Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019

Πάτρα-Πύργος: Αρνητική στάση από μέτοχο της Ολυμπίας Οδού για τον αυτοκινητόδρομο…


Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2019

Η πρόθεση του υπουργείου Υποδομών είναι να ακυρωθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις και να ανατεθεί το έργο στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται την Ολυμπία Οδό.
ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ «ΠΑΤΡΑ – ΠΥΡΓΟΣ» ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
Στα «χέρια» της γερμανικής Hochtief φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκεται η υπόθεση του ανασχεδιασμού του έργου του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, καθώς, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς με γνώση των εξελίξεων, η πρόθεση του υπ. Υποδομών είναι να ακυρωθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους του έργου για τις έξι από τις οκτώ εργολαβίες του έργου (πλην των δύο, όπου μειοδότησε και στη συνέχεια αποκλείστηκε ο όμιλος Καλογρίτσα) και να ανατεθεί το έργο στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται την Ολυμπία Οδό.
Αυτό είναι και το μήνυμα που έχει μεταφερθεί προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την αιτιολογία ότι ο σχεδιασμός του έργου σήμερα απειλεί την έγκαιρη ολοκλήρωσή του μέχρι το 2023 και συνεπώς εγκυμονεί ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Υποδομών Κων. Αχ. Καραμανλή, συναντά κλίμα συνεννόησης με τις κοινοτικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, όπως προκύπτει, η Hochtief, η οποία είναι μέτοχος της Ολυμπίας Οδού με ποσοστό 17%, εμφανίζεται μέχρι στιγμής αρνητική στο ενδεχόμενο επιστροφής του έργου στην κοινοπραξία, καθώς δεν επιθυμεί να επωμιστεί και το σχετικό κόστος, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια, πέραν της κοινοτικής χρηματοδότησης. Εφόσον λοιπόν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις της εταιρείας, ή εναλλακτικά δεν κριθεί εφικτή π.χ. μια εξαγορά του ποσοστού της από τα υπόλοιπα μέλη της Ολυμπίας Οδού (αν βέβαια η Hochtief είναι ανοικτή σε κάτι τέτοιο), είναι σαφές ότι η λύση αυτή θα ναυαγήσει. Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα μέλη της κοινοπραξίας είναι η Vinci (29,9%), η «Αβαξ» (19,1%), η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» (17%) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (17%). Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το υπουργείο θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνενώσει τις εργολαβίες από οκτώ σε δύο ή να αφήσει το έργο ως έχει.
Σημειωτέον ότι η GD Infrastrutture, διά της «Μηχανικής», που την εκπροσωπεί στην Ελλάδα, διεμήνυσε εντός της εβδομάδας, με σχετική επιστολή της, που απευθύνεται τόσο προς τον υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλή όσο και στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ, ότι θα προσφύγει στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση ακύρωσης των συμβάσεων που έχει υπογράψει και οι οποίες έχουν κυρωθεί και από τη Βουλή. Η εταιρεία έχει αναλάβει δύο εργολαβίες, τις οποίες μάλιστα συνεχίζει να εκτελεί, παρά το άτυπο «πάγωμα» του έργου από την πλευρά του υπουργείου τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Επιπλέον, επισημαίνεται και το γεγονός ότι «οι επανειλημμένες δηλώσεις σας ότι δεν θα περατώσουμε εγκαίρως τα έργα των συμβάσεών μας δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις και θίγουν την αξιοπιστία της εταιρείας μας».
Παράλληλα, η εταιρεία, διά του κ. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που υπογράφει την επιστολή, δηλώνει ότι δεσμεύεται να υλοποιήσει τις εργολαβίες που έχει αναλάβει, αλλά και τις «ορφανές» που είχαν ανατεθεί στον όμιλο Καλογρίτσα (με τις ίδιες μάλιστα εκπτώσεις), 12 μήνες νωρίτερα του προβλεπομένου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το συνολικό κόστος του έργου θα διαμορφωθεί σε μόλις 4 εκατ. ευρώ/χλμ. και χωρίς διόδια, καθώς θα παραμείνει δημόσιο έργο. Υπενθυμίζεται μάλιστα στη σχετική επιστολή ότι, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2018, για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μέχρι την Πάτρα (202 χλμ.) προέκυψε πρόσθετο κόστος για το Δημόσιο ύψους 238,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 218,5 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.) και 440 εκατ. ευρώ επιπλέον πληρωμές προς την παραχωρησιούχο Ολυμπία Οδός, κάτι που ανέβασε το τελικό κόστος του αυτοκινητοδρόμου σε 13 εκατ. ευρώ/χλμ. Πρόκειται δε για ένα έργο που επιβαρύνει τους χρήστες με διόδια και ήδη εμφανίζει, κατά τον κ. Εμφιετζόγλου, «καθίσματα» και συνεχή «μπαλώματα» σε μεγάλο μήκος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου