Χονγκ Κονγκ : Πρώτη μεγάλη διαδήλωση του αντικυβερνητικού στρατοπέδου μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές | tanea.gr
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ συμμετέχοντας στην πορεία για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που ενέκρινε η αστυνομία εδώ και μήνες.
Διαδηλωτές όλων των ηλικιών, ντυμένοι στα μαύρα, βγήκαν σήμερα στους δρόμους, για να υπενθυμίσουν τα ανικανοποίητα αιτήματά τους που διατρανώνουν με τις πορείες διαμαρτυρίας τους επί πολλούς μήνες.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη σημερινή επέτειο των έξι μηνών από τότε που ένα εκατομμύριο άνθρωποι πρωτοβγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για έναν αμφιλεγόμενο νόμο περί έκδοσης υπόπτων στην κινεζική ενδοχώρα, ο οποίος τώρα έχει καταργηθεί.
Είναι επίσης η πρώτη μεγάλη διαδήλωση από τότε που το φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο πέτυχε σαρωτική νίκη στις περιφερειακές εκλογές, στο τέλος Νοεμβρίου, δίνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, καθώς η πλειοψηφία των 18 περιφερειών πέρασε πλέον στα χέρια του.
Οι διοργανωτές της διαδήλωσης, το Μέτωπο Πολιτικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι αναμένει μια «μαζική προσέλευση» στον απόηχο των εκλογών.
Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία συνέλαβε 11 ανθρώπους για «κατοχή όπλου χωρίς άδεια».
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ένα παράνομο όπλο κατασχέθηκε, επειδή επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στη διαδήλωση.
Στη σελίδα της στο Facebook, η αστυνομία αναφέρει ότι «έλαβε πληροφορίες που υποδήλωναν ότι κάποιος, ο οποίος προηγουμένως είχε συμμετάσχει σε παράνομη συνάθροιση, σχεδιάζει σήμερα να επιτεθεί με όπλο εναντίον αστυνομικών».
Ένα πιστόλι τύπου Glock και περισσότερες από 100 σφαίρες κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Το ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας Λι Κουάι-γουά δήλωσε ότι βρέθηκαν ακόμη δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, σπαθιά, κλομπ και σπρέι πιπεριού.
Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο ανώτερος αστυνομικός επιθεωρητής της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, ο Νγκ Λοκ-τσουν, είχε προειδοποιήσει ότι, παρότι η πορεία είχε εγκριθεί από την αστυνομία, θα υφίστατο διακοπή σε περίπτωση βίαιων επεισοδίων.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)