Τσίπρας : Να ανασταλεί η ψήφιση του ν/σ για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ | tanea.gr
Την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τον κίνδυνο μίας νέας εθνικής περιπέτειας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Τσίπρα:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.
Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.
Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση.
Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο.
Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.
Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει.
Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.
Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.
Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.
Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.
Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.
Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.
Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.
Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί.
Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δεν διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.
Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά».
TA NEA