Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

«Όργιο» προπαγάνδας και σενάρια πολέμου από τη Γενί Σαφάκ : Η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 στην Κρήτη

Με ένα ακόμη προκλητικό δημοσίευμα, η Γενί Σαφάκ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «θορυβώδη» γείτονα ενώ ισχυρίζεται ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, η Αθήνα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη

«Όργιο» προπαγάνδας και σενάρια πολέμου από τη Γενί Σαφάκ : Η Ελλάδα ενεργοποίησε τους S-300 στην Κρήτη | in.grΛίγες ώρες μετά την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα και την προκλητική αντίδραση του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα για ανώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία, δημοσίευμα της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» ήρθε να βάλει νέα  «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές κάνοντας λόγο για σενάρια πολέμου.
Με ένα ακόμη προκλητικό δημοσίευμα, η Γενί Σαφάκ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «θορυβώδη» γείτονα ενώ ισχυρίζεται ότι λόγω των τελευταίων εξελίξεων και τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, η Αθήνα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στην Κρήτη λόγω φόβου ότι θα δεχτεί επίθεση.

Τραβάει το «σκοινί» η Άγκυρα

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει αρχίσει πλέον να εκτοξεύει απειλές κατά της Τουρκίας. «Από τον υπουργό Άμυνας (της Ελλάδας) μέχρι το αρχηγό του πολεμικού ναυτικού και κάποιοι πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί ονειρεύονται ‘πόλεμο με την Τουρκία και άρχισαν να βγάζουν ιαχές πολέμου», γράφει η «Γενί Σαφάκ», υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νησί.
Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως «ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και οι πολιτικοί συναγωνίζονται μεταξύ τους σε απειλές.
Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο ελληνικός στρατός, λαμβάνοντας μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ενεργοποίησε το σύστημα S-300 στην Κρήτη και έστειλε στο νησί πρόσθετες ναυτικές δυνάμεις, drones, πυρομαχικά και ειδικές δυνάμεις του στρατού», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη μάλιστα ανώνυμο Τούρκο διπλωμάτη, που μίλησε στο «Αλ Τζαζίρα», ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να φτάσει ακόμη και σε πόλεμο, προκειμένου να απαντήσει σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

«Πολεμική προετοιμασία»

Η τουρκική εφημερίδα σε μία προσπάθεια να υποστηρίξει όλα όσα αναφέρει για την Ελλάδα  και τις υποτιθέμενες «πολεμικές προετοιμασίες» της χώρας μας, επικαλείται μία σειρά αποσπασματικών δηλώσεων ελλήνων πολιτικών.
Μεταξύ αυτών του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ότι «είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο», του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού, Νίκου Τσούνη, «ό,τι και να κάνουμε, θα το κάνουμε μόνοι μας», καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, ότι «η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να φοβάται τους Τούρκους και να κάνει ό, τι πρέπει να κάνει».
Στο «στόχαστρο» της εφημερίδας μπαίνει και η απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα και αναφέρει ότι στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως τη χαρακτηρίζει, του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ για συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους.
«Όργιο προπαγάνδας»
Παράλληλα, η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα περνώντας στην αντεπίθεση μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, προσπαθεί να προσεταιριστεί την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ», αν η Αίγυπτος συμφωνήσει τελικά με την Αθήνα, θα χάσει τουλάχιστον 15 χιλιάδες τ.χλμ. θαλάσσιου εδάφους, τα οποία μπορεί να κερδίσει με την Τουρκία, αφού η συμφωνία της με τη Λιβύη αφήνει αυτά τα 15 χιλιάδες τ.χλμ. εκτός, που σημαίνει ότι το Κάιρο μπορεί να τα διεκδικήσει.
Οι νέες προκλητικές αντιδράσεις από πλευράς Τουρκίας μετά τη δυναμική αντίδραση της Αθήνας με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη, είχαν ξεκινήσει από χθες.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη της Αθήνας «persona non grata» και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου  αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», είπε.
Την ώρα που η Τουρκία καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για «ανώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία» κάνοντας λόγο για εξωφρενική κίνηση να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με ψυχραιμία και δυναμικότητα ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Πρωταρχικό στόχος της Αθήνας, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, είναι η αποδόμηση της συμφωνίας και η καταγγελία της διεθνώς, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα και ούτε πρόκειται να κυρωθούν όπως είπε. «Όχι  μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μία πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση».
Ήδη η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει όλες τις απαραίτητες κινήσεις που θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας μάλιστα ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη στο πλευρό της Ελλάδας.

«Συμμαχικό τόξο» στο πλευρό της Ελλάδας

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει ένα «συμμαχικό τόξο» προκειμένου να υπερασπιστεί διεθνώς τις θέσεις της έναντι των τουρκικών προκλήσεων με απώτερο στόχο να καταστήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο άκυρο. Στο πλευρό της Αθήνας με δηλώσεις στήριξης έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Ρωσία αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το τετ α τετ που θα έχει στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.
Ο πρωθυπουργός στην κορυφή των συζητήσεων που θα έχει με τον Τραμπ θα θέσει το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων και θα ζητήσει – μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τάχθηκε στο πλευρό της Αθήνας – την καθαρή  στήριξη των ΗΠΑ.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου