Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, υποχώρηση των μετοχών λόγω ανησυχίας για ιρανικά αντίποινα


Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2019

Η αίθουσα συνεδριάσεων στα γραφεία της KEB Hana Bank στην Σεούλ. (AP Photo/Ahn Young-joon)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, οι μετοχές παγκοσμίως υποχώρησαν και το χρυσό πραγματοποίησε ράλι μετά την επίθεση των ΗΠΑ στην Βαγδάτη, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κορυφαίος Ιρανός στρατιωτικός, Κασέμ Σολεϊμανί (Qassem Soleimani) και να αναζωπυρωθεί η ένταση στην πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου Μέση Ανατολή.
Το μπρεντ αυξήθηκε κατά 4,2% σημειώνοντας υψηλό οκταμήνου στα $69,01. Η τιμή του WTI (West Texas intermediate) σκαρφάλωσε κατά 3,9% στα $63,57 ανέφερε η «Wall Street Journal» το πρωί της Παρασκευής.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,1% την στιγμή που τόσο ο S&P όσο και άλλοι κορυφαίοι δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, μετά την κίνηση της Κίνας να ανανεώσει την επιβραδυμένη Οικονομία της.
Υποχώρηση των μετοχών σημειώθηκε και στην Ευρώπη, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να πέφτει κατά 0,7%.
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι «δεν εξαφανίστηκαν απλώς και μόνο οι αγορές αποδίδουν καλά», ανέφερε ο Λούκας Παολίνι, κορυφαίος στρατηγιστής στην «Pictet Asset Management». «Αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς, ενώ υπάρχει εφησυχασμός, ένα σχετικά μικρό πράγμα μπορεί να συμβεί και πραγματικά να αλλάξει ξαφνικά την κατεύθυνση», είπε στην «WSJ».
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος που διέταξε την επίθεση κατά την οποία το ξημέρωμα της Παρασκευής σκοτώθηκε ο Σολεϊμανί, επικεφαλής της Αλ-Κουντς, της στρατιωτικής δύναμης ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, ο άνθρωπος του Ιράν στην Βαγδάτη και πραγματικός επικεφαλής της φιλοϊρανικής ιρακινής Πολιτοφυλακής.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση ως «μία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».
Παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Ιράν εξήγαγε κατά μέσο όρο 599.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κατά το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών αυξήθηκαν παράλληλα με την αύξηση των τιμών του αργού. Στην Ευρώπη, η Shell κέρδισε 1,3%, η BP 1,8% και η Total 0,6%.
Τα νέα της επίθεσης είχαν επίδραση και στις τιμές του χρυσού, καθώς αυξήθηκαν για όγδοη συνεχή συνεδρία κατά 1,2% στα 1547, 10 δολάρια η ουγγιά.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου