Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ελαιόλαδο: Ποιότης αρίστη, τιμή χειρίστη

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2019

Tο άγιο δένδρο της ελιάς.  Το λάδι είναι φάρμακο για πολλές αρρώστιες.  Δεν το λένε όμως, συμφέροντα!

Ιταλοί και Ισπανοί έχουν «συμφωνήσει» για τις τιμές

Η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη με εμπόδιο τις άστατες καιρικές συνθήκες, η τιμή του ελαιόλαδου κινείται στα απολύτως χαμηλά επίπεδα, τιμή που χαρακτηρίζεται από τους ελαιοπαραγωγούς «εξευτελιστική».
Η ποιότητα του Ηλειακού ελαιολάδου είναι εξαιρετική και είναι απορίας άξιο γιατί έχει διαμορφωθεί τόσο χαμηλά η τιμή.
«ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ»
Ο κ. Μαραγκός Παναγιώτης  ελαιοπαραγωγός και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου που λειτουργεί 85 χρόνια στο Τραγανό και τα τελευταία 10 χρόνια έχει εκσυγχρονισθεί δήλωσε: «Το ελαιοτριβείο αυτό λειτουργεί πάνω από 85 χρόνια, από τον πατέρα μου και την μητέρα μου. Φυσικά η επιχείρηση που λειτουργεί τώρα είναι εκσυγχρονισμένη. Η ποιότητα φέτος είναι από τις καλύτερες που έχουν βγει τα τελευταία 10-15  χρόνια. Η οξύτητα ανέρχεται από 0,1-0,3 γραμμές, μιλάμε για εξαιρετικό λάδι και οι ποσότητες του ελαιοκάρπου είναι ικανοποιητικές στην περιοχή μας. Ο καιρός βοήθησε πάρα πολύ αλλά το πρόβλημά μας είναι η τιμή. Η τιμή είναι εξευτελιστική. Το εμπόριο αγοράζει 2.20 ευρώ το κιλό, τιμή που δεν είναι ούτε για καφέ. Η κατάσταση είναι τραγική. Μου κάνει εντύπωση που η τιμή φέτος είναι πολύ χαμηλή. Και δεν ξέρω πως διαμορφώθηκε σε αυτά τα επίπεδα. Εμείς από το ελαιοτριβείο μας πουλάμε το λάδι σε ιδιώτες 2,50 ευρώ για να καλύψουμε και μεις και κάποια άλλα έξοδα»
«ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ»
Ο ελαιοπαραγωγός Ανδριόπουλος Νικήτας δήλωσε:«Έχω περίπου 700 ελαιόδενδρα εδώ στην περιοχή του Τραγανού. Φέτος ο καιρός βοήθησε την ελιά. Ούτε δάκος, ούτε γλοιόσπορος. Αποτέλεσμα το λάδι να είναι εξαιρετικής ποιότητας και αυτό βέβαια οφείλεται και στον ελαιοτριβέα. Εδώ ο Μαραγκός έχει τα καλύτερα μηχανήματα. Ενώ λοιπόν το λάδι είναι άριστης ποιότητας, η τιμή του είναι εξευτελιστική. Το κιλό πήγε 2,20 τιμή που δεν καλύπτει τα έξοδα του ελαιοπαραγωγού. Πώς θα πληρώσουμε μεροκάματα; Δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που οδήγησε τόσο χαμηλά την τιμή.»
«ΧΑΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ»
Ο Μαραγκός Κωνσταντίνος, ελαιοπαραγωγός δήλωσε: «Η ποιότητα φέτος του λαδιού είναι άριστη και βέβαια σε αυτό συμβάλει όχι μόνο ο καρπός αλλά και η επεξεργασία στο ελαιοτριβείο. Το πρόβλημα είναι με την τιμή που είναι εξευτελιστική και οι ελαιοπαραγωγοί μπαίνουν μέσα. Φυσικά με τέτοια τιμή χάνει πολλά εκατομμύρια ο νομός Ηλείας»
«ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΤΙΜΩΝ
Λίγο πριν αποχωρήσουμε από το ελαιοτριβείο, με πλησίασε ηλικιωμένος ελαιοπαραγωγός και μου είπε: «γράψε αν θέλεις αυτά που θα σου πω αλλά δε θέλω όνομα. Λοιπόν άκου: Ιταλοί και Ισπανοί έχουν «συμφωνήσει» για τις τιμές. Αυτή η συμφωνία έχει καταστρέψει την τιμή του ελληνικού λαδιού τη στιγμή μάλιστα που ούτε απόθεμα υπάρχει από πέρυσι και τα λάδια μας φέτος είναι άριστης ποιότητας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου