Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Κραυγή αγωνίας για τα ασυνόδευτα στη Μόρια – «Πάνω από 1000, ζούν σε οριακά ανεκτές συνθήκες»


Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2019

Επιστολή στον πρωθυπουργό απέστειλε η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τον αριθμό τους, τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, αλλά και την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, περίπου 1.070 παιδιά στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο, αλλά και στην παραγκούπολη γύρω από το κέντρο, επιβιώνουν σε «οριακά ανεκτές συνθήκες λόγω του χάους» που επικρατεί.
Η οργάνωση υπενθυμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δημόσια δήλωση είχε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.
Κάνει αναφορά στο «αποδεκατισμένο προσωπικό του ΚΥΤ» και απευθύνει έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών

Ολόκληρη η επιστολή:

«Σας γνωρίζουμε ότι το σωματείο μας τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο και ειδικότερα προσπαθεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών.
Τώρα στη Μόρια «φιλοξενούνται» 1070 παιδιά , από τα οποία 400 σε συνθήκες οριακά ανεκτές μέσα στο ΚΥΤ . Τα υπόλοιπα 700 περίπου είναι διεσπαρμένα, κυριολεκτικά χαμένα ανάμεσα στους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή μέσα στην αυτοσχέδια παραγκούπολη που περιβάλλει το ΚΥΤ και που επεκτείνεται συνεχώς μέρα με τη μέρα.
Το αποδεκατισμένο προσωπικό του ΚΥΤ έχει χάσει κάθε επαφή με αυτά τα παιδιά. Ο εισαγγελικός λειτουργός που οφείλει να εποπτεύει τα ανήλικα ασυνόδευτα είναι προφανές ότι αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντα του. Ακόμα και εμείς δυσκολευόμαστε, σχεδόν αδυνατούμε να τα εντοπίσουμε μέσα στο χάος που επικρατεί για να τους προσφέρουμε τα στοιχειώδη.
Πρόσφατα ο κ. Πρωθυπουργός με δημόσια δήλωση ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τη φροντίδα των ασυνόδευτων. Έκτοτε εκτός από δηλώσεις και επισκέψεις της κυρίας Συντονίστριας που διόρισε, δεν έχουμε δει καμιά πράξη, καμιά εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος για τα ασυνόδευτα.
Όλα κινούνται με τον αυτόματο πιλότο του χάους προς τη μαύρη τρύπα της ανθρωπιστικής καταστροφής. Δυστυχώς η μόνη δημόσια συζήτηση που γίνεται είναι το που θα κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα κράτησης και όχι ο παγετός και οι απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και ειδικότερα τα ασυνόδευτα παιδιά. Βιώνουμε πλέον τον εθνικό μας εξευτελισμό ως κυβέρνηση, ως τοπικές αρχές, ως πολιτικό σύστημα, ως κοινωνία, ως πολίτες. Απορούμε πώς μέχρι στιγμής είναι τόσο λίγα τα δράματα, οι θάνατοι, οι αυτοκτονίες.
Αξιότιμοι κύριοι, ενημερώστε τον πρωθυπουργό για την εκτός έλεγχου κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το προσφυγικό. Αποσυμφορήστε τα νησιά.
Ειδικότερα για τα ασυνόδευτα, νοικιάστε άμεσα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στεγασμένους χώρους, στην ενδοχώρα και στα νησιά . Απομακρύνετέ τα από τον σωματικό και ψυχικό πόνο και τους προφανείς κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Ο νέος νόμος που παρέχει υπερεξουσίες στον Συντονιστή για το προσφυγικό σας προσφέρει αυτή την δυνατότητα.
Από την δική μας πλευρά, εκτός από την κραυγή αγωνίας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της παραγωγικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ασυνόδευτων. Το παρόν και το μέλλον τους συνυφαίνονται με το παρόν και το μέλλον όλων των παιδιών μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου