Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Συγκίνησαν τη Βοστώνη «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2019


Ελληνες και Αρμένιοι της Βοστώνης πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και έζησαν τον κατατρεγμό και τη γενοκτονία των Αρμενίων. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Δεν απόμεινε μάτι αδάκρυτο από συγκίνηση των δεκάδων ελλήνων και αρμενίων της Βοστώνης που είχαν πλημμυρίσει το αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου και βίωσαν σώψυχα τον κατατρεγμό και τη γενοκτονία των Αρμενίων και την καταστροφή της Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Η αρμενικής καταγωγής ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν υποδύθηκε με καταπληκτική επιτυχία την επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ανζέλ Κουρτιάν, και αναβίωσε με ζωντάνια, παραστατικότητα και λεπτομέρεια το οδοιπορικό του κατατρεγμού και του θανάτου μιας μητέρας με τα τρία της κορίτσια.
Ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε από την Προύσα, πέρασε από τη Σμύρνη και από εκεί με το καράβι της προσφυγιάς βρέθηκε στη Μυτιλήνη, από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Στη Σμύρνη, την πόλη της περίσσιας ομορφιάς και χάρης, μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η ηρωίδα του αφηγήματος γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής της Σμύρνης, της πυρκαγιάς που την έκανε στάχτη και του σφαγιασμού των ελλήνων.
Η οικογένεια χωρίσθηκε και ώ του θαύματος ξανάσμιξε στην Ελλάδα όπου έζησε τα πρώτα ελεύθερα χρόνια της μέχρι που την βρήκε καινούργιος κατατρεγμός,  ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η μονόπρακτη παράσταση είναι ένας ύμνος στην αξιοπρέπεια και το ήθος των ανθρώπων, οι οποίοι μέσα σε μία νύχτα μόλις φώναξε ο ντελάλης της φρίκης έχασαν τα πάντα και διασκορπίσθηκαν σ’ όλα τα σημεία της γης ρακένδυτοι, ματωμένοι και κατατρεγμένοι, κατορθώνοντας όμως να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους έχοντας πάντοτε σύντροφο και συνοδίτη στην πορεία τους το πιο μεγάλο εφόδιο, την πίστη τους στον Θεό. Η επανάληψη της ιαχής «Δόξα τω Θεώ» που επαναλαμβάνεται στο έργο αρκετές φορές αγγίζει τις καρδιές των ακροατών και δημιουργεί την άγκυρα της ελπίδας, γιατί χωρίς ελπίδα θα είχε επέλθει η κατάθλιψη και ο αφανισμός. Ηταν ακριβώς αυτή η πίστη στον Θεό που τους κράτησε ζωντανούς.
Αμέσως μετά την παράσταση μιλώντας στον «Ε.Κ.» η πολυτάλαντη ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν και απαντητικά στην ερώτηση πώς αισθάνεστε κάθε φορά που αποδίδετε αυτό το έργο, είπε πως «είναι τεράστια η συγκίνηση μου. Αυτή η καταγεγραμμένη μαρτυρία της Ανζέλ Κουρτιάν φέρνει ένα μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε. Πρέπει οι μνήμες να μένουν ζωντανές  και να είμαστε ευγνώμονες σ’ αυτούς τους ανθρώπους όπως η Ανζέλ που έγραψαν τη ζωή τους για να περάσουν στις επόμενες γενεές». Είπε ακόμα πως «εγώ είμαι και αρμένισα και από την Κνωσό της Καπαδοκίας, οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλο ζήτημα τιμής για μένα να μιλώ γι’ αυτή την ιστορία γιατί ταυτίζονται απόλυτα οι ιστορίες και των δύο οικογενειών και του πατέρα μου και της μητέρας μου. Κάθε φορά που είμαι στη σκηνή νιώθω τη γιαγιά μου και άλλους συγγενείς να είναι μπροστά μου κι αυτό μου φέρνει ένα κόμπο στο λαιμό και με δυσκολία λέγω τα λόγια. Αλλά δεν μπορείς να πεις αυτά τα λόγια χωρίς αυτόν τον κόμπο».
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνης Στράτος Ευθυμίου αμέσως μετά τη λήξη της παράστασης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» τα εξής: «Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στην ηθοποιό Χριστίνα Αλεξανιάν για τη συγκλονιστική της ερμηνεία που ξύπνησε μνήμες και αφύπνισε συνειδήσεις. Το έργο αυτό υπενθυμίζει την κοινή ιστορική πορεία των Ελλήνων με τον κατατρεγμένο λαό της Αρμενίας, ο οποίος μετά την πρόσφατη απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας που αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία αισθάνεται δικαιωμένος».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς είπε: « Ήταν μία πολύ καλή και συγκινητική παράσταση από αυτές που είναι ιστορίες ζωής.  Η Χριστίνα Αλεξανιάν ήταν καταπληκτική.  Αρκετές φορές τα μάτια μας βούρκωσαν.  Συνιστώ σε όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το δουν αυτή τη φορά να το δουν στο μέλλον.  Τώρα που η Αμερική αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνει και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.  Συγχαρητήρια σε όλους που συντέλεσαν στην επιτυχία.
Στην παράσταση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο  νέος Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης, ο Πρόεδρος του Μαλιωτείου Φίλιππος Σεραφείμ, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι, επιχειρηματίες, πολλοί νέοι και ομογενείς από πολλά μέρη της Νέας Αγγλίας.
Ακολούθησε δεξίωση από την Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων.
Την πολυτάλαντη ηθοποιό Χριστίνα Αλεξανιάν πλαισιώνουν: Κώστας Τραβαγιάκης, Α αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Καντώνης πρόεδρος της Σχολής, Στράτος Ευθυμίου Γενικός Πρόξενος, Βασίλης Καυκάς πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φίλιππος Σεραφείμ πρόεδρος Μαλιωτείου, π. Avedis Boynerian, Mikael Der Kosrofian, Maral Joulouyan.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Ο Κώστας Τραβαγιάκης Α αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος προλόγισε την παράσταση με την Χριστίνα Αλεξανιάν.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος ΚαλμούκοςΜε ενθουσιασμό και ευγκίνηση χειροκροτούν όρθιοι οι παρευερεθέντες στην παράσταση “Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν”.
Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου