Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Γνώμες και σχόλια Αρχιεπισκόπων, Ιεραρχών, επιχειρηματιών και άλλων ομογενών για παραίτηση Αντώνη Διαματάρη

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη από τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών συγκλόνισε τον Απόδημο Ελληνισμό παντού και ιδιαίτερα την Ομογένεια της Αμερικής. Οι δηλώσεις και τα σχόλια που ακολουθούν είναι ένα μικρό δείγμα της αντίδρασης και του δημιουργηθέντος κλίματος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δήλωσε τα εξής: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, υπεύθυνο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Διασπορά. Στο πρόσωπο του Αντώνη Διαματάρη, η ελληνική Ομογένεια ανά τον Κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθανόταν ότι είχε τη δική της φωνή και τον δικό της άνθρωπο, γνώστη των αγώνων και των αγωνιών της για θέματα μέγιστα και ουσιώδη.
Στους λίγους μήνες που βρισκόταν στην πηδαλιουχία αυτής της τόσο ουσιαστικής και νευραλγικής θέσης για τον Ελληνισμό και την Ορθόδοξη Εκκλησία, έδειξε τις ικανότητές του και τη μετρήσιμη αποτελεσματικότητα των αποφάσεων και κινήσεών του, πάντοτε με διακριτικότητα, επιχειρηματολογία, σεβασμό και αγάπη για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
Η αποχώρησή του από τη θέση αυτή αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό διότι ο κ. Διαματάρης όχι μόνο ήταν γνώστης των θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού, των Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, αλλά διέθετε πηγαίο σεβασμό και αγάπη για τους θεσμούς και τους Προκαθημένους τους. Εύχομαι στον κ. Διαματάρη κάθε επιτυχία στην περαιτέρω πορεία του».
Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος είπε: «Με λυπεί βαθύτατα το γεγονός ότι ο κ. Αντώνιος Διαματάρης υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από Υφυπουργός που ήταν. Δεν γνωρίζω ακριβώς τους λόγους, αλλά και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι είναι ακέραιος άνθρωπος, τίμιος και ειλικρινής και εργάζεται πάντοτε για το συμφέρον της Ομογένειας».
Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος με τον ΥΦΥΠΕΞ κ. Αντώνη Διαματάρη. Πηγή: ΥΠΕΞ
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας ανέφερε πως «με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την παραίτηση του Υφυπουργού ο οποίος είχε δείξει τόσο ενδιαφέρον και τόση αγάπη όχι μόνο για το πρόσωπό μου, αλλά για το έργο της Εκκλησίας και την Ομογένεια. Μίλησε από τα βάθη της καρδιάς του κι έφερε ένα άλλο πνεύμα από τη Μητέρα Ελλάδα στον Ομογενειακό λαό εδώ στην Αγγλία, αλλά και σ’ όλο τον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πρόσφερε τα πάντα και στενοχωρήθηκα πάρα πολύ με την παραίτησή του. Εύχομαι ο Θεός να του δώσει κουράγιο σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα τα ξεπεράσει όλα».
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ δήλωσε πως «ο κ. Διαματάρης ήταν πραγματικά ο εκπρόσωπος που είχε καταλάβει καλύτερα από κάθε άλλον τον Ελληνισμό της Διασποράς και ήταν ο άνθρωπος που έπρεπε στην κατάλληλη θέση και τη συγκεκριμένη στιγμή. Η αποχώρησή του θα δημιουργήσει πραγματικά ένα μεγάλο κενό, γιατί είναι ένας άνθρωπος ακέραιος. Μέχρι σήμερα με όλη του τη βιωτή και όλη την υπηρεσία που έχει προσφέρει στον Ελληνισμό έχει αποδείξει ποιος είναι ο κ. Διαματάρης και δεν χρειάζεται προστασία από κανέναν. Αλλά οπωσδήποτε είναι κι ένας άνθρωπος ευαίσθητος ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν θα ήθελε να δημιουργήσει θέμα στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση, κι αυτό το σεβόμαστε όλοι. Σας λέγω ειλικρινά ότι λυπήθηκα πάρα πολύ».
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Φωτογραφία: Μητρόπολη Γαλλίας
Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος είπε: «Εκφράζω την αγάπη και τον σεβασμό στον Αντώνη Διαματάρη και τα όσα έχει κάνει για την Ομογένεια στην Αμερική επί τόσες δεκαετίες. Αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που ήταν σ’ αυτόν τον θώκο έδειξε τόση μεγάλη αγάπη και διορατικότητα που μας είχε ενθουσιάσει, διότι ήταν κάτι σοβαρό. Ο Αντώνης ήταν ο καταλληλότερος, κι εύχομαι να αλλάξει γνώμη και να μην παραιτηθεί».
Ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος δήλωσε: «Ο μόνος άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει την Ομογένεια γιατί γνωρίζει παγκοσμίως τι συμβαίνει είναι ο Αντώνης. Τον γνωρίζω επί τριάντα χρόνια και εργάσθηκε για την Ομογένεια με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ευελπιστούσα ότι από τη θέση αυτή θα είχε να προσφέρει πάρα πολλά, όπως έκανε μέχρι τώρα και με την υπόθεση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου και άλλες καταστάσεις. Δυστυχώς η πολιτική στην Ελλάδα όπως και εδώ άλλωστε είναι λίγο σάπια, δηλαδή ο θάνατός σου είναι η ζωή μου, κατάφεραν να τον λασπώσουν και να μη γίνει ένα έργο που θα ήταν καλό για την Εκκλησία μας, για τον Απόδημο Ελληνισμό και ασφαλώς εμείς είμαστε υπερήφανοι για τον Αντώνη γιατί είναι δικός μας άνθρωπος».
Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος ανέφερε πως «το πληροφορήθηκα σήμερα το πρωί από τον καλό μου φίλο Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος μου τηλεφώνησε και ήταν πολύ στενοχωρημένος γιατί και οι δυο μας πιστεύουμε ότι ο Αντώνης Διαματάρης έπαιζε έναν πολύ κορυφαίο ρόλο για την ελληνική Διασπορά. Η υπηρεσία του Αντώνη όχι μόνο στην Ομογένεια, αλλά στην Κοινότητα της Διασποράς ήταν τεραστίων διαστάσεων. Κανείς δεν θα δώσει περισσότερα στον Ελληνισμό από τον Αντώνη Διαματάρη. Το γεγονός ότι φεύγει από την Ελλάδα είναι απώλεια για την ίδια την Ελλάδα, αλλά είναι κέρδος για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να τον έχει πίσω στην Κοινότητά του, στο σπίτι του και στους φίλους του».
Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης είπε πως «θεωρώ τον κ. Διαματάρη έναν πολύ έντιμο άνθρωπο, ένα πρόσωπο υψηλής υπόληψης και τέτοιους ανθρώπους τους χρειαζόμαστε στα υπουργεία για να γίνεται η εργασία που χρειάζεται. Ειλικρινά λυπάμαι πολύ για τη μεγάλη απώλεια για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ελλάδα».
Ο επιχειρηματίας και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης δήλωσε πως «είμαι οργισμένος για την παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη. Είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και για την Ελληνική Κοινότητα σε ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι μία μεγάλη απώλεια. Οποιαδήποτε κι αν ήταν η παρατυπία δεν πιστεύω πως ήταν αρκετά μεγάλη για να χάσει η Ελλάδα ένα τέτοιο μεγάλο κεφάλαιο».
Ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Ελληνικής Παιδείας Στέφανος Τσερπέλης είπε: «Κεραυνός εν αιθρία. Σημάδι των καιρών μας. Από ένα ψεγάδι υπερήφανος ων, να χάνει τη θέση του ο πιο ικανός αντιπρόσωπος της Ομογένειας της Αμερικής και όλου του Ελληνισμού.
Θαυμάζω τον Αντώνη Διαματάρη γιατί πρότασσε πάντοτε το στήθος του στον ιερό αγώνα του Ελληνισμού και της Αριστείας.
Ο πιο ηθικός λόγιος της Επανάστασης ήταν ο Μακρυγιάννης. Στα μαθητικά μας χρόνια διδασκόμαστε τα Απομνημονεύματά του αν και δεν φοίτησε ποτέ σε σχολείο.
Κύριε Αντώνη Διαματάρη με το κεφάλι ψηλά, πρωτοπόρος όπως πάντα. Και κύριε Πρωθυπουργέ να ανακαλέσεις την παραίτησή του».
Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μερκούριος Αγγελιάδης τόνισε: «Η παραίτηση του φίλου Αντώνη Διαματάρη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για μικροκομματικά συμφέροντα. Νομίζω για να μη βλάψει την παράταξη και ειδικά τον Κυριάκο με τον οποίον έχουν πολύ καλές σχέσεις προτίμησε την έξοδο από την κυβέρνηση. Είναι απώλεια για την Ομογένεια διότι είναι ο μόνος που ήξερε για τον Ελληνα της Διασποράς. Ο Αντώνης είναι δυνατός, θα σταθεί στα πόδια του, του εύχομαι καλή δύναμη και όλα θα φτιάξουν».
Τον ΥΦΥΠΕΞ επί Θεμάτων Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνη Διαματάρη, πλαισιώνουν ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης από το Λόουελ, τον οποίο η Ελλάδα τίμησε με έκδοση γραμματόσημου και ο νέος επιχειρηματίας Ηλίας Μανώλης από το Ντράκετ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας


Ο Νίκος Ανδριώτης είπε: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες η απόφαση του Αντώνη όσο σκληρή κι αν ήταν για τον εαυτό του ήταν σωστή. Πηγαίνοντας πιο πέρα, το μόνο που μπορώ να πω θα είναι ζημιά για την Ομογένεια γιατί για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να μας αντιπροσωπεύσει δικός μας άνθρωπος. Η πολιτική στην Ελλάδα και τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν πάντοτε και είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς δήλωσε πως «η εμπειρία και οι γνώσεις του κ. Διαματάρη από την Ομογένεια είναι μεγάλες και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τον επέλεξε για τον Ελληνισμό της Διασποράς έχει σημασία. Η παραίτησή του από το Υφυπουργείο Εξωτερικών αφήνει ένα κενό. Εύχομαι στον κ. Αντώνη Διαματάρη και την οικογένειά του καλή δύναμη».
Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Νέας Αγγλίας Δημήτρης Ματθαίος, υπογράμμισε πως «με λύπη και οργή ανέγνωσα την παραίτηση του πλέον δημοφιλέστερου Υφυπουργού Αποδήμου Ελληνισμού Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος έδωσε τη μάχη για μας τους Αποδήμους σε όλους τους τομείς.
Ο κ. Διαματάρης είναι ένας δυναμικός άνθρωπος, εξαιρετικός οικογενειάρχης, άνθρωπος ήθους και σκληρής δουλειάς, το παράδειγμα των Ελλήνων της Διασποράς. Είναι ο άνθρωπος που ο καθένας μας ήθελε να γνωρίζει και να συνεργάζεται μαζί του.
Η Ελλάδα και εμείς οι Ελληνες της Διασποράς χάσαμε ένα στέλεχος αναντικατάστατο στον τομέα της αντιπροσώπευσης του Αποδήμου Ελληνισμού».
Τον ΥΦΥΠΕΞ Αντώνη Διαματάρη πλαισιώνουν ο ιατρός Σεραφείμ Παπαγιάννης, πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής και η σύζυγός του Ευγενία. Φωτογραφία: ΥΠΕΞ
Ο επιχειρηματίας Ηλίας Μανώλης δήλωσε πως «έχω μείνει κατάπληκτος πληροφορηθείς την παραίτηση του κ. Διαματάρη. Είχα τη χαρά να τον γνωρίσω και να συναντηθώ μαζί του αρκετές φορές. Είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος και αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του Ελληνισμού. Εχει κάνει θαυμάσια εργασία από τότε που διορίσθηκε και έχει την υποστήριξή μου».
Ο επιχειρηματίας και Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Κώστας Τραβαγιάκης, είπε πως «ο κ. Διαματάρης είναι ένας άνθρωπος τον οποίον γνωρίζω πολλά χρόνια. Ξέρω πόσο έχει αγωνιστεί και τι έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον Ελληνισμό και δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος καλύτερος γι’ αυτή τη θέση. Γνωρίζει τα θέματα πάρα πολύ καλά και το λίγο διάστημα που ήταν Υφυπουργός Εξωτερικών με τις κινήσεις τις οποίες έκανε απέδειξε ότι πραγματικά έδωσε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα και θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λύσεις».
Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσουκαλάς από την κοινότητα Αγίου Γεωργίου του Λιν είπε: «Λυπήθηκα με τα νέα της παραίτησης του κ. Διαματάρη. Ο άνθρωπος αυτός εκτελούσε τα καθήκοντά του πληρέστατα με τρόπο, με ευγένεια, με καλοσύνη και αντιπροσώπευε τον Ελληνισμό σε κορυφαία διάσταση. Πολύ καλός, εξαιρετικός κύριος. Ανόητα πράγματα κοίταξαν να τον υποσκάψουν για να τον βγάλουν από τη θέση του».
Ο κ. Τζον Κατσιματίδης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη
Ο πρόεδρος της Ενωσης «Παιδεία», καθηγητής Ηλίας Τομάζος, είπε: «Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη. Ο κ. Διαματάρης είναι γνώστης της Ομογένειας, έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος στην υπηρεσία της Ομογένειας και για μας ήταν καλό διότι ήταν κάποιος που γνωρίζει τα βήματά μας».
Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Σπύρος Σπυρέας, δήλωσε: «Λυπηρό γιατί η διχόνοια των Ελλήνων καταστρέφει αξίες πραγματικές για πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία άλλη αξία σε σχέση με την αξία και με την προσφορά του ανθρώπου. Δυστυχώς η Ομογένεια πάλι μένει μόνη της, όμως εμείς δεν μένουμε μόνοι μας, η Ελλάδα μένει μόνη της γιατί δεν χρησιμοποιεί τις αξίες της, αλλά μόνο τους ανθρώπους που κάνουν πολιτική. Φαίνεται ότι δεν τους άξιζε ένας τέτοιος άνθρωπος. Να ξέρει ο Αντώνης ότι τον υποστηρίζουμε. Είμαι αηδιασμένος με όλη αυτή την κατάσταση και να του πείτε καλύτερα θα είναι έτσι».
Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής ιατρός Σεραφείμ Παπαγιάννης είπε: «Είναι πολύ λυπηρό διότι χάσαμε έναν πολύ εξαιρετικό κύριο ο οποίος εργαζόταν για την Ομογένεια, για το συμφέρον του Αποδήμου Ελληνισμού και της Εκκλησίας. Ηταν το πιο κατάλληλο πρόσωπο στην ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει πολλά. Δυστυχώς ήλθαν τα πράγματα πολύ διαφορετικά και αυτό μας λυπεί ιδιαιτέρως».
Ο κ. Νίκος Ανδριώτης υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο και τον ΥΦΥΠΕΞ, Αντώνη Διαματάρη. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ματίνα Δεμελή.
Ο κ Αυξέντιος ή Εντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council-HALC), είπε: «Νόμιζα πως είχαμε μία τεράστια ευκαιρία να αποκτήσουμε κάποιες νέες σχέσεις η Διασπορά της Αμερικής με την Ελλάδα. Ο Αντώνης έπαιζε τον ρόλο ενός ιδιαίτερου κρίκου και στη Διασπορά εδώ και στην Ελλάδα και θα δούμε πού θα πάμε από εδώ και πέρα. Προσωπικά λυπάμαι πάρα πολύ».
Ο πρόεδρος του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ, δήλωσε: «Λυπήθηκα πάρα πολύ γιατί ξέρω ότι ο κ. Διαματάρης έχει βοηθήσει πάρα πολύ και με την εφημερίδα και τώρα ως Υφυπουργός με τις ενέργειές του. Ο Ελληνισμός χωρίς τον κ. Διαματάρη θα υποφέρει».
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου