Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Το κεκτημένο των Βρυξελλών και η πολιτική «σκακιέρα»

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2019

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ


Ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου, κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει με επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με το σημαντικό «κεκτημένο» της καταδικαστικής για την Τουρκία απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Σε ένα δύσβατο περιβάλλον, καθώς μια σειρά χωρών δεν επιθυμούν να διαταράξουν τις σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός πέτυχε στο κείμενο συμπερασμάτων να αποτυπωθεί, πέραν της καταδίκης της Αγκυρας, η αναγνώριση ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, αλλά και η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο.
Σημειώνεται ότι, όταν άρχισε ο παρασκηνιακός διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας ενόψει της Συνόδου Κορυφής, υπήρχαν πρωτεύουσες που προέτρεπαν την κυβέρνηση να μην θέσει καν το ζήτημα, προεξοφλώντας πως δεν θα υπάρξει κοινός τόπος για ένα θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα κείμενο συμπερασμάτων.
Παράλληλα, μάλιστα, η κυβέρνηση απέφυγε στη Σύνοδο να κινηθεί σε μια λογική «υπεραντίδρασης», όπως θα ήταν, για παράδειγμα, η επαναφορά της συζήτησης για άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι μια δύσκολη σταθερά στην ατζέντα των επόμενων μηνών και, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να επηρεάσουν και την τελική επιλογή του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου. Ο κ. Μητσοτάκης κρατάει ακόμη και από στενούς συνεργάτες του κλειστά τα χαρτιά του για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία.
Ομως, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πιθανότατα απομακρύνουν το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος μη πολιτικό πρόσωπο. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να «βρίσκεται σε συντονισμό» με τον κ. Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα, αλλά και να είναι σε θέση να υποστηρίξει με απόλυτη επάρκεια τις εθνικές θέσεις στο εξωτερικό, με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη να εκπέμπει σχετικό μήνυμα.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν αναφορικά με το προφίλ του Προέδρου ότι θα πρέπει να κομίζει κάτι «νέο» και να μην συνδέεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να είναι σε θέση να στηριχθεί και από κόμματα πέραν της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Φώφη Γεννηματά είχε σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι εξετάζονται τα ονόματα των κ. Κ. Σημίτη, Ευάγγ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου, στους οποίους αναφέρθηκε δημοσίως την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για το αξίωμα.
Πάντως, η βούληση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει πρόσωπο που θα μπορεί να τύχει ευρύτερης συναίνεσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εξάλλου, συναινετικά κινήθηκε και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας το νομοσχέδιο που διαμόρφωσε ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία, ανάλογη μόνο εκείνης του νόμου Διαμαντοπούλου για την Παιδεία. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, η ανακοίνωση του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προηγηθεί της κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου, που είναι δεδομένο ότι μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις.
Η «καθημερινότητα»
Παράλληλα, πάντως, με τα θέματα «υψηλής πολιτικής», προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι να προωθηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μια σειρά ρυθμίσεις που άπτονται της λεγόμενης «καθημερινότητας του πολίτη». Ετσι, έως το τέλος του χρόνου θα δοθεί προς διαβούλευση το νέο πλαίσιο για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ώστε τον Ιανουάριο να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ. Στην ίδια κατεύθυνση, θα δρομολογηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και μέτρα για την πρωτοβάθμια Υγεία, καθώς και το νέο Εξεταστικό. Ειδικά για τις πορείες στο κέντρο, αναμένεται πως θα υιοθετηθούν ορισμένες από τις πρόνοιες πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 1012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.
Η πρόταση αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα της Αστυνομίας να περιορίζει τους διαδηλωτές στην άκρη του οδοστρώματος ή στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα η Αστυνομία να κλείνει ολόκληρο το κέντρο ακόμη και σε περιπτώσεις που οι διαδηλωτές είναι λίγοι.
Το σχέδιο προέβλεπε, επίσης, πως οι διοργανωτές των διαδηλώσεων πρέπει να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους.
Τέλος, ότι ο διοργανωτής θα είναι υπεύθυνος για τυχόν επεισόδια που μπορεί να λάβουν χώρα, ενώ προβλεπόταν να καταβάλει αποζημίωση σε όσους υποστούν βλάβες και φθορές στην περιουσία τους ή στη σωματική τους ακεραιότητα από πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδήλωση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου