Λάδι στη φωτιά επιχείρησε να ρίξει η ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της Παρασκευής. Παρά την ειρηνική πορεία για την 11η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε απίστευτες προκλήσεις και επίδειξη δύναμης έναντι των χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν την μνήμη του, αδικοχαμένου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, 15χρονου.
Τόσο η μαθητική πορεία το μεσημέρι της Παρασκευής, όσο και η απογευματινή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκαν σε ήρεμο κλίμα, παρά το γεγονός ότι σε κάθε γωνιά δρόμου στο κέντρο της Αθήνας είχαν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ και οι διαδηλώσεις έγιναν υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.
Μετά την ολοκλήρωση της απογευματινής πορείας, που ήταν ιδιαίτερα μαζική, εκατοντάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Εξαρχείων για το καθιερωμένο μνημόσυνο στην οδό Τζαβέλλα.
Ωστόσο, τα ΜΑΤ φαίνεται ότι είχαν διαφορετικές εντολές και συγκεκριμένα να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια.
Σε μια επίδειξη δύναμης, χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου να διαλύσουν τη συγκέντρωση, με προφανή στόχο να αποδείξουν ότι το «άβατο» καταργήθηκε -όπως και το πανεπιστημιακό άσυλο- και πως η πλατεία ελέγχεται από το κράτος και όχι τους αντιεξουσιαστές.

Τα επεισόδια στα Εξάρχεια

Αμέσως μετά το πέρας της πορείας, δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνθηκαν παράλληλα με τον κόσμο στην πλατεία Εξαρχείων. Παρατάχθηκαν σε καίρια σημεία και απάντησαν με χημικά στην πρώτη μολότοφ που έπεσε στην Χαριλάου Τρικούπη.
Το «μενού» της κρατικής καταστολής περιελάμβανε εκτεταμένη χρήση χημικών, ρίψεις νερού με 5 αύρες και χρήση βομβίδων κρότου – λάμψης. Ακόμη και τα σακίδια των δημοσιογράφων ελέχθηκαν από νωρίς για το «φόβο» επεισοδίων.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε περιελάμβανε πλήρη αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας για… 24 ώρες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 4.000 αστυνομικοί, το ελικόπτερο της αστυνομίας και drone.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Τοσίτσα παρατάχθηκαν 3 αύρες και άλλες 2 στην Μπουμπουλίνας, κάτι πρωτοφανές και μάλιστα σε μια ημέρα που οι διαδηλωτές δεν προκάλεσαν επεισόδια.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 40 προσαγωγές ατόμων και 10 συλλήψεις, σε μια ημέρα που το πιο αξιοσημείωτο από την πλευρά των αντιεξουσιαστών ήταν ο… πετροπόλεμος.

Επεισόδια στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα σημειώνονταν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης και πραγματοποιούνταν περίπου 20 προσαγωγές.
Μετά το τέλος της μεγάλης ειρηνικής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ομάδες αντιεξουσιαστών συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Κορίνθου. Στις μολότοφ η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών που δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Καταστολή στη Θεσσαλονίκη

Συντονισμένη επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, μετά το τέλος της πορείας.
Αστυνομικοί εγκλώβισαν περίπου 100 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Ροτόντας.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα περικύκλωσαν τους αγνώστους και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές, ενώ τα υπόλοιπα άτομα αποχώρησαν.
TA NEA