Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Εγραψε ιστορία ο Βαζαίος, κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, έσπασε τα ρεκόρ


Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2019


Ο Ελληνας πρωταθλητής κολύμβησης Ανδρέας Βαζαίος. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Ιστορία έγραψε ο Ανδρέας Βαζαίος χθες το βράδυ (6/12) στη Γλασκώβη. Ο 24χρονος κολυμβητής έγινε ο πρώτος Αλληνας που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας και ταυτόχρονα, με το 1:50.85 που σημείωσε στον τελικό των 200μ. μικτή ατομική, έγινε και ο πρώτος Έλληνας που πετυχαίνει ρεκόρ Ευρώπης, σε οποιοδήποτε αγώνισμα της κολύμβησης, είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη πισίνα.
Το χρυσό μετάλλιο δεν μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη, καθώς ο Βαζαίος ήταν δεύτερος πριν δύο χρόνια στην Κοπεγχάγη και πήγε στη Γλασκώβη με την καλύτερη φετινή επίδοση μεταξύ των συμμετεχόντων. Όμως το 1:52.95 που είχε κάνει τον περασμένο μήνα στο Μέριλαντ, απείχε περισσότερο από ενάμισι δευτερόλεπτο από το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Λάζλο Τσεχ (1:51.36). Παραταύτα, «ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και είχε το ρεκόρ στο πίσω μέρος του μυαλού του, κάτι που μόνο σε μένα το είχε πει», αποκαλύπτει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τη Σκωτία ο προπονητής του, Αλέξανδρος Νικολόπουλος.
Ο Έλληνας αθλητής βελτίωσε ήδη από τον πρωινό προκριματικό το ρεκόρ του, τερματίζοντας σε 1:52.38. «Έκανε μία πολύ καλή κούρσα το πρωί, με κάποια μικρά τεχνικά λαθάκια που τα διόρθωσε το απόγευμα. Είχε κρατήσει λίγο τις δυνάμεις του και του βγήκε σε πολύ καλό ρυθμό το ελεύθερο, που είναι το πιο αδύναμο στιλ του (σ.σ. στο 50άρι του ελεύθερου ο Βαζαίος στον τελικό ήταν σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγορος σε σχέση με τον προκριματικό). Ήταν η τέλεια κούρσα», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επί χρόνια προπονητής του.
Ο πρωταθλητής Ευρώπης έκανε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μέσω της συμμετοχής του στη νεοσύστατη International Swimming League. «Τον βοήθησε πολύ η ISL και χρειάζεται και πρέπει να παραμείνει σαν διοργάνωση», τονίζει ο Νικολόπουλος.
Ο Βαζαίος έφτασε πλέον τα τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 25άρας, σε τρεις διοργανώσεις (2015 στη Νετάνια, 2017 στην Κοπεγχάγη) και σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα (100μ. και 200μ. μικτή, 200μ. πεταλούδα). Μπορεί να θεωρηθεί «εξπέρ» της μικρής πισίνας;
«Είναι ένας αθλητης που κολυμπάει πολύ καλά υποβρύχια, είναι από τους καλύτερους στον κόσμο σε αυτό το κομμάτι, και στην Αμερική τα δούλεψε ακόμη καλύτερα, γιατί το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα γίνεται σε μικρή πισίνα, και μάλιστα σε γιάρδες που είναι ακόμη μικρότερη απόσταση. Επίσης έχει πολύ καλή τεχνική και τον βοηθαει και αυτό», εξηγεί ο προπονητής του.
Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε Ολυμπιακή χρονιά και ο Βαζαίος προετοιμάζεται για την τρίτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ρωτήσαμε τον Αλέξανδρο Νικολόπουλο αν ο θρίαμβος της Γλασκώβης τους ανοίγει την… όρεξη ενόψει της θερινής σεζόν. «Σίγουρα μας ανοίγει η όρεξη.
Η 50άρα πισίνα είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά πάντα στο μυαλό μας είναι ένας τελικός στους Ολυμπιακούς», απάντησε ο έμπειρος προπονητής.
Η προηγούμενη διετία δεν κύλησε τόσο καλά για τον Βαζαίο, με αποκορύφωμα το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γκουανγκζού, όπου έμεινε πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό. Ο Νικολόπουλος το αποδίδει αυτό στη διαφορετική προετοιμασία του αθλητή στις ΗΠΑ, αλλά και σε συγκυρίες: «Άλλη δουλειά γινόταν στην Αμερική, με στόχο το κολεγιάκο πρωτάθλημα, και αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την προετοιμασία για την 50άρα. Πέρυσι ήταν ετοιμος να κολυμπήσει πολύ γρήγορα στο Παγκόσμιο, δεν του βγήκε, του βγήκε όμως στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και έπιασε το όριο για το Τόκιο, σε ένα κολυμβητήριο (σ.σ. Άλιμος) που δεν πληροί τις προδιαγραφές. Ακούστηκαν διάφορα το καλοκαίρι από ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να τα πουν, όμως σήμερα (σ.σ. χθες) ο Ανδρέας έδωσε απαντήσεις», κατέληξε ο προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης, αφήνοντας αιχμές για ανθρώπους του χώρου που έσπευσαν να θεωρήσουν… τελειωμένο τον Βαζαίο μετά το Παγκόσμιο της Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου