Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Προς επίλυση η διαμάχη Σχολής – Μαλιωτείου με παρέμβαση του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου

 

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστκού Κέντρο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ. Φωτογραφία: Μαλιώτειο Κέντρο
ΒΟΣΤΩΝΗ. Η πολύχρονη και πολυδάπανη -αφού κόστισε ουκ ολίγα εκατομμύρια δολάρια εκατέρωθεν- διαμάχη ανάμεσα στη Θεολογική Σχολή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, φαίνεται πως οδεύει στην επίλυσή της όμορφα και ειρηνικά, χωρίς δικηγόρους, δίκες και δικαστήρια, αλλά με την παρέμβαση και τον λόγο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου από τη μια και των υπευθύνων του Μαλιωτείου από την άλλη πλευρά. Αποδεικνύεται έτσι πως όταν υπάρχει ηγεσία και εντιμότητα τα προβλήματα, όσο μεγάλα και πολύπλοκα κι αν είναι, επιλύονται.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ, σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» αφηγείται τις επικοινωνίες, τις συναντήσεις, τα λεχθέντα και την πορεία προς επίλυση του ζητήματος.
Ο κ. Σεραφείμ είπε πως «επειδή η δίκη για τη νομική διαμάχη μεταξύ της Σχολής και του Μαλιωτείου είχε οριστεί για τις 9 Οκτωβρίου, αποφάσισα με μεγάλο δισταγμό να τηλεφωνήσω στην Αρχιεπισκοπή και να ζητήσω συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Προσπαθούσα να αποφύγω τις χιλιάδες δολάρια που θα στοίχιζε η δίκη και για τις δύο πλευρές. Ο δισταγμός μου οφειλόταν στην πεποίθησή μου ότι οι δικηγόροι της Σχολής θα συνέχιζαν να μην επιτρέπουν συναντήσεις των δύο πλευρών χωρίς αυτούς και είχα πεισθεί ότι δεν μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε συναντήσεις με τους δικηγόρους.
»Η γραμματέας του Αρχιεπισκόπου κανόνισε ταχύτατα τη συνάντηση για την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη. Συνοδευόμενος από τον καθηγητή Γρηγόρη Στεφανόπουλο και τον κ. Κώστα Τραβαγιάκη, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου, επισκεφθήκαμε τον Σεβασμιότατο. Παρουσιάσαμε τα υπάρχοντα προβλήματα με λεπτομέρειες, παρόλο που ήταν τέλεια κατατοπισμένος στο θέμα αυτό, και μας άκουσε με μεγάλη προσοχή. Τελικά μας κάλεσε να λύσουμε τα προβλήματα μαζί. Επιστρέψαμε έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Σεβασμιότατο ότι θα δώσει μια δίκαιη λύση στη μακροχρόνια αυτή διαμάχη.
»Ενα μήνα αργότερα, ζητήσαμε δεύτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία κανονίστηκε εύκολα για το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στο κτίριο της Διοίκησης της Σχολής στη Βοστώνη. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε ένα γενικό πλαίσιο για την επίλυση της μακροχρόνιας αυτής νομικής διαμάχης.   Θα ακολουθήσει η συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας. Στη συνέχεια, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο πλευρών θα εγκρίνουν τη συμφωνία και θα την ανακοινώσουν».
Ο κ. Σεραφείμ πρόσθεσε πως «ο Σεβασμιότατος μας δέχθηκε με ανοικτές αγκάλες. Μας άκουσε με προσοχή και μας συμβούλευσε σοφά. Εντυπωσιαστήκαμε με την προσωπικότητά του και με την εμπιστοσύνη που εμπνέει. Η λογική του σκέψη, όπως και η ειλικρίνειά του και η καλοσύνη του είναι έκδηλες». Και συμπλήρωσε πως «ήταν πλήρως κατατοπισμένος για το θέμα, αλλά ήθελε να ακούσει προσεκτικά και τις δικές μας γνώμες πριν προσφέρει μία δίκαιη λύση».
Στην ερώτηση πόσα χρόνια υφίσταται αυτό το πρόβλημα, ο κ. Σεραφείμ είπε, πως «το 1981 ο αείμνηστος Μαλιώτης δώρησε το κτίριο στη Θεολογική Σχολή υπό τον όρο ότι η Αρχιεπισκοπή θα πλήρωνε $50.000 ετησίως στους Φίλους του Μαλιωτείου για τα Ελληνικά Πολιτιστικά του προγράμματα.
»Η Αρχιεπισκοπή κατέβαλε τις πληρωμές μέχρι το 1985. Τότε, μετά τον θάνατο του Μαλιώτη, οι πληρωμές σταμάτησαν. Για τα επόμενα 22 χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου προσπαθούσε να ξαναρχίσει τη διακοπείσα ετήσια πληρωμή. Το 2007 το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το Κέντρο για τη Σχολή. Το 2009, μετά από ένα δεύτερο προσωρινό κλείσιμο του Κέντρου για τη Σχολή, η Σχολή άρχισε τους δικαστικούς αγώνες που συνεχίζονται για 10 χρόνια».
Οσο για το αν είχαν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν να βρεθεί λύση, είπε πως «είχαμε προσπαθήσει να λύσουμε το πρόβλημα με τον πρόεδρο της Σχολής π. Τριανταφύλλου, ο οποίος είχε προτείνει διάφορες λύσεις, αλλά τις ακύρωνε πριν εφαρμοστούν. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος προσπάθησε να μας βοηθήσει, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος δεν δέχθηκε ποτέ να μας συναντήσει. Με τον πρώην πρόεδρο π. Μητρόπουλο συναντηθήκαμε μόνο μία φορά και οι δικηγόροι του απαγόρευσαν να συναντηθεί μαζί μας χωρίς αυτούς».
Οταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν μπόρεσε να υπάρξει λύση τόσα χρόνια και τώρα μέσα σε τρεις μήνες που έχει στην Αρχιεπισκοπία ο Ελπιδοφόρος δρομολογήθηκε η επίλυσή του, ο κ. Σεραφείμ τόνισε πως «η λύση βρέθηκε μέσα σε ένα μήνα μόνο. Ο Σεβασμιότατος ενδιαφέρθηκε ειλικρινά για την επίλυση του προβλήματος, το μελέτησε μόνος του και είχε την ικανότητα και το θάρρος να πάρει μία δίκαιη απόφαση χωρίς δικηγόρους. Είμαστε ενθουσιασμένοι ότι θα μπορέσουμε επιτέλους να συγκεντρωθούμε στα ελληνικά πολιτιστικά μας προγράμματα και να ακολουθήσουμε την πρόταση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου μας για την ίδρυση ‘Ινστιτούτου Ελληνομάθειας’ στο Μαλιώτειο».
Πρόσθεσε πως, «είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως ο Σεβασμιότατος θα λύσει με τον ίδιο σοφό τρόπο όλα τα μεγάλα τρέχοντα προβλήματα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στις ΗΠΑ».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Μπράβο.
Αλλά, επιτρέψτε μας να έχουμε τις επιφυλάξεις μας.
Η γη που βρίσκεται το Μαλειώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και το «Ελληνικό» Κολλέγιο και Θεολογική Σχολή είναι «γη χρυσάφι» και οι developers, και όχι μόνο, περιμένουν.  Είναι θέμα χρόνου.  Νομίζω;
paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου