Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Επίτευξη αυτοδυναμίας με 37,5%





ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με το νέο εκλογικό σύστημα καταργείται η απλή αναλογική, όπως είχε προαναγγείλει πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, και προβλέπεται ένα μπόνους που φθάνει κλιμακωτά μέχρι τις 50 έδρες.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το πλήρες σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου έδωσε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο εκλογικό σύστημα καταργεί την απλή αναλογική, όπως είχε προαναγγείλει πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, και προβλέπει ένα μπόνους που φθάνει μέχρι τις 50 έδρες κλιμακωτά, με το πρώτο κόμμα να «αγγίζει» την αυτοδυναμία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με ένα ποσοστό μεταξύ 37,5% και 38%. Ο πήχυς, πάντως, της αυτοδυναμίας δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς αποτελεί συνάρτηση του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Κατά προσέγγιση, συνεπώς, και με βασικό κριτήριο τις τελευταίες εκλογές –όπου το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων ήταν 8%–, η αυτοδυναμία, με βάση τον νέο νόμο, θα κρίνεται μεταξύ 37,5% και 38%. Τούτο οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα σε διπλές εκλογές την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες –το 2023, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές προθέσεις–, καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής πολύ δύσκολα θα σχηματιστεί κυβέρνηση.
Το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει τα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Η μεγάλη «καινοτομία» σε σχέση με πριν είναι ότι το μπόνους θα δίνεται πλέον κλιμακωτά, ξεκινώντας από το 25%, και προβλέπει 20 έδρες. Από το 25% και μετά, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους για κάθε 0,5% και μία έδρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να πάρει ένα κόμμα το μάξιμουμ του μπόνους, δηλαδή τις 50 έδρες, πρέπει να λάβει ποσοστό 40%, καθώς 0,5 επί 15% μας δίνει τις επιπλέον 30 έδρες.
Τη δυνατότητα, πάντως, να παίρνει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα με μεγάλο ποσοστό την έχει εκθέσει ευθέως εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «άδικο» ένα κόμμα με μεγάλο ποσοστό να μην μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Βάσει, πάντως, των υπολογισμών, η οριακή αυτοδυναμία, δηλαδή 151 βουλευτές, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να «παιχτεί» σε ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξεως του 37%-38%.
Ο εκλογικός νόμος έχει τεθεί από χθες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και ακολούθως θα τεθεί στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση στις 22 Ιανουαρίου. Το νέο αυτό σύστημα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «διαχειρίζεται την ανελαστικότητα του προηγούμενου εκλογικού νόμου, που απέδιδε 50 έδρες ανεξαρτήτως του ποσοστού του πρώτου κόμματος», ενώ «παράλληλα εξασφαλίζει και την αναγκαία κυβερνησιμότητα της χώρας, καταπολεμώντας έτσι τη ρευστότητα που εξ ορισμού προκαλεί ένα αναλογικό σύστημα». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αρκεί να σκεφτεί κάποιος πού θα βρισκόταν σήμερα η χώρα, τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, «εάν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 εφαρμοζόταν η απλή αναλογική, που θα απαιτούσε τη συνεργασία τριών κομμάτων». Πρόσθεταν επίσης πως το νέο σύστημα, σε βασικά σημεία, ουσιαστικά εφάπτεται με όσα ίσχυσαν προ των αλλαγών που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με ό,τι ίσχυε για το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα από το 2003, με τον νόμο Σκανδαλίδη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου