Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Αντώνης Διαματάρης στην «HuffPost»: Το «όλα ή τίποτα» δεν είναι επιλογή στην πολιτική





Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης)
Συνέντευξη στην «Huffington Post» παραχώρησε ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης και μίλησε για την ψήφο των ομογενών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς.
«Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος. Η Ελλάδα χρειάζεται τους απόδημους, τους έχει ανάγκη. Τα δημογραφικά στοιχεία είναι αμείλικτα και κανείς δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων και εθνική ομοψυχία. Οσοι έχουν επίγνωση της Ιστορίας, ξέρουν πολύ καλά την προσφορά των ομογενών στην Ελλάδα. Οι μεγαλύτεροι ευεργέτες υπήρξαν Ελληνες του εξωτερικού. Ο Ζάππας, ο Μπενάκης, ο Αβέρωφ, o Νιάρχος και πολλοί άλλοι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Διαματάρης. «Oμως και οι απόδημοι έχουν ανάγκη την Ελλάδα. Είναι η Πατρίδα τους, το σημείο αναφοράς τους, η ταυτότητά τους. Θέλουν να είναι κοντά σε αυτή, να την νιώθουν μέσα τους», πρόσθεσε.
Ειδικότερα για την ψήφο των ομογενών τόνισε: «Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι απαραίτητοι οι συμβιβασμοί προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση. Η διάταξη του Συντάγματος είναι σαφής, απαιτούνται 200 ψήφοι. Και η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μόνον 158. Επομένως, έπρεπε να βρεθεί ένα κοινό πεδίο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επρεπε να γίνει ένας συγκερασμός των αντίθετων απόψεων».
Για να συμπληρώσει: «Το ‘όλα ή τίποτα’ δεν είναι επιλογή στην πολιτική. Ο νόμος που θα ψηφισθεί είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για εμάς τους απόδημους. Είναι μια τομή. Eνα breakthrough. Είναι μια καλή βάση η οποία δεν αποκλείει βελτιώσεις και τροποποιήσεις στο μέλλον».
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Απόδημος Ελληνισμός, κυρίως σε ΗΠΑ και Καναδά, ο κ. Διαματάρης σημείωσε ότι «είναι αφενός το ζήτημα της ελληνομάθειας και αφετέρου η ποιότητα των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών». Για να συνεχίσει: «Ως προς το πρώτο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γλώσσα μαζί με τη θρησκεία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας είναι δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν την ελληνική ταυτότητα και αποτελούν ισχυρό συνδετικό κρίκο των ομογενών με τη Μητέρα Πατρίδα. Μαζί με τη διδασκαλία της Ιστορίας αποτελούν τους βασικούς διαμορφωτές εθνικής συνείδησης. Χωρίς τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η Ομογένεια να χάσει τις ρίζες της.
»Για το λόγο αυτό πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
»Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Το διαδίκτυο μάς προσφέρει πολλά εργαλεία τα οποία θα μας επιτρέψουν να φέρουμε τους νέους ομογενείς πιο κοντά στην μητέρα Πατρίδα».
Εν συνεχεία, διαβεβαίωσε πως τόσο ο ίδιος, ως αρμόδιος για τις εκκλησιαστικές υποθέσεις, όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «στηρίζουμε πλήρως» το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις ωστόσο ήταν και είναι η κορυφή της Ορθοδοξίας, πόλος συσπείρωσης του απανταχού Ελληνισμού, καθώς και θεματοφύλακας της θρησκευτικής μας ταυτότητας».
Τέλος, αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σεβασμιώτατο κ. Ελπιδοφόρο, τον οποίο θεωρεί «τον πλέον κατάλληλο που θα μπορούσε να εκλεγεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Εχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο, όμως διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Και πιστεύω ότι θα το φέρει».
ξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου