Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019

Η Aramco δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του Ριάντ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΑΝΑΛΥΣΗ
Τελικά η Saudi Aramco έφερε εις πέρας την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο αντλώντας από την αγορά 25,6 δισ. δολάρια. Ηρθε η ώρα για πανηγυρισμούς στο Ριάντ; Μάλλον όχι, διότι η μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας σε χρηματιστήριο στον κόσμο είχε από μια άποψη το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η αποτίμηση της γιγάντιας πετρελαϊκής εταιρείας στο 1,7 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο ανώτερο σημείο του εύρους αποτίμησης, επιτρέπει στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να διαθέσει κάποιους επιπλέον πόρους στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, μέσω του οποίου ελπίζει το βασίλειο να περιορίσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο απαλύνεται το πλήγμα που είχε δεχτεί όταν είχε εγκαταλείψει τον στόχο η εισαγωγή της Aramco να οδηγήσει σε αποτίμηση της εταιρείας στα 2 τρισ. δολάρια, αλλά και από το γεγονός ότι τελικά πουλήθηκε μόλις το 1,5% των μετοχών στο τοπικό χρηματιστήριο, αντί για το 5% που είχε τεθεί αρχικά επί τάπητος. Μια υψηλή τιμή θα ήταν πραγματικά θετική εξέλιξη αν είχε καταφέρει η Σαουδική Αραβία να πουλήσει ένα μεγάλο τμήμα της Aramco σε ξένους επενδυτές. Ωστόσο, ένα μικρό τμήμα των μετοχών πουλήθηκε σε μη Σαουδάραβες, και ορισμένες εξ αυτών πιθανότατα κατέληξαν στα κρατικά επενδυτικά ταμεία των γειτονικών Κουβέιτ και Αμπου Ντάμπι.
Αν και η Aramco δεν ανακοίνωσε λεπτομερή στοιχεία όταν ανακοίνωσε την τιμή της μετοχής την Πέμπτη, μία εβδομάδα νωρίτερα μεταξύ των θεσμικών επενδυτών η ζήτηση από μη Σαουδάραβες ανερχόταν στο 10% και διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα στο τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπήρχαν αρκετές αιτίες που οδήγησαν τους ξένους επενδυτές να κάνουν πίσω, από το κακό ιστορικό της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι το γεγονός ότι είναι απίθανο η αξία της Aramco να είναι υψηλότερη από 1,6 τρισ. δολάρια, όπως έχει επιχειρηματολογήσει επανειλημμένως το Breakingviews.
Ετσι, ο πρίγκιπας διάδοχος βρίσκεται σήμερα σε μια θέση που δεν είναι ιδανική. Για παράδειγμα, οι Σαουδάραβες δεν μπορούν να υπολογίζουν σε ενθουσιώδη αντίδραση της αγοράς αν αποφασίσουν να πουλήσουν και άλλες βιομηχανίες τους. Πιο σημαντικό είναι ότι η μετοχή της Aramco μετατρέπεται σε πολιτικό πρόβλημα. Μπορεί να είναι πρόβλημα αν οι διεθνείς επενδυτές χάσουν χρήματα εξαιτίας της υποχώρησης της μετοχής, αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα αν αντιμετωπίσουν ανάλογη μοίρα οι μικροεπενδυτές που αγόρασαν –πολλοί παίρνοντας δάνειο από εγχώριες τράπεζες– το ένα τρίτο των μετοχών.
Με τον πλούτο των πολιτών συνδεδεμένο με μια επένδυση της οποίας η αξία αλλάζει ανά λεπτό, είναι πιθανό οι Σαουδάραβες να επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή πετρελαίου θα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο και όχι στο να βελτιώσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γενικότερη αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, η εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο δεν οδηγεί σε περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο, αλλά σε ενίσχυσή της.
GEORGE HAY / REUTERS BREAKINGVIEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου