Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, διετέλεσε Πρόεδρος των ΗΠΑ (1989-1993), αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν (1981-1989) και διευθυντής της CIA (1976-1977). Υπήρξε μαχητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην συνέχεια δραστηριοποιήθηκε ως επιχειρηματίας στον χώρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας, προτού ασχοληθεί με την πολιτική το 1964, με την σημαία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Κυριότερο επίτευγμα της εξωτερικής του πολιτικής υπήρξε ο Α’ Πόλεμος του Κόλπου (1991). Ο μεγαλύτερος γιος του Τζορτζ Μπους ο νεώτερος διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος των ΗΠΑ (2001-2009).
Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους γεννήθηκε στο Μίλτον της Μασαχουσέτης στις 12 Ιουνίου 1924. Γιος του τραπεζίτη και γερουσιαστή Πρέσκοτ Σέλντον Μπους και της Ντόροθι Γουόκερ, φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία και το 1942 κατατάχθηκε ως έφεδρος στο Αμερικανικό Ναυτικό. Υπηρέτησε έως το 1944 ως πιλότος σε αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά την διάρκεια τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου και παρασημοφορήθηκε για την δράση του. Μετά την αφυπηρέτησή του παρακολούθησε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα οικονομικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Μετά την αποφοίτησή του αρνήθηκε την θέση που τού προσέφερε ο πατέρας του στην οικογενειακή επιχείρηση και μετοίκησε στο Χιούστον του Τέξας, όπου έγινε εμπορικός αντιπρόσωπος ειδών εξοπλισμού πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το 1953 ίδρυσε την εταιρεία Zapata Petroleum Corporation και τον επόμενο χρόνο την Zapata Off - Shore Company. Το 1959 άρχισε να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, ως μέλος τού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Χιούστον. Το 1964 έθεσε υποψηφιότητα για γερουσιαστής αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Δύο χρόνια αργότερα εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων τών ΗΠΑ. Παραιτήθηκε από την έδρα του το 1970 για να διεκδικήσει, και πάλι όμως χωρίς επιτυχία, μια θέση στη Γερουσία.
Το 1971, ο πρόεδρος Νίξον τόν επέλεξε για την θέση του αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το 1973, την εποχή τού σκανδάλου τού Γουότεργκεϊτ, ανέλαβε πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, στην οποία και παρέμεινε στο πλευρό του προέδρου Νίξον μέχρι τον Αύγουστο τού 1974, οπότε και κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί. Αργότερα, το ίδιο έτος, ο πρόεδρος Φορντ, την εποχή που ακόμη η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν είχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, τόν διόρισε αρχηγό τής αμερικανικής αποστολής (κατ' ουσίαν πρεσβευτή) στο Πεκίνο. Υπηρέτησε σ’ αυτή την θέση μέχρι την στιγμή που κλήθηκε πίσω στην Αμερική για να αναλάβει την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), την διετία 1976-1977.
Το 1980, διεκδίκησε το χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά εγκατέλειψε τον αγώνα και συντάχθηκε με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος τόν έχρισε υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Ο Ρέιγκαν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1980 και 1984 και ο Τζορτζ Μπους διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 1981 έως το 1989. Ως αντιπρόεδρος, είχε το προβάδισμα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 1988. Τό κατέκτησε χωρίς πολύ κόπο και στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου επικράτησε του Δημοκρατικού υποψηφίου Μάικλ Δουκάκη κερδίζοντας το 54% των ψήφων έναντι 46% του ελληνοαμερικανού αντιπάλου του.
Ο Μπους παρέμεινε στην προεδρία των ΗΠΑ μόνο για μια τετραετία καθώς στις εκλογές του 1992 ηττήθηκε από τον νεαρό Δημοκρατικό υποψήφιο Μπιλ Κλίντον. Κατά την διάρκεια της θητείας του η αμερικανική οικονομία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, τα οποία ο ίδιος τα απέδιδε στην άρνηση του Κογκρέσου να υποστηρίξει την οικονομική του ατζέντα, που είχε ως κύριο μέτρο την μείωση του φόρου των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και θα έφερνε μεσοπρόθεσμα περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο όπως πίστευε.
Επί της προεδρίας του σημειώθηκαν οι τεκτονικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη με την κατάρρευση των καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. Το κυριότερο επίτευγμά του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ήταν ο Πόλεμος του Κόλπου (1991), όπου κατόρθωσε να συνασπίσει ένα ευρύ φάσμα χωρών για την ανάσχεση τής επιθετικότητας του Ιράκ και την υπεράσπιση τής διεθνούς ειρήνης, μετά την αιφνιδιαστική κατάληψη και προσάρτηση τού Κουβέιτ από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν
Στα καθ’ημάς, ο Τζορτζ Μπους διατηρούσε φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επί της πρωθυπουργίας του οποίου επισκέφθηκε επισήμως την Ελλάδα (18-20 Ιουλίου 1991). Μίλησε στην Βουλή των Ελλήνων και επισκέφθηκε την Κρήτη. Διατηρούσε, επίσης, γνωριμία με τον εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, στο κότερό του οποίου πέρασε κάποιες διακοπές του στο Αιγαίο.
Από το 1945 έως τον θάνατό της, στις 17 Απριλίου 2018, ήταν παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Πιρς, με την οποία απέκτησε 6 παιδιά (5 αγόρια και ένα κορίτσι). Τα δυό μεγαλύτερα αγόρια της οικογένειας ασχολήθηκαν με την πολιτική. Ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ (2001-2009) και ο Τζεμπ Μπους κυβερνήτης της Φλώριδας, ενώ διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016, το οποίο κατέκτησε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τζορτζ Μπους πέθανε στις 30 Νοεμβρίου 2018 στο Χιούστον του Τέξας, σε ηλικία 94 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που τόν είχαν καθηλώσει σε αναπηρικό καροτσάκι.