Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για αυξημένους κινδύνους στη διεθνή οικονομία


dnt3Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2020ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2020

Για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι η επιβολή περαιτέρω εμπορικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι κοινωνικές εκρήξεις και η κλιματική αλλαγή θα περιορίσουν σε ορίζοντα διετίας την ανάκαμψή της. Σε σχετική έκθεσή του, το ΔΝΤ αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη αναμένοντας ότι αυτή θα διαμορφωθεί στο 3,3% τη φετινή χρονιά, από 3,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Μειωμένη, ωστόσο, κατά 0,2% είναι και η πρόβλεψη για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2021, την οποία το ΔΝΤ τοποθετεί στο 3,4%.
Οι χαμηλότερες επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας κατά την περυσινή χρονιά οφείλονται αφενός στην επιβράδυνση της οικονομίας των αναδυόμενων αγορών, αφετέρου στις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο ισχυρών οικονομιών, ΗΠΑ και Κίνας. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να υποβαθμίσει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% το 2019, από 3%.
Μέχρι πρόσφατα, δηλαδή το 2017, η παγκόσμια οικονομία «έτρεχε» με ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, ενώ την περίοδο που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης, το 2006, αυτή «έτρεχε» στο 5,5%, με ρυθμό δηλαδή σαφώς ταχύτερο από τα φετινά επίπεδα. Εκθέσεις που δημοσίευσαν νωρίτερα φέτος ο ΟΗΕ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα μιλούν για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, επισημαίνοντας ότι ο εμπορικός προστατευτισμός καθώς και η αύξηση του χρέους προκαλούν αβεβαιότητα και περιορίζουν τις επενδύσεις των επιχειρήσεων.
Το ΔΝΤ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η αναθεώρηση προς τα κάτω των αρχικών εκτιμήσεων αντανακλά τις αρνητικές “εκπλήξεις” της οικονομίας σε μερικές αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Ινδία, οδηγώντας στην επαναξιολόγηση των προοπτικών ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, αυτή η επαναξιολόγηση αντανακλά και την επίπτωση των όλο και εντεινόμενων κοινωνικών αναταράξεων». To Ταμείο εκτιμά ότι παραμένει ασαφής η προοπτική επίτευξης μιας μόνιμης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, παρά τα πρόσφατα καλά νέα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσά τους.
Επιπλέον προσθέτει ότι «η περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών τους εταίρων (όπως, για παράδειγμα, η διένεξή τους με την Ε.Ε.) ή των εμπορικών δεσμών τους με άλλες χώρες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον κλάδο της μεταποίησης και του εμπορίου, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας». Παρότι, λοιπόν, η μακρά πτωτική πορεία του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα, στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη φαίνεται να φθάνει στο τέλος της ή τουλάχιστον να μην φθίνει περαιτέρω, η έκθεση επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι οριακή. Κυρίως όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, που βρίσκονται σε άνθηση. Μάλιστα, η Νότια Αφρική, το Μεξικό και η Ινδία συγκαταλέγονται στις χώρες που απειλούνται περισσότερο, λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε το 2019 στις εμπορικές σχέσεις.
Ευρωζώνη
Οσον αφορά τη βρετανική οικονομία, η οποία σύντομα θα αποσχιστεί από την Ε.Ε., το Ταμείο αναφέρει ότι αυτή θα σημειώσει μια «ελαφριά» ανάπτυξη, διατηρώντας τις αρχικές εκτιμήσεις του. Ετσι, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε το 2019 στο 1,3%, ενώ φέτος αναμένεται να φθάσει στο 1,4% και στο 1,5% το 2021. Βέβαια, τονίζει ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στο σενάριο επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα σημειώσει άνοδο, από 1,2% το 2019, στο 1,3% το 2020 και στο 1,4% το 2021. Ωστόσο, ελαφρώς υποβαθμισμένη κατά 0,1% είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά το τρέχον έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίαρχη απειλή για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι το όλο και αυξανόμενο κόστος της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ο κίνδυνος επιβολής από τις ΗΠΑ περαιτέρω κυρώσεων στους εμπορικούς εταίρους τους. Στους κινδύνους αυτούς δεν μπορούσε να μην προσθέσει και το κλίμα έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, καθώς είναι πιθανό οι κοινωνικές αναταραχές να επεκταθούν στις χώρες της Μέσης Ανατολής.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου