Γεννηματά για ΠτΔ : Πρόσωπο από την παράταξή μας που ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης | tanea.gr
Σε μία όλο νόημα τοποθέτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε η Φώφη Γεννηματά,  σε σύντομη ομιλία της σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτές και ευρωβουλευτές που παραβρέθηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματος.
Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξήγησε γιατί το κόμματης δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος και τους βουλευτές σε συνεχή δράση για να αναδειχθεί στο καθοριστικό παράγοντα για τη νέα Αλλαγή στη χώρα.

ΠτΔ από το ΚΙΝΑΛ και η ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επέμεινε ότι θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς καλώντας τον πρωθυπουργό να επιλέξει «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».
Η κυρία Γεννηματά ήταν σαφής λέγοντας:
«Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα. Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε τη δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».

«Καταψηφίζουμε τον εκλογικό νόμο»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να «μαζέψει τα παπαγαλάκια», όπως είπε χαρακτηριστικά που ασκούν κριτική κι εξαπολύουν επιθέσεις για την άρνηση να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.
«Μας παρέδωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο. Την απορρίπτουμε και την καταψηφίζουμε. Εμείς τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών που μετατρέπει μειοψηφίες στο λαό, σε κυβερνητικές αυτοδύναμες πλειοψηφίες, δεν τη δεχόμαστε. Είναι ένα άδικο σύστημα που απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».
Επέκρινε τη ΝΔ πως για άλλη μια φορά υπονομεύει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ότι επωμίζεται εξ ολοκλήρου την ευθύνη.
«Η Ελλάδα έχει σήμερα -όσο ποτέ- ανάγκη από ισχυρές και ικανές κυβερνήσεις που στηρίζονται σε ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Που έχουν την δύναμη να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό μας, αυτή την προοπτική εξασφαλίζει η δική μας πρόταση. Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν επιδιώκει την συνεννόηση και την εθνική ομοψυχία αλλά επιλέγει και την κοινωνική πόλωση», τόνισε η κ. Γεννηματα.

Για τη νέα χρονιά: «Να βάλουμε τις βάσεις για νέα αλλαγή»

Ζήτησε από τα στελέχη και του βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής μέσα στο 2020 να βάλουν τις βάσεις για τη νέα αλλαγή.
« Βήμα-βήμα , σκαλί-σκαλί προχωράμε μπροστά. Κοιτάμε ψηλά! Το 2020 βάζουμε πλώρη για την μεγάλη επιστροφή γιατί χρειάζεται επιτέλους μια πραγματική και προοδευτική κανονικότητα, που δεν υπάρχει. Ξεκίνημα Αλλαγής. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Στρατευόμαστε όλοι. Να κάνουμε και πάλι τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, πρωταγωνιστή», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Τι είπε για τα εθνικά θέματα και τη στάση της Τουρκίας

Αναφερόμενη τέλος στα εθνικά θέματα υπογράμμισε ότι η Τουρκία απειλεί ευθέως την σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και πως δεν πρόκειται για τις «γνωστές» κατά καιρούς προκλήσεις και απειλές της.
«Η παράνομη συμφωνία της με την επηρεαζόμενη από αυτήν κυβέρνηση της Λιβύης αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα σε επίπεδο επιθετικών κινήσεων. Έχουμε την αρχή μιας νέας περιόδου εκδήλωσης του τουρκικού επεκτατισμού, στην καρδιά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτά προσδιορίζονται με σαφήνεια από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Επιβάλλεται εθνική εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε η Φώφη Γεννηματά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ