογαριασμό, τελείως ανεξάρτητο από το Κολέγιο, για τα έσοδα, δωρεές κ.λπ. και τα έξοδά της, εσωτερική συντήρηση, πολιτιστικά προγράμματα κ.λπ. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ της επιτροπής και του Κολεγίου, ο Αρχιεπίσκοπος θα αποφασίζει τελικά. Ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρόεδρος του Κολεγίου βεβαίωσαν εγγράφως ότι δεν υπάρχουν στο παρόν σχέδια για την πώληση ή τη μετακίνηση της Σχολής και του Κολεγίου από το Brookline».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστκού Κέντρο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ. 
Φωτογραφία: Μαλιώτειο Κέντρο
Αναφορικά με τη διαμάχη είπε πως «το 1981 ο αείμνηστος Μαλιώτης δώρησε το κτίριο στη Σχολή με τον σημαντικό όρο ότι η Αρχιεπισκοπή θα πλήρωνε $50.000 ετησίως στους Φίλους του Μαλιωτείου (που είναι το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου) για τα ελληνικά πολιτιστικά του προγράμματα και για τη συντήρηση του κτιρίου. Η Αρχιεπισκοπή κατέβαλε τις πληρωμές μέχρι το 1985 οπότε, μετά το θάνατο το Μαλιώτη, σταμάτησαν. Η Σχολή δεν πλήρωνε ούτε τα έξοδα που οφείλονταν για τη χρήση του κτιρίου από τους φοιτητές του. Οι Φίλοι του Μαλιωτείου δεν ήθελαν να πάρουν τη Σχολή στο δικαστήριο για την παράβαση του συμβολαίου με τον δωρητή, Κώστα Μαλιώτη. Στα επόμενα 24 χρόνια, όσο καιρό ‘Οι Φιλοι του Μαλιωτείου’ ανέχονταν την παράβαση του συμβολαίου από τη Σχολή, οι σχέσεις ήταν ομαλές. Ομως ‘Οι Φίλοι του Μαλιωτείου’ δεν μπορούσαν να συνεχίζουν τη συντήρηση του κτιρίου με τις συνθήκες αυτές. Για να εξασκήσουν πίεση στη Σχολή έκλεισαν το κτίριο το 2009 για μια ημέρα. Στη συνέχεια, η Σχολή πήρε τους ‘Φίλους του Μαλιωτείου’ στο δικαστήριο για καταπάτηση (trespassing). Ετσι ξεκίνησαν οι δικαστικοί αγώνες που κράτησαν δέκα χρόνια και κόστισαν περισσότερο από $3.500.000 εκατομμύρια δολάρια».
Υπογράμμισε πως «η λύση βρέθηκε αμέσως μετά την αλλαγή της ηγεσίας της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή όταν ενθρονίστηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος. Δέχθηκε με εγκαρδιότητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου, μας άκουσε με προσοχή και επρότεινε ένα πολύ καλό γενικό πλαίσιο για τη στενή συνεργασία της Σχολής και του Μαλιωτείου προς όφελος και των δύο. Η επεξεργασία των λεπτομερειών της συμφωνίας έγινε από τον νέο πρόεδρο της Σχολής κ. Γεώργιο Καντώνη και εμένα. Αυτή η συνεργασία ήταν εξαιρετική. Τελικά και τα δύο διοικητικά συμβούλια ενέκριναν τη συμφωνία. Μόνο μία ψήφος από τις επτά ήταν αρνητική στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου».

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Αρχείο Εθνικού Κήρυκα-Θεόδωρος Καλμούκος

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί η λύση δεν βρέθηκε νωρίτερα, ο κ. Σεραφείμ απάντησε πως «η προηγούμενη ηγεσία της Αρχιεπισκοπής δεν ήθελε να συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου και επέμενε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μόνο μέσω δικηγόρων. Οι δικηγόροι της Σχολής πρότειναν συνεχώς απαράδεκτες συμφωνίες. Πιστεύω επίσης ότι υπήρχαν ηγετικά μέλη της Σχολής που δεν ανεγνώριζαν τις ελληνικές πολιτιστικές αξίες. Τέλος, υπήρχαν και μέλη της Σχολής που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το κτίριο για σκοπούς διαφορετικούς από ό,τι καθόριζε ο δωρητής, Κώστας Μαλιώτης. Επί πλέον, ‘Οι Φίλοι του Μαλιωτείου’ είχαν δυσπιστία προς τους διευθύνοντας την Αρχιεπισκοπή και τη Σχολή, για προφανείς λόγους, και φοβόταν ότι η άλλη πλευρά δεν θα τηρήσει ό,τι υπόσχεται για ακόμη μια φορά».
Υπογράμμισε πως «στο Μαλιώτειο θα μπορέσουμε τώρα να ασχοληθούμε σχεδόν αποκλειστικά με τα πολιτιστικά μας προγράμματα, μουσική, χορό, παιδική βιβλιοθήκη, διαλέξεις, κινηματόγραφο και θέατρο. Θα προχωρήσουμε με τη συμπαράσταση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου και του νέου προέδρου της Σχολής κ. Καντώνη, αντί να βρισκόμαστε σε διαμάχη με την Αρχιεπισκοπή και τη Σχολή για τη διάσωση του Μαλιωτείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου και η πολιτιστική μας επιτροπή είναι σε άριστη θέση να οργανώσουν προγράμματα εξαιρετικής ποιότητας, όπως αξίζει στους φίλους μας της Νέας Αγγλίας. Βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου