Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Στην τελική ευθεία για την ψήφο των Αποδήμων


Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2019



Φωτογραφία αρχείου: Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στο υπουργείο Εσωτερικών. (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε και σε δεύτερη ανάγνωση στις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος, εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.
Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, ενώ την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια θα το σφραγίσει με την ψήφισή του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη, το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων, με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση να ξεκαθαρίζουν ότι το υπερψηφίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ωστόσο έχει αποσαφηνίσει ότι είναι πιο κοντά στην υπερψήφισή του, μετά τις θετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών και μόνο το ΜεΡΑ25 δηλώνει ότι είναι θετικό μόνο για ορισμένα άρθρα του.
Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι ελληνικών κοινοτήτων, ομοσπονδιών και οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού που δεν είχαν προλάβει, λόγω αποστάσεων, να έρθουν στην Επιτροπή την προηγούμενη Παρασκευή.
Ολοι ανεξαιρέτως, πάντως, οι εκπρόσωποι της ελληνικής Ομογένειας ήταν σε πλήρη ευθυγράμμιση, τονίζοντας την ανάγκη καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και την απάλειψη των κριτηρίων για την 35ετή απουσία στο εξωτερικό και τα δύο χρόνια παρουσίας τους στην Ελλάδα, καθώς όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις αυτές αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Η δική μας θέση ήταν και είναι υπέρ της επιστολικής ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Ομως αυτό δεν έχει την έγκριση 200 βουλευτών και σε αυτή τη φάση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καθιερωθεί», τόνισε σε διευκρινιστική παρέμβαση του, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο Χρήστος Καβαλής, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καϊρου, κάλεσε όλα τα κόμματα «να υπερβούν το κομματικό τους συμφέρον και να κάνουν φιλότιμη προσπάθεια συναίνεσης, ώστε να αρθούν οι αδικίες που αφαιρούν το δικαίωμα ψήφου σε χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού», όπως είπε.
«Το μόνο που δεχόμαστε είναι η γνώση της καλής ελληνικής γλώσσας. Ο νόμος είναι άδικος. Βγάλτε τη Διασπορά από τα κομματικά παιχνίδια», τόνισε ο κ. Καβαλής, ενώ πρότεινε την άρση των περιοριστικών κριτηρίων που αφορούν την 35ετία και τη διετία, τη δυνατότητα να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους και την εκπροσώπηση των Ελλήνων της Ομογένειας με 8 ανεξάρτητους βουλευτές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
«Οι περιοριστικοί όροι των 35 ετών απουσίας τους και των δύο ετών παρουσίας τους στην Ελλάδα αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Διασποράς. Εμείς ζητάμε κάθε Ελληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορεί να ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι», υπογράμμισε.
Και ο Ιωάννης Ρεμεδιάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού του Χιούστον, κατέθεσε την ομόφωνη απόφαση 16 ελληνικών ομοσπονδιών και οργανώσεων της Β. Αμερικής, με την οποία, επίσης, ζητούν την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.
«Ολοι όσοι Ελληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Πρέπει ακόμα να αρθούν οι αυθαίρετοι περιορισμοί που αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου σε αυτό το τεράστιο δυναμικό που αγαπά και υπερασπίζεται, όποτε χρειάζεται, τα συμφέροντα της πατρίδας τους», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Απαιτείται να έχουμε μια λύση. Ζητάμε να διευκολυνθούμε μέσω της τεχνολογίας, είτε με επιστολική είτε με ηλεκτρονική ψήφο. Οι πολιτικοί μας, ζητάτε στους δύσκολους καιρούς της πατρίδας, την συμπαράστασή μας. Και εμείς κάνουμε πάντα ό,τι καλύτερο. Θα θέλαμε και η ελληνική πολιτεία να μας νιώθει Ελληνες πρώτης κατηγορίας».
«Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα θέλαμε να δούμε πόλωση στην Ομογένεια. Οι καιροί είναι χαλεποί και δεν θα θέλαμε να χάσουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε Ελληνες. Πάντα ενώνονται μετά από μια δύσκολη κατάσταση οι Ελληνες. Εύχομαι να διατηρήσουμε την ενότητά μας. Η Ομογένεια θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και σε επενδύσεις και σε λόμπι προς κυβερνήσεις άλλων χωρών για τη πατρίδα μας», κατέληξε.
Ο Παναγιώτης Δροσινάκης, πρόεδρος της Κοινότητας Ελλήνων Αμβούργου και αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, έκανε λόγο για «ένα νομοσχέδιο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η ψήφισή του είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα», ωστόσο όπως είπε, χρήζει απαραίτητων αλλαγών.
Πρώτον: χρειάζεται την καλύτερη δυνατή και ισχυρότερη εκπροσώπηση των Ελλήνων της Διασποράς με την εξασφάλιση ενός ικανού αριθμού βουλευτών τουλάχιστον 5, με διακριτή οντότητα, που θα εκλέγονται από την Ομογένεια.
Δεύτερον: να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τους στο τόπο κατοικίας τους και την καθιέρωση επιστολικής ψήφου.
Υποστήριξε ακόμα, ότι ο διαχωρισμός αυτών που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στο εξωτερικό, «ανοίγει τη κερκόπορτα για να δημιουργηθούν αυθαιρεσίες» και ζήτησε να τεθεί ένα ελάχιστο όριο παραμονής τους στο εξωτερικό, όσων δηλώνουν προσωρινή διαμονή.
«Ο μόνος τρόπος για να διευκολύνετε ουσιαστικά τους Ελληνες του εξωτερικού, είναι να δώσετε το δικαίωμα της επιστολικής ή της ηλεκτρονικής ψήφου. Οι ανησυχίες περί τυχόν διαβλητού συστήματος δεν ευσταθούν. Είμαστε στο 2019 και με τη νέα τεχνολογία υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Το νομοσχέδιο θέτει περιορισμούς απαγορευτικούς για ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων του εξωτερικού. Πρέπει να αλλάξουν οι προϋποθέσεις των 35 ετών απουσίας στο εξωτερικό και των δύο ετών μόνιμης παραμονής στην Ελλάδα. Το όριο των 35 ετών είναι αυθαίρετο. Γιατί δεν είπατε 37, ή 25 ή 40 χρόνια. Επίσης, το όριο των δύο ετών είναι απαγορευτικό ειδικά για τους νέους που γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Δεν μπορείτε με μια νομοθετική αυθαιρεσία να αποκλείεται το μεγαλύτερο κομμάτι της Διασποράς από τις εκλογές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δροσινάκης.
Την διαφωνία του εξέφρασε για την προϋπόθεση ΑΦΜ και Ε1, η οποία, όπως είπε, «συνδέεται με αυτούς που έχουν περιουσία».
«Η αρχική απόφαση της κυβέρνησης μας βρήκε σύμφωνους. Η συνέχεια όμως με την απαγόρευση του αυτονόητου δικαιώματός μας, μας απογοήτευσε», τόνισε από την πλευρά του ο Απόστολος Κότσης, πρόεδρος Ελληνοβαυαρικής Κοινότητας Μονάχου και Περιχώρων.
Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που, όπως είπε, «ασκούν πολιτική του φόβου και θέτουν αγκυλώσεις στο νομοσχέδιο, όπως για την επιστολική ψήφο ή το να μην προσμετράτε η ψήφος των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα».
Ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Βρυξελλών της Οργάνωσης AHEPA, υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο γίνεται μια διεύρυνση», όμως όπως είπε, αν επικρατήσουν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα δημιουργήσουν αρνητικές συνέπειες και θα αποκλείσουν χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού.
Ο κ. Ανδρικόπουλος τάχθηκε υπέρ της επιστολικής ψήφου, ενώ σημείωσε ότι οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό πρέπει να τύχουν ειδικής εκπροσώπησης, και να έχουν τη δυνατότητα να εκλέγουν τους βουλευτές τους στο εξωτερικό.
Ο Δημήτριος Αργυρόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, επεσήμανε ότι «η ψήφος των αποδήμων ήταν ένα πάγιο αίτημα ετών», ενώ πρότεινε η εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να αυξάνεται ανάλογα με τη συμμετοχή των εκλογέων που θα εγγραφούν.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου