Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης απεφάνθη υπέρ του π. Νικολάου Καστανά

 

Ο π. Νικόλαος Καστανάς. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο δικαστής Peter B. Krupp του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης με απόφασή του, στις 16 Δεκεμβρίου 2019, απέρριψε τις ενστάσεις της Μητρόπολης Βοστώνης και της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον στα ασφαλιστικά μέτρα που έχει ασκήσει ο π. Νικόλαος Καστανάς για την επιστροφή των προσωπικών του ειδών, συμπεριλαμβανομένου και της προσωπικής του ιδιοκτησίας ηλεκτρονικού υπολογιστή. Επίσης, απέρριψε τις αιτιάσεις και ισχυρισμούς της Μητρόπολης και της κοινότητας για κακοδιαχείριση λογαριασμού φιλανθρωπικών δράσεων από μέρους του π. Καστανά.
Ο δικαστής στην απόφασή του με αριθμό 17-2312-L2 η οποία απαρτίζεται από 13 σελίδες, αναπτύσσει λεπτομερώς το σκεπτικό του, παραθέτει παρεμφερείς υποθέσεις από το παρελθόν για τις οποίες υπήρξαν αποφάσεις και επίσης παραθέτει το ιστορικό περίγραμμα της υπόθεσης. Καταλήγει πως χορηγείται το αίτημα του κατηγόρου (plaintiff), δηλαδή του π. Καστανά, να απορριφτούν οι αιτιάσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Μητρόπολης Βοστώνης. Υπενθυμίζεται ότι το χρονίζον ζήτημα ξεκίνησε όταν την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017 ο πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Βοστώνης, π. Θεόδωρος Μπάρμπας επέδωσε στον π. Νικόλαο Καστανά επιστολή του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, με την οποία τον απάλλασσε από τα καθήκοντά του στην κοινότητα στην οποία ο π. Καστανάς ιεράτευσε σ’ αυτήν με ευδοκίμηση επί 28 έτη. Η απόλυση του π. Καστανά ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 κατά την οποία τέλεσε και την τελευταία Λειτουργία του, στην οποία παρευρέθησαν δύο και πλέον χιλιάδες πιστοί. Εν τω μεταξύ ο κ. Μεθόδιος αναχώρησε για διακοπές στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα πλησίον του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα με τον οποίο διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς παλαιόθεν.
Ο κατάμεστος ναός του Αγίου Αθανασίου στον οποίον οι πιστοί με δάκρυα αποχαιρετούσαν τον π. Νικόλαο Καστανά. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Θεόδωρος Καλμούκος.
Κατόπιν εντολής της Μητροπόλεως Βοστώνης μεταφέρθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του π. Καστανά από το γραφείο του στα γραφεία της Μητρόπολης. Εγινε επίσης αλλαγή των κλειδαριών και του απαγορεύθηκε η είσοδός του στο Ναό του Αγίου Αθανασίου και γενικότερα στο κτιριακό συγκρότημα για να μην μπορεί να πάρει τα προσωπικά του είδη, βιβλία, έγγραφα, άμφια, επιστήθιους σταυρούς κ.λπ.
Ο π. Καστανάς κατέθεσε στο Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την επιστροφή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, εγγράφων και προσωπικών ειδών. Η Μητρόπολη κατέθεσε απάντηση στο Δικαστήριο, καθώς και κατηγορίες για κακοδιαχείριση λογαριασμού φιλανθρωπίας. Ο π. Καστανάς με αίτημά του στο Δικαστήριο ζήτησε την απόρριψη των αιτιάσεων της Μητρόπολης και έπειτα από δυόμισι χρόνια διαρκών παραστάσεων, αναβολών και άκαρπων προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένου και μεσολαβητή (mediator) που είχε ορίσει το Δικαστήριο, τελικά ο δικαστής Peter B. Krupp ετάχθη υπέρ του π. Καστανά.
Οταν ο π. Καστανάς κατέθεσε τα ασφαλιστικά μέτρα στο Δικαστήριο, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος τον έθεσε σε αργία από κάθε ιεροπραξία, η οποία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πράγμα το οποίο αντίκειται στο Κανονικό Δίκαιο της Εκκλησίας για τόσο μακρό χρονικό διάστημα άνευ τελεσίδικης εκκλησιαστικής απόφανσης.
Ο π. Καστανάς έχει υποβάλλει «έκκλητο» στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ως την ανωτέρα Αρχή τής εν Αμερική Εκκλησίας, κατά το πρότυπο του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους ιεράρχες ο οποίος αποφαίνεται τελεσίδικα για κάποιο εκκλησιαστικής φύσεως θέμα.
Οταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε την υποβολή του «εκκλήτου» από τον π. Καστανά, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος οργίσθηκε και ενοχλημένος είπε ότι προτίθεται να παραπέμψει τον π. Νικόλαο Καστανά σε Πνευματικό Δικαστήριο.
Ο ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου του Αρλιγκτον. Εντονη η παρουσία των αστυνομικών. Φωτογραφία “Ε.Κ.”/Θεόδωρος Καλμούκος
Αναμένεται αυτό το χρονίζον θέμα του π. Νικολάου Καστανά και της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον Μασαχουσέτης, να αναμοχλευθεί και να περάσει σε καινούργια φάση και δημοσιότητα. Τονίζεται ότι ο π. Καστανάς δεν λαμβάνει μισθό από πουθενά, δεν έχει ιατρική ασφάλεια, ενώ δεν μπόρεσε να τελέσει το γάμο του γιου του πριν μερικούς μήνες, αλλά ούτε και τη βάπτιση του εγγονού του.
Τα αποτελέσματα της απόφασης αυτής του Μητροπολίτη Μεθόδιου, αποπομπής του π. Καστανά τον Ιούλιο του 2017 από την κοινότητα του Αγίου Αθανασίου του Αρλινγκτον, ο τρόπος που έγινε, οι αιτιάσεις, αλλά και οι επιπτώσεις στην κοινότητα έχουν δημιουργήσει μία χαίνουσα πληγή. Υπήρξε ομαδική έξοδος πολλών οικογενειών από την κοινότητα, η οποία λογιζόταν ως μία από τις πλέον πολυπρόσωπες και δυναμικότερες κοινότητες όχι απλώς της Μητρόπολης Βοστώνης, αλλά ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με μεγάλες προοπτικές ακόμα και για ίδρυση Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου, καθότι υπάρχει έτοιμο το κατάλληλο κτίριο προς τούτο.
Εν τω μεταξύ, οι γονείς των μαθητών και μαθητριών του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Αθανασίου σε διαμαρτυρία τους για τις ενέργειες του κ. Μεθοδίου, πήραν τα παιδιά τους και έχουν συστήσει δικό τους σχολείο σε ενοικιαζόμενη αίθουσα σε πόλη πλησίον του Αρλινγκτον. Υπογραμμίζεται ότι κατά κοινή ομολογία ο π. Νικόλαος Καστανάς τυγχάνει ένας εκ των πλέον γνωστών και αγαπητών ιερέων όχι μόνο από τους ενορίτες του Αγίου Αθανασίου τους οποίους υπηρέτησε με αφοσίωση και φροντίδα επί 28 χρόνια, αλλά και ευρύτερα από την Ομογένεια της Βοστώνης.
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και δόθηκε πλατιά κάλυψη από τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ για αρκετό διάστημα ο Μητροπολίτης Μεθόδιος γινόταν αντικείμενο διαμαρτυριών από τους ενορίτες του Αγίου Αθανασίου. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι για την απόφαση του Δικαστηρίου σε βάρος της Μητρόπολης Βοστώνης έχει ενημερωθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, καθώς επίσης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου