Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ο επιχειρηματίας Γεώργιος Καντώνης νέος πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης

 Του Θεοδώρου Καλμούκου


Ο εκλεγείς νέος πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής επιχειρηματίας Γεώργιος Καντώνης. Φωτογραφία HCHC
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο εκ Φλόριδας επιχειρηματίας Γεώργιος Καντώνης εκλέχτηκε ομόφωνα πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, κατά τη συνεδρίαση της Εφορείας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Ο μόνος που μειοψήφησε ήταν ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος επειδή δεν κατόρθωσε να γίνει ο ίδιος πρόεδρος. Δεν παρέστη στη συνεδρίαση αυτοπροσώπως παρόλο ότι διαμένει σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Σχολή, αλλά συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεφώνου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Εφορείας δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά επικύρωσα την απόφαση της Εφορείας της Θεολογικής μας Σχολής για την επιλογή του κ. Γεωργίου Καντώνη στην Προεδρία της Σχολής. Είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος με βαθειά πίστη και πνεύμα διακονίας και θυσίας χάρη της Εκκλησίας μας, με εκκλησιαστική συνείδηση και υποδειγματικό σεβασμό στον κλήρο και στην ιεραρχία. Νομίζω ότι με την επιλογή αυτή της Εφορείας, και μάλιστα με τέτοια συντριπτική πλειοψηφία, ξεκινάει μία νέα εποχή για τη Σχολή μας, με αλλαγές που είναι απαραίτητο να γίνουν, αν θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδό της εκεί που της αξίζει και εκεί που τη θέλει ο πιστός λαός μας».
Ο κ. Καντώνης ήταν μέχρι τώρα αντιπρόεδρος της Εφορείας και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο και εντεύθεν έπειτα από την αποπομπή από του προεδρία του ιερέα Χριστόφορου Μητρόπουλου και την απομάκρυνση του μέχρι τότε αντιπροέδρου της Εφορίας Τόμας Λέλον.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Κώστας Μπέη.
Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τη συνεργασία του κ. Καντώνη έσωσαν την τελευταία στιγμή την ακαδημαϊκή αναγνώριση της Θεολογικής Σχολής. Ο κ. Καντώνης σήκωσε όλο το βάρος της ευθύνης έναντι των Ακαδημαϊκών Αρχών, αλλά και τη δρομολόγηση της οικονομικής εξυγίανσης της Σχολής, καθότι κατά τα τελευταία έτη εξανεμίστηκαν σε λειτουργικά έξοδα πολλά εκατομμύρια δολάρια από τα μόνιμα κεφάλαιά της, γνωστά ως endowment fund.
Ο κ. Καντώνης διαδέχεται στη θέση αυτή τον μέχρι τώρα αναπληρωτή πρόεδρο Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο. Οι προσπάθειες του αναπληρωτή κοσμήτορα της Σχολής π. Θωμά Φιτζέραλντ, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 26 Οκτωβρίου 2019 είχε επιδοθεί σε παρασκηνιακές ενέργειες επιδιώκοντας τον διορισμό μονίμως στην προεδρία του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, δεν ευδοκίμησαν.
Συγκεκριμένα, ο π. Φιτζέραλντ είχε στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, μέσω e-mail, με την οποία ζητούσε από τον Αρχιεπίσκοπο να διακοπεί το έργο της επιτροπής εξεύρεσης νέου προέδρου και να παραμείνει μόνιμα στην Προεδρία της ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, πλέκοντας συνάμα το εγκώμιό του και απαριθμώντας τα προσόντα του. Ο π. Φιτζέραλντ επικαλέσθηκε την ανάγκη να υπάρξει «σταθερότητα» (stability) στη Σχολή.
Πηγές εκ των έσω της Θεολογικής Σχολής είχαν αναφέρει στον «Ε.Κ.» ότι ο π. Φιτζέραλντ απηχώντας, προφανώς, τη γνώμη ενός κυκλώματος του συλλόγου των καθηγητών και άλλων στελεχών, οι οποίοι δρουν ως μυστικοσύμβουλοι του κ. Μεθόδιου, μίλησε και προσωπικά κατ’ ιδίαν στον Αρχιεπίσκοπο σε μία από τις επισκέψεις του στη Σχολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, πλην όμως τον απέπεμψε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος κατόπιν παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είχε επανέλθει στη διοίκηση της Σχολής ως αναπληρωτής πρόεδρος προσωρινά έπειτα από την αποπομπή του π. Μητρόπουλου τον περασμένο Απρίλιο.
Από τις πολλές υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν στην επιτροπή εξεύρεσης προέδρου και έπειτα από τη διαδικασία αξιολόγησης, κατέληξε σε δύο τελικούς υποψηφίους, τον Γεώργιο Καντώνη και τον Δημήτρη Παπακώστα, αμφότεροι επιτυχημένοι στους κλάδους τους.
Το Βυζαντινόρυθμο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής, μέσα στον καταπράσινο περίβολο της, δεσπόζει στον λόφο της Σχολής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι σύλλογοι των καθηγητών αμφοτέρων των Σχολείων, ήτοι του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Καντώνη. Επίσης, τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου με τον πρόεδρο της Συνόδου, Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, μίλησαν ενθέρμως για τον κ. Καντώνη, πλην δύο εξαιρέσεων: του Βοστώνης Μεθοδίου, που σιωπούσε, και του Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου ο οποίος εμφανίσθηκε ως υπερασπιστής του κ. Μεθόδιου για ζητήματα διευθυντικά που χειριζόταν ο κ. Καντώνης, ο οποίος άλλωστε ήταν και ο μόνος πάντοτε παρών στη Σχολή όλους αυτούς τους μήνες αγωνιών και αγωνιζόμενος. Τον Ιούνιο του 2018 η Σχολή εμφάνισε έλλειμμα 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Ιούνιο του 2019 το ορόσημο ήταν λίγο καλύτερο στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ενώ τον Ιούνιο του 2020 προβλέπεται η οικονομική κατάσταση της Σχολής να έχει θετικό πρόσημο.
Ο κ. Καντώνης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1948. Το 1970 έλαβε το πτυχίο AB από το Πανεπιστήμιο Princeton και το 1972 το πτυχίο MBA από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου – University of Chicago. Είναι πρόεδρος της εταιρείας The Cantonis Company, Inc. Επίσης εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθυντής της εταιρείας Acme Sponge and Chamois, Inc. Επέβλεψε την πώληση αμφοτέρων των επιχειρήσεων chamois και sponge τα έτη 2017 και 2018. Πρόεδρος της εταιρείας MGC Hotel Group.
Ο κ. Καντώνης είναι Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλος της «Ηγεσίας των 100».
Τονίζεται ότι ο κ. Καντώνης είναι ο πρώτος λαϊκός που εκλέγεται στη θέση της Προεδρίας της Σχολής. Προ τριακονταπενταετίας είχε τοποθετηθεί από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ο Τόμας Λέλον με τα γνωστά αποτελέσματα και την απομάκρυνσή του καθότι τα μεγάλα λόγια και όνειρα για το Ελληνικό Κολέγιο όχι μόνο δεν πραγματοποιηθήκαν αλλά κόστισαν και εκατομμύρια δολάρια.
Οι ιεράρχες και οι ιερείς που τοποθετήθηκαν στην προεδρία, οδήγησαν τη Σχολή στην παρακμιακή της κατάσταση, μέχρι σημείου που κινδύνευσε να χάσει την ακαδημαϊκή της αναγνώριση.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου